Verdachten Franco-regime vechten uitlevering aan

Twee Spaanse ex-agenten die ervan worden verdacht tijdens de dictatuur van Francisco Franco mensen te hebben gemarteld, verzetten zich tegen uitlevering aan Argentinië. Argentinië onderschrijft net als Spanje het beginsel van universele jurisdictie - het idee dat sommige misdaden zo ernstig zijn dat ze overal moeten kunnen worden bestraft - en een Argentijnse rechter heeft arrestatiebevelen voor de twee uitgevaardigd.

Een rechter droeg José Antonio Gonzalez Pacheco en Jesus Muñecas Aguilar donderdag op hun paspoorten in te leveren. Ze moeten zich wekelijks bij de rechtbank melden en toestemming vragen als ze Spanje willen verlaten. De behandeling van het Argentijnse verzoek gaat waarschijnlijk maanden duren. Volgens een bron bij de rechtbank heeft Muñecas Aguilar de rechter een brief gegeven waarin hij de aantijgingen ontkent.

Vermoedelijke slachtoffers hebben gezegd dat Gonzalez Pacheco bekendstond om zijn wreedheid. Tijdens verhoren stond hij als een cowboy met een pistool om zijn vinger te zwaaien, wat hem de bijnaam Billy the Kid opleverde. Muñecas Aguilar is eerder tot vijf jaar cel veroordeeld en uit de Guardia Civil gezet voor zijn rol in de couppoging van 1981, toen tweehonderd leden van de Guardia Civil het parlement binnendrongen en parlementariërs gijzelden.

Een breed onderzoek naar misstanden uit het Franco-tijdperk werd in 2008 geopend door de Spaanse rechter Baltasar Garzon. Dat onderzoek kwam echter stil te liggen toen Garzon in 2012 uit zijn ambt werd gezet. De gewezen rechter zou in een andere zaak zijn bevoegdheden hebben overschreden.

Garzon werd door velen geprezen om zijn onderzoeken naar oorlogsmisdaden. In 1998 klaagde hij de Chileense dictator Augusto Pinochet aan. Tegen Garzons Franco-onderzoek bestond echter ook veel verzet. Velen betichtten hem ervan oude wonden open te rijten. In Spanje werd twee jaar na Franco's dood in 1975 een amnestiewet aangenomen.