Lichte daling onderschepte valse euromunten

Politie, banken en winkels hebben vorig jaar in de eurozone ruim 175.000 valse euromunten onderschept. Dat zijn er vier procent minder dan in 2012. Dat heeft de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt.

Het aandeel valse munten in het betalingsverkeer is overigens gering. Tegenover ieder aangetroffen nepstuk staan honderdduizend echte munten. Vooral munten van twee euro zijn bij valsemunters populair: twee op de drie opgespoorde nepmunten is een 2 eurostuk. Geldstukken van vijftig cent en een euro vertegenwoordigen beide ruim vijftien procent van het totaal aan valse munten in omloop.

Volgens de Europese Commissie zorgen technische vooruitgang en goede samenwerking tussen lidstaten voor een succesvolle aanpak van valsemunterij. Het orgaan bepleit meer internationale coördinatie en strengere wetgeving. Ook ziet de commissie graag in heel Europa minimumstraffen voor valsemunterij.

Terwijl het aantal onderschepte valse euromunten afneemt, duiken valse biljetten steeds vaker op, maakte de Europese Centrale Bank al eerder bekend. In 2013 troffen de eurolanden ruim 670.000 valse eurobiljetten aan, een toename van 26 procent ten opzichte van 2012.

Ook in Nederland stijgt het aantal valse biljetten in omloop: in de eerste helft van 2013 rapporteerde De Nederlandsche Bank een toename van 49 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Zowel in Nederland als daarbuiten duiken vooral valse briefjes van twintig en vijftig euro op.