Cast Toscaanse Bruiloft vindt trouwerij vaak gênant

De meeste acteurs in de nieuwe Nederlandse romantische komedie Toscaanse Bruiloft hebben eigenlijk niet zo veel met bruiloften. "Het ergst vind ik die trouwambtenaren", zegt Jan Kooijman, die de hoofdrol van Jeroen speelt, voor de camera van Novum Nieuws. "Ze doen vast hun best, maar het is toch vaak een speech die je overal wel kunt oplepelen."

Daar kan Carolien Spoor, die het zusje van de bruid speelt, over meepraten. "Vaak kun je op de site van de gemeente het praatje beluisteren waarmee ze zichzelf verkopen. Dat is echt heel lachwekkend." De inmiddels verloofde actrice weet wel hoe ze het op haar eigen huwelijk regelt. "Ik vraag een vriend. Het is tegenwoordig vrij simpel om voor een dag trouwambtenaar te worden."

Hoofdrolspeler Sophie van Oers, wier personage Sanne in de film onverwacht voor Jeroen valt, vindt juist dat het trouwende stel vaak voor problemen zorgt. "Ze nodigen je wel uit voor de receptie, maar dan weer niet voor het diner, en dan weer wel voor het feest. Dan moet je dus ergens in de avond maar bij de plaatselijke bowlingbaan je snackje regelen. En onder aan de uitnodiging staat dan dat ze graag een envelopje met geld willen. Ik vind het echt geforceerd."

Ernst Daniël Smid, die de stiefvader van Sanne speelt, ziet er dan wel weer de humor van in. "Je moet tijdens de receptie in de kerk stiekem een wind laten. En dan verwijtend om je heen kijken als je wat ruikt, zoekend naar de dader. Heel leuk."

"Het meest gênante wat ik ooit meemaakte is dat de zanger de hele champagnetoren omstootte", lacht Dirk Zeelenberg, die de nonchalante vader van de bruid speelt. "Echt een toren van honderden glazen. En alle gasten hadden zin in champagne, dus iedereen kon zijn bloed wel drinken. Het was ook nog eens een showbizzhuwelijk, met allemaal mensen uit de branche. Die man heeft volgens mij nooit meer gewerkt. Als ik ooit moet lachen voor een scène dan denk ik daar aan terug en gaat het moeiteloos."

In Toscaanse Bruiloft organiseert Sanne bruiloften voor Nederlanders op een Toscaans landhuis. Ze leeft voor het geluk van anderen maar zet haar eigen liefdesleven vaak op een laag pitje. Totdat Jeroen ten tonele verschijnt, maar hij lijkt niet op zoek naar een echte relatie. De film, met ook Lieke van Lexmond, Ruud Feltkamp, Simone Kleinsma en Diederik Ebbinge, draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscoop.


Cast Toscaanse Bruiloft vindt trouwerij vaak gênant (Foto: Novum)