Aantal kindontvoeringen iets gedaald

Het aantal kinderen dat door ouders of familieleden wordt ontvoerd, is vorig jaar licht gedaald. In totaal werden 271 kinderen meegenomen, tegen 286 een jaar eerder. Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde jaarverslag van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO).

In de meeste gevallen (108) namen de ouders het kind mee vanuit Nederland naar het buitenland. In de overige zaken werd het kind juist naar Nederland meegenomen of ging het om kwesties waarbij Nederland geen directe rol had maar de ouders wel de Nederlandse nationaliteit hadden.

Kinderen verdwenen het meest naar Turkije, België of Duitsland. Opvallend is volgens het IKO de stijging van het aantal kinderontvoeringen naar Peru, van nul naar vier zaken.

Ondanks een daling van het aantal kindontvoeringen, kreeg het IKO het wel veel drukker. Het aantal telefoontjes en mailtjes steeg van bijna 1300 naar 5734. Voor het eerst sinds de oprichting in 2006 meldden zich meer vaders dat ze bang waren dat hun kind wordt meegenomen dan moeders.