NAVO-baas Rasmussen bezoekt Den Haag

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen brengt donderdag een bezoek aan Nederland. De Deen gaat op audiëntie bij koning Willem-Alexander en heeft ook gesprekken met premier Mark Rutte (VVD) en de buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer.

Het bezoek is bedoeld ter voorbereiding van de NAVO-top in september van dit jaar, lichtte een woordvoerder van het militaire bondgenootschap woensdag toe. Bij het gesprek daarover met Rutte zijn ook de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aanwezig.

Die top vindt plaats in Wales en gaat onder meer over de toekomst van de NAVO. Op de agenda staat de modernisering van het militaire bondgenootschap en de nieuwe missie in Afghanistan. De huidige missie van de NAVO, waaraan ook Nederland de afgelopen jaren bijdroeg, loopt eind dit jaar af.

Tijdens het gesprek met Rutte komt ook de lopende Patriot-missie in Turkije waaraan Nederland bijdraagt aan de orde. Rasmussen komt niet met een verzoek voor een nieuwe militaire bijdrage, verzekert de zegsman.

Rasmussen, die na de top in Wales afzwaait als secretaris-generaal, houdt 's middags een toespraak op de Haagse campus van de Universiteit Leiden. Daarbij aanwezig is ook zijn voorganger Jaap de Hoop Scheffer. Die is tegenwoordig als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Leidse universiteit.