Lokale partij Bedum vergadert uit protest niet mee

De lokale partij Gemeentebelangen (GB) in het Groningse Bedum komt niet opdagen voor raadsvergaderingen uit onvrede over de coalitieonderhandelingen en de 'verziekte' politieke verhoudingen. Dat heeft de partij in een brief aan commissaris van de koning Max van den Berg geschreven.

Gemeentebelangen voelt zich als grootste partij, vier zetels, buitengesloten en genegeerd door de oude coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie, die ook nu een nieuw college willen vormen. "Ook vinden wij dat onze burgervader geen verbindende rol heeft vervuld de afgelopen jaren. Sterker nog, wij hebben de afgelopen jaren stelselmatig ervaren dat wij als oppositie op achterstand zijn gezet tijdens commissie- en raadsvergaderingen, door zowel college- als collegepartijen", schrijft de partij.

De drie boekten twee zetels winst en hebben met tien zetels een meerderheid, maar negeren Gemeentebelangen als grootste partij die dertig procent van de kiezers vertegenwoordigd. Gemeentebelangen vindt dat 'oppositie voeren in Bedum geen enkele zin heeft'. "Er is in Bedum geen democratie, maar een eenpartijstaat waar je niets mee kunt bereiken. Het gaat nooit om de inhoud", is te lezen in de brief.

De partij geeft de zetels overigens niet op. De raadsleden verschijnen simpelweg niet op de vergadering omdat er toch niet naar ze wordt geluisterd. Zolang de vier leden niet deelnemen wensen ze geen vergoeding te ontvangen.

Burgemeester Henk Bakker (CDA) vindt alle ophef onzinnig, heeft hij tegen de regionale omroep RTV Noord gezegd. "De brief doet geen recht aan de verhoudingen in de raad. GB heeft het over dertig procent van de stemmen, maar zwijgt over de overige zeventig." Hij verwerpt de kritiek over zijn vermeende partijdigheid. "Over de afgelopen vier jaar heeft Gemeentebelangen verreweg de meeste tijd van mij als burgemeester gevraagd."

Gemeentebelangen vergadert maandagavond met de leden over de kwestie.