GL en D66 willen agenda ministerraad openbaar

Redactie

Het kabinet moet de agenda en de besluitenlijst van de ministerraad niet meer geheimhouden. Dat is een van de punten uit een wetsvoorstel dat GroenLinks en D66 donderdag hebben gepresenteerd en dat de opvolger moet worden van de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

De twee partijen willen dat de overheid meer informatie openbaar maakt. Behalve stukken van de ministerraad moeten ook wetsvoorstellen die voor advies bij de Raad van State liggen, openbaar worden. Verder komt er een lijst van documenten die de overheid binnen een week openbaar moet maken.

Verzoeken om informatie mogen ook minder snel worden geweigerd. In een informatieregister moet de overheid aangeven welke documenten beschikbaar zijn. "Ik vind dat burgers het recht hebben om te weten wat overheden doen en waar ons belastinggeld aan uit wordt gegeven", zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

Misbruik van de wet wordt onmogelijk gemaakt, doordat overheden geen dwangsom meer hoeven te betalen als ze te laat op een Wob-verzoek reageren. Gemeenten beklagen zich er nu over dat mensen grote hoeveelheden informatie opvragen, alleen maar in de hoop dat de gemeente te traag reageert en ze dus recht hebben op geld.