Duizenden kinderen krijgen cadeau via speelgoedbank

Dit jaar krijgen duizenden kinderen met Sinterklaas een cadeau via een speelgoedbank. Het aantal winkels waar speelgoed gratis wordt weggegeven aan armere gezinnen neemt in rap tempo toe, meldt het AD op basis van gegevens van de Kamer van Koophandel en een rondgang op internet.

Het aantal speelgoedbanken is in vijf jaar tijd toegenomen van geen naar ongeveer veertig. De gezinnen die hier aankloppen zijn vaak ook afhankelijk van de voedselbank. Inmiddels maken duizenden gezinnen er gebruik van en dat aantal neemt nog altijd explosief toe, stelt de Sinterklaasbank in de krant. Vorig jaar meldden zich bij deze speelgoedbank, de grootste van Nederland, zo'n 1250 mensen aan. Dit jaar zijn het er meer dan drieduizend.

De eerste speelgoedbank werd in 2008 geopend in Amersfoort. Toen meldden zich honderdvijftig ouders. Nu staat de teller op zevenhonderd.

Het speelgoed krijgen de banken veelal van mensen met kinderen die ermee zijn uitgespeeld. Aan gebruikt speelgoed lijkt geen gebrek te zijn. In Amersfoort werd zelfs enige tijd speelgoed geweigerd omdat de opslagruimte vol zat. Tien speelgoedbanken krijgen ondersteuning van het Oranjefonds. Met het geld kunnen ze ook nieuw speelgoed kopen.