'Ondernemers lopen miljoenen mis door trage bank'

Ondernemers lopen jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro's mis doordat banken pinbetalingen van consumenten in weekenden en tijdens feestdagen niet verwerken. Dat zegt branchevereniging Detailhandel Nederland maandag in De Telegraaf. Zo missen winkeliers rente-inkomsten en kunnen ze soms niet op tijd hun rekeningen betalen.

Jaarlijks zou het gaan om zo'n 110 dagen waarop winkeliers moeten wachten op hun geld, zegt voorzitter Jan Meerman van Detailhandel Nederland in de krant. De problemen zijn nog groter als een weekend tijdens een maandwisseling valt. Dan moeten ondernemers omzet- en loonbelasting afdragen. Als ze te laat zijn, krijgen ze een boete.

Meerman noemt het onbegrijpelijk dat ondernemers dit paasweekend bijna vijf dagen moeten wachten op hun geld. In totaal gaat dat om een bedrag van zo'n vijfhonderd miljoen euro. De bank houdt dit geld in eigen huis, waardoor winkeliers rente mislopen.

Volgens een woordvoerder van Betaalverenging Nederland is de Europese Centrale Bank (ECB) de boosdoener. "De verschillende centrale banken van de eurolanden hebben afgesproken dat het systeem tijdens weekenden en feestdagen niet geopend is", zegt hij in de krant. "Daar is geen speld tussen te krijgen."

Binnenkort gaan de partijen om de tafel om de zaak te bespreken, aldus De Telegraaf.