Schäuble ziet geen aanwijzing voor deflatie

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble ziet 'geen enkele aanwijzingen' voor een periode van deflatie in de eurozone. De inflatie is vooral laag omdat energieprijzen dalen, maar die daling duurt niet heel lang, zei hij maandag in een vraaggesprek met radiozender Deutschlandfunk.

De betrekkelijk lage inflatie is op korte termijn 'niet eens alleen vervelend', aldus de minister. Als prijzen slechts licht toenemen, is dat voor consumenten namelijk prettig. Een gevaar is volgens hem echter dat de inflatie omslaat in deflatie en de prijzen in de supermarkt en aan de benzinepomp dalen.

Consumenten en bedrijven zouden in zo'n geval hun uitgaven kunnen gaan uitstellen, omdat ze verwachten dat de prijsdaling doorzet. De eurozone zou dan in een deflatiespiraal terechtkomen, wat de economische groei een slag zou kunnen toebrengen. Maar voor zo'n scenario ziet de Duitse bewindsman nog geen aanwijzingen.

Schäuble wijst erop dat president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs nog 'zeer overtuigend' heeft aangetoond dat de eurozone niet hoeft te vrezen voor deflatie. De inflatie in de eurozone daalde vorige maand naar een half procent. Dat is ver onder het streefniveau van Draghi van net onder de twee procent.