[foto] 'Vergeet VS-staatsgrepen niet'

Woensdag kwamen de leiders van Amerikaanse landen bijeen voor de tweede jaarlijkse top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten. Dat schrijft Democracy Now!.

De jaarlijkse top werd drie jaar geleden in het leven geroepen zodat Cuba mee kan praten. Canada en de VS wilden namelijk niet dat dat land zitting zou nemen bij vergaderingen van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Daarop scheurden de rest van de Amerikaanse landen zichzelf los van de noorderburen en overleggen ze nu met elkaar - in Havana, de hoofdstad van Cuba.

De Cubaanse president Raúl Castro stelde in zijn toespraak: "Onafhankelijk van onze vooruitgang, leven we nog steeds in een wereld die door een oneerlijke en selectieve wereldorde wordt gereguleerd. Een wereld waarin vrijheid bedreigd wordt en bemoeizucht van buitenaf in onze regio nog steeds doorgaat."

"We mogen de lange geschiedenis van buitenlandse interventies in interne aangelegenheden niet vergeten, noch de militaire invasies en bloedige staatsgrepen."

Castro vervolgt: "Het zogeheten 'centrum van de macht' zal zich niet neerleggen bij het feit dat ze de controle verloren hebben in deze rijke regio, noch zullen ze stoppen met hun pogingen om het te bewandelen pad van onze landen te veranderen zodat ze die verloren invloed terug kunnen veroveren en zichzelf kunnen verrijken met onze natuurlijke grondstoffen."


Een kaartje van landen die aangesloten zijn bij de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten.