KKK'er verdacht van moorden in joodse centra VS

De verdachte van de moord op drie mensen in joodse centra in een voorstad van Kansas City in de Verenigde Staten is een bekende racist. Het gaat om de 73-jarige Frazier Glenn Cross, liet een medewerker van het huis van bewaring weten. De man was de afgelopen decennia lid van diverse racistische groeperingen, waaronder de Ku Klux Klan.

Of Cross, die ook de naam Miller gebruikt, uit antisemitische overwegingen handelde kon justitie nog niet zeggen. De veteraan richtte ooit de Carolina Knights van de Ku Klux Klan op en voerde die in de jaren tachtig als 'grand dragon' jarenlang aan. Later stond hij aan de wieg van een nieuwe racistische organisatie, de Blanke Patriottische Partij (WPP). Miller heeft meermalen geprobeerd op een programma van blank superioriteitsdenken en rassenhaat verkozen te worden in openbare ambten.

In de jaren tachtig is Miller berecht voor het clandestien leiden van een paramilitaire organisatie en de inzet van intimidatietactieken tegen zwarten. Toen hij de voorschriften van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling overtrad zette de politie een grootscheepse klopjacht in. Agenten troffen Miller uiteindelijk aan in een caravan vol handgranaten, automatische vuurwapens en duizenden patronen.

Miller wordt verdacht van het doodschieten van een grootvader en zijn 14-jarige kleinzoon op de parkeerplaats van een joods gemeenschapscentrum in Overland Park. Vervolgens zou hij zijn doorgereden naar het joodse bejaardenhuis Village Shalom, en daar een vrouw of meisje hebben gedood.