Ervaren politicus ten onder aan toeslagen

Met het aftreden van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) verliest het Binnenhof een ervaren politicus en raakt Limburg een boegbeeld in Den Haag kwijt.

De in Weert opgegroeide Weekers (46) zit tussen 1998 en 2010 vrijwel onafgebroken in de Tweede Kamer, voordat hij in het eerste kabinet-Rutte staatssecretaris van Financiën wordt. Alleen tussen 2002 en 2003 is hij niet te vinden aan het Binnenhof, maar werkt hij als advocaat in Weert.

In de Tweede Kamer is hij onder meer woordvoerder justitie, veiligheid en terrorismebestrijding en financiën. Als woordvoerder financiën maakt Weekers zich onder meer sterk voor een parlementaire enquête naar de kredietcrisis. Ook verzet hij zich lange tijd tegen het geven van financiële steun aan Griekenland.

In 2010 maakt Weekers promotie en mag hij zijn intrek nemen op het ministerie van Financiën, als staatssecretaris onder toenmalig minister Jan Kees de Jager (CDA). Als bewindsman in de gedoogcoalitie met de PVV komt hij vooral in het nieuws door de impopulaire maatregel om de btw op concert- en theaterkaartjes te verhogen. Onder druk van de Eerste Kamer ziet hij zich genoodzaakt om die maatregel uit te stellen.

Serieus in de problemen komt Weekers een paar jaar laten, als het tweede kabinet-Rutte net is aangetreden. Weekers moet zich eind 2012 verantwoorden voor een reclamezuil tijdens de verkiezingscampagne die was gefinancierd door de van corruptie verdachte Jos van Rey. Weekers gaat diep door het stof en kan uiteindelijk aanblijven.

Nog geen half jaar later wordt hij opnieuw in het nauw gedreven, als blijkt dat Bulgaren fraude plegen met Nederlandse belastingtoeslagen. Weekers weet een groot deel van de Tweede Kamer er niet van te overtuigen dat hij krachtdadig optrad tegen de fraude, en ziet een motie van wantrouwen steun krijgen van vrijwel alle oppositiepartijen.

In oktober jaagt Weekers de Eerste Kamer tegen zich in het harnas, door de pensioenplannen van het kabinet te blijven verdedigen ondanks de wetenschap dat een meerderheid van de senaat tegen is. Uiteindelijk haalt Weekers alsnog bakzeil en belooft hij de plannen opnieuw te gaan bekijken.

Deze maand speelt de kwestie van de toeslagen opnieuw op. Een van de maatregelen tegen fraude is dat toeslagen nog maar op één rekeningnummer worden gestort. Problemen bij de invoering hiervan zorgen ervoor dat meer dan honderdduizend mensen tijdelijk geen toeslag ontvangen, en soms in financiële problemen komen.

Tijdens het debat over deze kwestie weet Weekers weinig vragen helder te beantwoorden en raakt hij keer op keer verstrikt in de cijfers. Als hem duidelijk wordt dat ook de oppositiepartijen die het kabinet op onderdelen steunen een motie van afkeuring zullen steunen, kiest Weekers ervoor het podium te verlaten.