Verlies bij clubs in betaald voetbal gegroeid

De clubs in het Nederlandse betaalde voetbal hebben vorig seizoen meer verlies geleden dan een seizoen eerder. Bij de achttien eredivisieclubs groeide het verlies van 15,1 miljoen euro naar 18,6 miljoen euro. De clubs in de Jupiler League ging het in 2012-2013 om een verlies van 6,5 miljoen euro tegenover 4,3 miljoen euro een seizoen eerder.

Het verlies was in beide gevallen wel een stuk lager dan enkele jaren geleden. In het seizoen 2009-2010 was het verlies in de Eredivisie nog 48 miljoen euro, een jaargang later 35 miljoen. De Jupiler League zakt tot onder het niveau van het seizoen 2010-2011, toen 5,9 miljoen euro werd verloren. In 2008-2009 was het verlies nog 13,2 miljoen euro, in 2009-2010 was dat gedaald naar 10,7 miljoen euro.

Transferopbrengsten zijn in de cijfers niet meegenomen. In de Eredivisie zorgen die ervoor dat er toch winst werd gemaakt. In de Jupiler League maakten ze het verlies ruim een kwart lager.

De KNVB, Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie meldden donderdag niet alleen rode cijfers. De helft van de clubs in de Eredivisie draaide quitte of maakte winst. De verschillen waren bovendien groot. De marge tussen de meest winstgevende club en de club met het meeste verlies in de Eredivisie is 33 miljoen euro. Vitesse maakte bijvoorbeeld eerder deze week een verlies van 24,5 miljoen euro bekend.

De omzet van de betaaldvoetbalclubs steeg ook. In de Eredivisie ging die met 4,1 procent omhoog naar 451,5 miljoen euro, of gemiddeld 25 miljoen euro. In de Jupiler League ging de omzet licht omhoog van gemiddeld 3,2 miljoen naar 3,3 miljoen euro. Namen van individuele clubs werden bij de bekendmaking van de cijfers niet genoemd.

De Nederlandse clubs verdienden veel geld aan transfers. Netto verdienden de eredivisieclubs 41 miljoen euro, ruim meer dan de 12,7 miljoen euro van een seizoen eerder. In de Jupiler League liepen de inkomsten terug.

De inkomsten uit de wedstrijd daalde in beide divisies. De sponsorinkomsten gingen in de Eredivisie ook omlaag van 197 naar 187 miljoen euro. In de Jupiler League stegen ze juist van 1,86 naar 1,88 miljoen euro per club. Door het contract met FOX kregen alle clubs meer geld uit de televisierechten.

De bedrijfskosten stegen in beide divisies. In de Eredivisie ging dat met 4,7 procent omhoog, in de Jupiler League met 7,3 procent. Die hoge stijging in de Jupiler League wordt vooral veroorzaakt door personeelskosten. AGOVV en SC Veendam gingen failliet. Die clubs waren relatief klein en hadden dus ook weinig personeelskosten.