Leger Oekraïne handhaaft ultimatum nog niet

De pro-Russische bezetters van verscheidene overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne hebben zich niets aangetrokken van het ultimatum dat de interim-regering in Kiev hun zondag heeft gesteld. De strijders die de bezette panden in onder meer Slovjansk bewaken staan nog altijd op hun post. Het leger lijkt maandagochtend evenmin aanstalten te maken na het verstrijken van het ultimatum over te gaan tot ontruiming.

President Oleksandr Toertsjinov kondigde zondag een 'grootschalige antiterreuroperatie' aan om de 'aanvallen' van pro-Russische gewapende groepen af te slaan. De Nationale Veiligheidsraad in Kiev besloot het leger in te zetten om te voorkomen dat Russische strijdkrachten het land binnenkomen, zoals de regering vreest.

In Slovjansk, waar zondag een inlichtingenofficier sneuvelde bij een poging van Oekraïense troepen de stad binnen te trekken, is het volgens verslaggevers ter plaatse rustig. De versperringen die pro-Russische activisten hebben opgeworpen rond onder meer het bezette politiebureau worden doorlopend bewaakt en ook de wachtposten aan de rand van de stad zijn er nog altijd.