Peugeot Citroën gaat minder modellen maken

Het noodlijdende PSA Peugeot Citroën wil binnen enkele jaren weer winstgevend worden. De Franse autofabrikant heeft maandag een plan gepresenteerd om dat voor elkaar te krijgen. De fabrikant wil minder modellen op de markt brengen en gaat zich richten op de meest succesvolle segmenten en regio's.

Met het kleinere aantal modellen wil de fabrikant kosten terugdringen en efficiënter te werk gaan. Peugeot wil zich bovendien meer gaan richten op China en andere opkomende markten. Door reorganisaties moet de automaker in onder druk staande regio's als Rusland en Zuid-Amerika weer winst gaan draaien. Peugeot wil dat uiterlijk in 2016 weer meer geld binnenkomt dan er wordt uitgegeven.

Om de concurrentieslag op de Europese automarkt beter aan te kunnen, is Peugeot Citroën van plan om de productieafdelingen te moderniseren. Ondertussen moeten er wel kosten worden bespaard, meldt de fabrikant in een verklaring. De DS-serie moet als zelfstandig merk in de markt worden gezet.

In februari van dit jaar kondigde het Franse bedrijf nog een kapitaalinjectie van drie miljard euro aan. Het verlies van 2,3 miljard euro over het afgelopen jaar was aanleiding voor het noodlijdende concern om door middel van een aandelenverkoop en een claimemissie tijd te winnen om zaken weer op de rails te krijgen. In 2012 liep het nettoverlies zelfs op tot ruim vijf miljard euro.