'Helft magistraten vreest dwalingen door werkdruk'

De helft van de rechters en officieren van justitie vreest dat de toenemende werkdruk tot dwalingen of pijnlijke fouten leidt. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) heeft laten uitvoeren door de Hogeschool Utrecht, bevestigt een woordvoerder na een bericht hierover in NRC Handelsblad. Aan het onderzoek deden 684 leden mee.

De woordvoerder laat weten dat de krant de hand heeft weten te leggen op een document dat pas vrijdag wordt gepubliceerd. "Wij houden ons aan die afspraak en dus kan ik er verder niks over zeggen." Wel laat hij weten dat de cijfers in het artikel van de krant kloppen.

De 'hoogstaande kwaliteit' van de Nederlandse rechtspraak wordt volgens de NVvR, de vakbond voor rechters en officieren van justitie, ondergraven door te hoge werkdruk. De gevolgen voor de samenleving als geheel en voor mensen die hun recht zoeken zouden catastrofaal kunnen zijn.

In 2012 ondertekenden zevenhonderd rechters al een manifest tegen de hoge werkdruk. Dat manifest was voor de NVvR aanleiding een onderzoek in te stellen.

Van de leden die een opgestuurde vragenlijst invulden gaf driekwart aan dat de werkdruk de laatste jaren is toegenomen. Zeventig procent stelt dat de werklast 'groter is dan het vermogen hiermee om te gaan'. Van de leidinggevenden werkt bijna een kwart zestien uur per week over.

De vereniging noemt het volgens de krant onacceptabel dat het 'welzijn' van magistraten in gevaar is door structureel overwerken. De bond wil afspraken maken met justitie en rechters over het verminderen van de werkdruk.