Licht blijft uit op de snelweg

Aan het uitzetten van het licht op de snelweg zijn eenmalige kosten verbonden, maar het besluit wordt niet teruggedraaid. Op termijn levert het namelijk wel degelijk geld op, zei minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag tijdens een debat over verkeersveiligheid in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw bevestigde berichtgeving in het AD van donderdag dat Rijkswaterstaat tonnen aan aannemers moet betalen als de verlichting vanwege werkzaamheden weer handmatig moet worden aangezet. Dat kost 'relatief veel geld', erkende Schulz. Het gaat om twee miljoen euro, terwijl het uitzetten van de verlichting een besparing van zes ton had moeten opleveren.

Schultz wees erop dat wordt gewerkt aan een systeem waarbij Rijkswaterstaat zelf de verlichting aan en uit kan doen. Dat is in juni gereed en kost nog eens acht ton. Vanaf dat moment is wel sprake van een structurele bezuiniging. Alle kosten moeten dan nog wel worden terugverdiend; de bewindsvrouw verwacht dat dit uiterlijk in 2020 het geval is.

"Die kosten heb je helaas", zei Schultz. Het duurt even voordat de bezuiniging binnen is, maar uiteindelijk is die wel structureel.

Het CDA en de PVV vroegen de minister het besluit om de verlichting langs de snelwegen in de nachtelijke uren uit te schakelen, terug te draaien of in elk geval te heroverwegen. Dat is Schultz niet van plan. "Dat zou een gat in de begroting slaan", zei ze. Bovendien worden dan twee keer kosten gemaakt zonder dat sprake is van een structurele bezuiniging.

Ook vindt ze de relatief kleine omvang van de bezuiniging geen reden om de verlichting alsnog aan te zetten. "Ik moet ook bezuinigen op de kleintjes. Ik heb een grote opgave gekregen om te bezuinigen. Ik doe dat op allerlei vlakken en een van de punten is de verlichting."

Andere partijen wezen erop dat veel automobilisten zich nog steeds onveilig voelen op snelwegen waar het licht is uitgezet. Schultz denkt echter dat al aan de bezwaren van de grootste groep mensen tegemoet is gekomen door het licht langer aan te laten. Aanvankelijk werd het licht om 21.00 uur uitgezet, maar dat is inmiddels verlaat tot 23.00 uur.