Dwarslaesie mogelijk te genezen

Voor Jezus was het de normaalste zaak van de wereld , in Lourdes schijnt het ook niet ongewoon te zijn en het ziet ernaar uit dat de medische wetenschap nu eveneens op het niveau gaat komen dat religie tweeduizend jaar geleden al bereikt had. Het lijkt er namelijk dat dankzij wetenschappelijk onderzoek de lammen weer zou kunnen leren lopen. Tenzij de patiënten lam zijn natuurlijk.

Een dwarslaesie hoeft voortaan geen reden meer te zijn om te gaan sparen voor een rolstoel. Het Kentucky Spinal Cord Injury Research Center, verbonden aan de universiteit van Louisville, heeft een implantaat ontwikkeld dat ruggengraatzenuwen een herkansing lijkt te kunnen geven. Door middel van stroomstootjes kunnen hersensignalen de betrokken spieren weer aansturen. De voorlopige resultaten zijn behoorlijk bemoedigend. Vier proefkonijnen die al meer dan twee jaar verlamd waren, kunnen weer redelijk hun benen aansturen. Hoewel echt lopen voorlopig nog eventjes te hoog gegrepen is.

De methode gaat in Kentucky eerst nog uitgebreid getest en geschaafd worden, voordat het in de reguliere geneeskunde terecht gaat komen. Mogelijk komt het in de toekomst echt zover dat dwarslaesiepatiënten weer daadwerkelijk gaan leren lopen.


De vier gelukkigen.