Vader vrijgesproken van ontvoeren 2-jarig kind

Een Kroatische Edammer is donderdag vrijgesproken van het ontvoeren van zijn dochtertje. De rechtbank in Alkmaar oordeelde dat er geen bewijs is dat hij zijn 2-jarige kind aan het ouderlijk gezag van haar moeder heeft onttrokken. Het Openbaar Ministerie had drie jaar celstraf geëist tegen de 58-jarige man, waarvan een voorwaardelijk.

Misdaadjournalist en programmamaker John van den Heuvel moest tijdens de strafzaak getuigen, omdat hij in juli samen met de moeder het kind in Kroatië probeerde terug te krijgen. Omdat de vader het kind niet wilde afgeven, lukte dat niet.

Volgens de rechtbank wist de vrouw waar haar dochtertje was en kon ze gewoon via een vast telefoonnummer contact opnemen met haar man.

De vrouw raakte het meisje kwijt nadat ze samen met haar man en kind tijdelijk in Kroatië was gaan wonen. Haar man stuurde zijn vrouw terug naar Nederland en zei dat hij zelf zou volgen met het meisje. Daar aangekomen ontdekte de vrouw dat hun huis in Edam leeg was gehaald en de huur was opgezegd.

De man gaf geen gehoor aan een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Daarin stond dat het kind terug moest naar de moeder. Het OM had niet ten laste gelegd dat de vader had nagelaten gevolg te geven aan die uitspraak. Vandaar dat de rechtbank daar geen oordeel over kon vellen. Uiteindelijk werd hij opgepakt in Kroatië en overgeleverd aan Nederland.

Het meisje woont nu weer bij haar moeder in Nederland.