Ter Mors: "Brons meer waarde dan goud"

"Een bronzen medaille op de aflossing zou voor mij meer waarde hebben dan een gouden medaille op de ploegachtervolging," meldt Jorien ter Mors zonder blikken of blozen. Ter Mors hoopt op beide disciplines uit te komen in Sochi. In Thialf blikte ze vooruit op de Olympische Spelen.

"Een olympische medaille bij het shorttracken is echt een unicum, dat is nog nooit gepresteerd," zei Ter Mors om haar uitspraak meer duidelijkheid te geven.

De 24-jarige Ter Mors is al zeker van een plaats in de aflossingsploeg, op de individuele shorttrackafstanden en de 1500 meter op de lange baan. Of ze ook aan de start zal komen van de ploegenachtervolging, is nog niet zeker. Die beslissing ligt bij Arie Koops. "Als ik aan de start sta, ga ik natuurlijk wel voor goud," liet de Twentse weten, die er geen twijfel over laat bestaan en zich 100% in wil zetten voor het team.

Sjinkie Knegt liet nog weten in Thialf dat hij heeft geleerd van zijn actie tijdens de EK in Dresden. Het opsteken van twee middelvingers kostte hem daar de bronzen medaille. Het zal niet meer voorkomen dat Knegt zich op die manier uit. "De volgende keer houd ik het even tien minuten binnen en ga ik daarna los in de kleedkamer."

Of de Internationale Schaatsunie nog andere consequenties aan deze actie verbindt, is nog niet bekend. "Ik verwacht het niet," vertelt coach Jeroen Otter, die zondag met de grootste Nederlandse shorttrackploeg (vijf mannen en vijf vrouwen) naar Sochi afreist.