FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 november 2013

Nederland geeft twee miljoen voor hulp Filipijnen

Nederland stelt twee miljoen euro beschikbaar om de slachtoffers van de tyfoon die vrijdag over de Filipijnen raasde te helpen. Het geld komt via het Rode Kruis en de Verenigde Naties beschikbaar, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond.

Het geld komt bovenop de vijftigduizend euro die het Nederlandse Rode Kruis al beschikbaar heeft gesteld om de hulp op gang te brengen. De verwachting is dat het nog enkele dagen duurt voordat de in het rampgebied aangekomen hulpteams van de Europese Unie, de VN en het internationale Rode Kruis duidelijkheid hebben over de omvang van de schade en welke hulp het hardst nodig is.

Het is volgens minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) duidelijk dat er veel hulp nodig is. "Het is van groot belang dat de slachtoffers zo snel mogelijk alle hulp en bijstand krijgen die ze nodig hebben", aldus Ploumen.

De zware tyfoon heeft veel mensen het leven gekost en heeft tot grote verwoestingen geleid. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

[WTF] Djokovic besluit groepsfase in stijl

Novak Djokovic heeft ook zijn laatste groepswedstrijd bij de ATP World Tour Finals in Londen gewonnen. De titelverdediger knokte zich zaterdag in drie sets langs de Fransman Richard Gasquet met 7-6 (5), 4-6 en 6-2.

Djokovic was al zeker van de groepswinst, terwijl Gasquet al geen aanspraak meer maakte op een plek in de halve finale. Toch gingen beide spelers er nog vol voor. Na twee uur en negen minuten tennis trok de nummer twee van de wereld aan het langste eind.

Het was voor Djokovic de twintigste zege op rij sinds hij begin september de US Open-finale verloor van Rafael Nadal. In de halve finale neemt de 26-jarige Serviër het zondag op tegen debutant Stanislas Wawrinka. De andere ontmoeting bij de laatste vier gaat tussen Nadal en Roger Federer.

[Ligue 1] Lille verzuimt te profiteren van Monaco

Lille heeft verzuimd om optimaal te profiteren van het gelijke spel van AS Monaco. De nummer twee van de Ligue 1 geraakte niet voorbij middenmoter Guingamp.

Lille was met een overwinning in het kielzog van koploper Paris Saint-Germain gebleven, maar op bezoek bij Guingamp speelde de ploeg een inspiratieloos duel. De verrassend goed presterende ploeg kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel en loopt daardoor niet uit op nummer drie Monaco. De Monegasken kwamen vrijdag niet voorbij Evian. Het werd 1-1. 

Overige uitslagen:

Bastia - Rennes: 1-0
Lorient - Reims: 0-0
Toulouse - Ajaccio: 1-1
Valenciennes - Montpellier: 1-1

[Serie A] Inter wint bij rentree Zanetti

Internazionale heeft zaterdag voor eigen publiek een zege op Livorno geboekt in de Serie A. De Milanezen kwamen op voorsprong door een eigen doelpunt van doelman Francesco Bardi. Daar leek het lange tijd bij te blijven, maar in blessuretijd bepaalde Yuto Nagatomo de eindstand op 2-0. Inter handhaaft zich op de vierde plaats, Livorno staat veertiende.

De rentree van Javier Zanetti was zaterdag het hoogtepunt in Giuseppe Meazza. Het 40-jarige clubicoon uit Argentinië stond ruim een halfjaar aan de kant met een achillespeesblessure. Hij viel acht minuten voor tijd in.

Udinese ging op bezoek bij laagvlieger Catania met 1-0 onderuit. Maxi Lopez maakte na een halfuur uit een strafschop het enige doelpunt van de wedstrijd. Udinese blijft steken op plaats tien, Catania bezet de negentiende plaats.

[JL] Eindhoven simpel langs Achilles

FC Eindhoven vindt zichzelf na zaterdag weer op de derde plaats terug in de Jupiler League. De Brabanders waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor Achilles '29. De achterstand van Eindhoven op koploper FC Dordrecht is vijf punten. Voor de formatie uit Groesbeek, die voorlaatste staat, nemen de degradatiezorgen toe. De club verloor dit seizoen al elf keer.

Norichio Nieveld zette Eindhoven na 25 minuten op voorsprong en drie minuten later maakte Fries Deschilder er 2-0 van. Jason Bourdouxhe zorgde op slag van rust voor de beslissing, een treffer van Daniël van Straaten in de 72e minuut kon daar niets meer aan veranderen.

Dordrecht won eerder op de dag de topper tegen Sparta, de nummer twee van de ranglijst. De Rotterdammers hebben nu vier punten minder.

[WB] Wereldrecord voor heren ploegenachtervolging

De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft een nieuw wereldrecord gereden tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij noteerden 3:37.17. Ze waren daarmee 0,63 seconden sneller dan de oude toptijd uit 2007. 

Team Amerika met Brian Hansen, Jonathan Kuck en Trevor Marsicano werd tweede in 3:38.66. Team Zuid-Korea dat tegen Nederland reed in de laatste rit werd derde(3:40.53). De Belgen met de broers Bart en Maarten Swings plus Ferre Spruyt werden met 3:48.43 twaalfde.

De beste zeven landen van de wedstrijden in Calgary, Salt Lake City en Berlijn mogen zich in Sochi melden op de ploegenachtervolging. Gastland Rusland is automatisch geplaatst. 

# Land Tijd Punten
1 Nederland 3:37.17 100
2 Verenigde Staten 3:38.66 80
3 Zuid-Korea 3:40.53 70
4 Canada 3:41.39 60
5 Polen 3:41.72 50
6 Noorwegen 3:41.88 45
7 Rusland 3:42.53 40
8 Italië 3:43.37 35
9 Frankrijk 3:44.18 30
10 Duitsland 3:45.48 25


Sven Kramer juicht na het rijden van het wereldrecord, naast hem Koen Verweij. (Foto: Pro Shots)

[Bundesliga] Verbeek verliest opnieuw met Nürnberg

Gertjan Verbeek wacht nog steeds op zijn eerste overwinning met FC Nürnberg. De hekkensluiter van de Bundesliga verloor zaterdag met 3-1 op bezoek bij Borussia Mönchengladbach, de nummer vier. Josip Drmic gaf Verbeek met een treffer na 21 minuten hoop op een zege, maar Juan Arango (2x) en een eigen goal van Niklas Stark leverden Gladbach drie punten op.

Luuk de Jong viel zeven minuten voor tijd in bij Gladbach, dat zes punten achterstand heeft op de gedeelde nummers twee Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen. Nürnberg speelde dit seizoen zeven keer gelijk en verloor vijfmaal, waarvan twee keer onder Verbeek. Braunschweig en SC Freiburg hebben een punt meer dan de hekkensluiter.

In Engeland won Norwich City mede dankzij een doelpunt van Leroy Fer met 3-1 van West Ham United. De Nederlander schoot in blessuretijd raak voor de thuisploeg. Gary Hooper en Robert Snodgrass scoorden de andere goals voor Norwich.

De ploeg van Fer verlaat door de zege de degradatieplaatsen en staat nu vijftiende met elf punten. West Ham verzamelde een punt minder.

Uitslag ADO Den Haag - Cambuur Leeuwarden

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen ADO Den Haag het Cambuur Leeuwarden. De thuisploeg won met 3-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


SC Cambuur-speler Erik Bakker in duel met ADO Den Haag speler- Mike van Duinen (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

3 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 13' Gehrt
 32' v. Duinen
 71' Gehrt
   
 
 Gele kaart: Kramer, Kramer, Gehrt, (ADO Den Haag), Bijker, Bakker, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 9.810
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Beugelsdijk
Zuiverloon (Bakker/82)
Meijers
Gehrt
Alberg
Holla
v. Duinen
Kramer (Gouriye/77)
Cabral (Esajas/86)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker (Pereira/39)
Bakker
El Makrini
Ritzmaier (v. Moorsel/56)
Lukoki
Christovao
Brands (Schokker/77)

Uitslagen Eredivisie 09/11/2013

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Groningen won op bezoek bij Heracles Almelo met 0-3 terwijl Vitesse in eigen huis met 3-1 te sterk was voor FC Utrecht.

Heracles Almelo

0 - 3

FC Groningen

     61' Zivkovic 
 67' Kostic 
 85' Kostic 
 
 Gele kaart: Uth, v. Dijk, (Heracles Almelo), Hiariej, (FC Groningen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.480
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
v. Dijk
Streutker
J. Veldmate (Schenkeveld/80)
Davidson
Rienstra (Bel Hassani/64)
Quansah
Bruns
Rosheuvel
Uth (Amoah/71)
Linssen
  Bizot
Magnasco
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Hiariej
Chery
Kieftenbeld
Kirm (De Leeuw/62)
Zivkovic
Kostic (Lindgren/88)

Vitesse

3 - 1

FC Utrecht

 31' Atsu(pen)
 86' Havenaar
 90+3' Propper
   63' De Ridder (pen) 
 
 Gele kaart: Vejinovic, Kashia, Leerdam, (Vitesse), Heerings, (FC Utrecht)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: ?
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Propper
Atsu
Vejinovic
Ibarra (Qazaishvili/66)
Havenaar
Piazón (Kakuta/90+1)
  Ruiter
Markiet
v.d. Maarel
Heerings
Bulthuis
Toornstra
Ayoub
v.d. Gun
Oar
Mulenga (Takagi/12)
De Ridder (Schepers/80)

Xbox One per ongeluk geleverd aan consumenten

Een aantal Xbox One-consoles is te vroeg geleverd door de Amerikaanse winkelketen Target. De oorspronkelijke lanceerdatum zou 22 november zijn. Door de te vroege levering zijn er enkele details bekend, waaronder de omvang van bepaalde spellen en hoe Xbox Market Place eruit komt te zien.

De opstarttijd van de console ligt volgens de gelukkigen rond de zeventien seconden. Ook kan er al door de virtuele softwarewinkel heen worden gebrowsed en kan de omvang van bepaalde spellen worden bekeken. Bij de launch van de Xbox One in Amerika is onder andere FIFA 14 (8 GB),  Forza 5 (31 GB), NBA 2K14 (43 GB), Dead Rising 3 (19 GB) en Call of Duty: Ghosts (39 GB) beschikbaar. Skype zou ook al werken, net zoals het opnemen van gameplay. Dit kan via een stemcommando dat opgevangen wordt door de bijgeleverde Kinect worden geactiveerd.

De gelukkige gamers die nu al met de console aan de slag kunnen geven aan dat de verplichte  ‘One-Day’-patch rond de 500 MB zou zijn. Er zit nog wel een groot nadeel aan om eerder online te gaan met de Xbox One. Gebruikers die al online zijn geweest werden binnen een paar uur door de banhammer geband. Sony’s hoge pief Shuhei Yoshida rook bloed en gooide meteen op Twitter dat consumenten die eerder met de PS4 online gaan niet geband worden.

Xbox One Market Place


Xbox One homescreen
Xbox One homescreen

[WB] Van Beek grijpt de macht op schaatsmijl

Lotte van Beek heeft de 1500 meter op haar naam geschreven. Ze reed in de één-na-laatste rit tegen Christine Nesbitt. Van Beek noteerde 1:52.95 en Nesbitt werd met 1:55.18 zevende. Van Beek liet een persoonlijk record noteren en het was de vierde tijd ooit in Calgary. 

Ireen Wüst en Marrit Leenstra konden in de slotrit niet meer onder de tijd van Van Beek duiken. Wüst werd met 1:53.30 tweede. Leenstra belandde met 1:54.59 net naast het podium. Tussen de Nederlandse dames voegde zich Martina Sábliková met 1:54.44(pr). 

Jorien Voorhuis finishte in 1.55,54. Het betekende de dertiende tijd voor de schaatsster van Team Liga. Annouk van der Weijden stelde teleur. De Project 2018-rijdster werd slechts negentiende met haar tijd van 1.56,75. 

# Naam Land Tijd Punten
1 Lotte van Beek Ned 1:52.95 100
2 Ireen Wüst Ned 1:53.30 80
3 Martina Sábliková Tsj 1:54.44 70
4 Marrit Leenstra Ned 1:54.59 60
5 Yekaterina Lobysheva Rus 1:54.66 50
13 Jorien Voorhuis Ned 1:55.54 18
19 Annouk van der Weijden Ned 1:56.75 6

Inbrekers honderd kilometer verderop opgepakt

Drie verdachten van een inbraak in een winkel in Goes zijn zaterdagochtend ruim honderd kilometer verderop in Capelle aan den IJssel aangehouden. Bij de arrestatie loste een agent een waarschuwingsschot, meldt de politie.

De inbraak vond rond 04.00 uur plaats bij de Kijkshop aan de Ganzepoortstraat in Goes. De winkeldeur was opengebroken en in de winkel waren enkele vitrines ingeslagen. Uit de vitrines waren sieraden gestolen. De daders waren reeds gevlucht toen de politie aankwam.

In de omgeving stuitten agenten al snel op een verdachte auto, die er met hoge snelheid vandoor ging toen de inzittenden de politie zagen. Een paar uur later werd de auto op de A16 bij Breda opnieuw opgemerkt door de politie. Op een stopteken werd niet gereageerd.

In Capelle aan den IJssel reden de inzittenden zich vast in een doodlopende straat. De bestuurder kon direct worden aangehouden, de twee andere inzittenden probeerden te voet te vluchten. Hierop loste een agent een waarschuwingsschot. Niemand raakte hierbij gewond. De twee wisten aanvankelijk te ontsnappen, maar met behulp van een politiehelikopter werd een van hen korte tijd later opgepakt in de wijk Fascinatio. De andere werd rond het middaguur in de directe omgeving gearresteerd.

De verdachten zijn twee 22-jarige mannen uit Den Haag en Maassluis en een 24-jarige man uit Gouda.

'Meer files na pech door bezuiniging op berging'

Door bezuinigingen op het bergen van voertuigen zijn het afgelopen jaar vermoedelijk meer files ontstaan door ongelukken en pechgevallen. Dat meldt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst (VID) zaterdagavond na berichtgeving van RTL Nieuws.

Volgens de zegsman zijn files veroorzaakt door ongevallen de eerste tien maanden vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor met 4,6 procent toegenomen. Files door pechgevallen namen met 5,5 procent toe. "Dat lijkt niet veel, maar de totale filezwaarte is bijna tien procentpunt in dezelfde periode gedaald. De stijging is dus tegen de trend in."

Rijkswaterstaat heeft in een reactie tegenover RTL Nieuws erkend minder snel dan voorheen een takelauto in te schakelen. Dat levert de wegbeheerder een bezuiniging op van 2,5 miljoen euro. Alleen als een auto een acuut gevaar vormt, wordt die met spoed weggehaald. Rijkswaterstaat constateert ook dat de files veroorzaakt door pech- en ongevallen toenemen, maar dat kan ook aan het weer liggen, zegt een woordvoerder.

Uit cijfers van het Landelijk Centraal Meldpunt van bergingsbedrijven zou verder blijken dat het aantal meldingen van ongevallen die de politie doorgeeft in twee jaar tijd met zeventien procent, 5500 in totaal, is gedaald. Volgens het meldpunt is de conclusie dat de politie verkeer niet meer belangrijk vindt.

Uitslag Roda JC - Go Ahead Eagles

Vanavond begon om 18.45 de eredivisiewedstrijd tussen Roda JC en Go Ahead Eagles. De bezoekers wonnen deze wedstrijd met 1-4. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

Roda JC

1 - 4

Go Ahead Eagles

 29' Donald    9' Antonia 
 10' Antonia 
 34' Houtkoop 
 55' Falkenburg 
 
 Gele kaart: Luijckx, Demouge(Roda JC), Antonia (Go Ahead Eagles)
 Rode kaart: v. Peppen (49/2xg) (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.400
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Biemans (Demouge/29)
Luijckx
v.Peppen
Hupperts
Kali
Donald
Pluim (Bonevacia/74)
Fledderus
Németh (Höcher/78)
  Room
Schmidt
Vriends
v.d.Linden
Schenk
Falkenburg (Rijsdijk/ 79)
Overgoor (Lambooij/68)
Turuc
Antonia (Godee/76)
Kolder
Houtkoop

[WB] Davis wint kilometer voor Nuis en Hansen

Shani Davis heeft de eerste wedstrijd van de wereldbekercyclus op de 1000 meter op zijn naam geschreven. Hij was de snelste in 1:07.46. Hij reed in de laatste rit tegen Kjeld Nuis die 0.1 seconde trager was dan Davis.  

Het brons in Calgary was voor de Amerikaan Brian Hansen die 1:07.64 noteerde. Koen Verweij moest met 1:07.71 genoegen nemen met een vijfde plek. Michel Mulder en Stefan Groothuis sloten de top tien af met 1:08.21 en 1:08.24. Sjoerd de Vries werd met 1.08.52 twaalde.

Het grote slachtoffer op de 1000 meter was de Canadees William Dutton. Hij kwam ernstig ten val en moest werd met een brancard van het ijs af gehaald. 

# Naam Land Tijd Punten
1 Shani  Davis VS 1:07.46 100
2 Kjeld  Nuis Ned 1:07.57 80
3 Brian  Hansen VS 1:07.64 70
4 Denis  Kuzin Kaz 1:07.71 (5) 60
5 Koen  Verweij Ned 1:07.71 (9) 50
9 Michel  Mulder Ned 1:08.21 32
10 Stefan  Groothuis Ned 1:08.24 28
12 Sjoerd  de Vries Ned 1:08.52 21

[JL] Koploper Dordrecht wint topper tegen Sparta

FC Dordrecht heeft zaterdag goede zaken gedaan in de Eerste Divisie. De koploper versloeg Sparta Rotterdam op Het Kasteel met 3-2, waardoor de voorsprong op de Rotterdammers nu vier punten bedraagt.

Dordrecht kwam na 38 minuten al op een 3-0 voorsprong door een treffer van Erixon Danso. Paul Gladon en Rihairo Meulens vonden eerder al het net.

Via Johan Voskamp en Mario Bilate kwam Sparta, dat de laatste negen duels ongeslagen was, na rust terug in de wedstrijd. Tot een derde goal kwamen de Rotterdammers, die vier punten minder hebben dan Dordrecht, echter niet.

Sijsling strandt in halve finale Bratislava

Igor Sijsling is in de halve finale van het challengertoernooi in Bratislava uitgeschakeld. De als derde geplaatste Nederlander verloor zaterdag in drie sets van de Tsjech Lukas Rosol (1) met 6-7 (5), 6-3 en 6-7 (2).

Sijsling serveerde ijzersterk tegen Rosol. Hij sloeg vijftien aces en kwam mede daardoor geen moment in de problemen op eigen opslag. Zelf wist de nummer 72 van de wereld echter maar een van zijn acht breakpunten te verzilveren.

De 26-jarige Amsterdammer stond voor de tweede keer op rij in de halve eindstrijd van een Challenger. In het Belgische Bergen haalde hij vorige maand wel de finale, maar ook daar was een Tsjech hem niet gunstig gezind. Hij moest de titel aan Radek Stepanek laten.

Sporters hebben lang voordeel bij dopinggebruik

Sporters die in het verleden anabolen steroïden hebben gebruikt hebben zelfs tien jaar na het gebruik van de verboden middelen er nog voordeel van, zo blijkt uit Noors onderzoek. Het wereldantidopingagentschap WADA heeft geld beschikbaar gesteld voor een vervolgonderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd met muizen die testosteron toegediend kregen. Drie maanden later moesten de muizen zes dagen rennen in een tredmolen, waarna hun spiermassa met dertig procent toenam. De controlegroep, die geen doping had gekregen, had een toename van slechts zes procent spiermassa. Omdat drie maanden voor een tiende van een muizenleven staat zou dit op een mensenleven ongeveer tien jaar kunnen betekenen.

Door het gebruik van doping neemt het aantal celkernen in het spierweefsel toe. Hierdoor kan het spierweefsel tijdens het trainen in grotere mate toenemen. Het lijkt erop dat de toename van het aantal celkernen langer aanhoudt dan tot nu toe bekend was. Het WADA wil nu nader onderzoek, omdat dit gevolgen kan hebben voor het straffen van dopingzondaars. Een vervolgonderzoek met studenten die dienen als proefkonijn moet meer duidelijkheid verschaffen.

Koning en koningin bekogeld met tomaten in Moskou

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in Moskou bekogeld met tomaten. Het koningspaar is er niet door geraakt. Vanwege het incident zijn twee arrestaties verricht, melden Russische media.

De bekogeling vond plaats bij het Tchaikovsky Conservatorium. Het bezoek van de koning en koningin aan Rusland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar wordt daar afgesloten met een concert van het Nederlandse Koninklijk Concertgebouworkest.

De aanval zou zijn gepleegd door activisten van de verboden Nationaal-Bolsjewistische Partij. De activisten zouden hebben geschreeuwd dat het koningspaar bloed aan de handen zou hebben vanwege de kwestie rond de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov die zelfmoord pleegde in een Nederlandse cel.

Paus ontvangt honderden mensen in rolstoel

Paus Franciscus heeft zaterdag honderden mensen in rolstoel ontvangen als onderdeel van een speciale bijeenkomst waarbij de stoelen in het auditorium van het Vaticaan waren verwijderd om plaats te maken voor de gehandicapte bezoekers.

De paus beklaagde zich over het feit dat de maatschappij de 'fysiek fragielen verstopt' en gehandicapten niet accepteert. Hij moedigde degenen met fysieke beperkingen aan om gevoelens van schaamte uit te bannen en om 'protagonisten' te worden in zowel de maatschappij als de katholieke kerk.

Zo'n zeshonderd mensen in rolstoelen wachtten zaterdag op hun moment met paus Franciscus. Hij liep langs de rijen om iedereen persoonlijk te begroeten, waarbij hij mensen omhelsde en zoende. Met sommigen sprak hij even.

[WB] Sang-Hwa Lee noteert wereldrecord op 500 meter

Sang-Hwa Lee heeft ook de tweede 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijd in Calgary. Ze won de afstand in 36,74 en was daarmee 0,06 seconde sneller dan haar eigen wereldrecord. 

Jenny Wolf was opnieuw tweede met 37,18 en Beixing Wang werd net zoals gisteren derde met 37,300. Margot Boer was de beste Nederlandse. Met 37,36 werd ze vierde. Thijsje Oenema en Laurine van Riessen noteerden respectievelijk 37,96 en 38,19. Boer en Oenema waren daarmee sneller dan vrijdag. Van Riessen was 0,02 seconden trager dan de eerste race.

In het algemeen klassement heeft Lee direct een voorsprong genomen op de concurrentie. De Zuid-Koreaanse wordt gevolgd door Wolf en Wang. Boer is met de vierde plek de beste Nederlandse.  

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee ZKo 36,74
2 Jenny Wolf Dui 37,18
3 Beixing Wang Chi 37,30
4 Margot Boer Ned 37,36
5 Heather Richardson VS 37,44
13 Thijsje Oenema Ned 37,96
16 Laurine van Riessen Ned 38,19

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee ZKo 200
2 Jenny Wolf Dui 160
3 Beixing Wang Chi 140
4 Margot Boer Ned 100
5 Heather Richardson VS 100
15 Thijsje Oenema Ned 28
18 Laurine van Riessen Ned 24

[PL] Chelsea voorkomt thuisnederlaag tegen West Brom

Chelsea heeft zaterdag in de Premier League ternauwernood een punt gered tegen West Bromwich Albion. Eden Hazard schoot in de 95e minuut een strafschop binnen voor de Blues. Samuel Eto'o had de thuisploeg in de 45e minuut op voorsprong gezet, maar Shane Long en Stéphane Sessegnon zetten vervolgens de wedstrijd op zijn kop.

Liverpool won met overmacht van het Fulham van de geplaagde trainer Martin Jol: 4-0. Met twee doelpunten had Luis Suarez een groot aandeel in de zege. Fulham-speler Fernando Amorebieta had met een eigen doelpunt de score geopend, Martin Skrtel zorgde voor de 2-0. Fulham-doelman Maarten Stekelenburg was ondanks dat hij vier keer moest vissen de uitblinker bij de Londense club.

Bij Aston Villa - Cardiff City eiste Leandro Bacuna een hoofdrol voor zich op. Hij scoorde de eerste Villa-goal uit een vrije trap en maakte zo een einde aan een reeks van 450 minuten zonder doelpunt van de ploeg uit Birmingham. Libor Kozak bepaalde de eindstand op 2-0.

Southampton, waar Jos Hooiveld weer op de bank bleef, won met 4-1 van Hull City. Morgan Schneiderlin, Rickie Lambert, Adam Lallana en Steven Davis scoorden voor de thuisploeg. Lambert scoorde niet alleen, maar gaf ook twee assists. Yannick Sagbo maakte aan het begin van de tweede helft de tegentreffer, maar toen stond Hull al met 3-0 achter.

Crystal Palace en Everton scoorden niet. In Londen bleef het 0-0.

[WTF] Federer verslaat Del Potro in Londen en treft Nadal

Roger Federer heeft zich als laatste tennisser geplaatst voor de halve finale van de ATP World Tour Finals in Londen. De als zesde geplaatste Zwitser versloeg de Argentijn Juan Martin del Potro (4) zaterdag met 4-6, 7-6 (2) en 7-5. Federer treft nu Rafael Nadal, de nummer een van de wereld.

Federer en Del Potro troffen elkaar de voorbije twee weken al twee keer. Bij het masterstoernooi in Parijs ging Federer met de zege aan de haal, een week eerder was Del Potro de betere in de finale in Basel.

In Londen brak Del Potro Federer in de eerste set twee keer en nam zo snel een 5-1 voorsprong. De Zwitser vond zijn vorm vervolgens en scoorde tien punten op rij. Op 5-4 kwam Del Potro in de problemen, maar wist hij met moeite zijn service te behouden en won hij de set.

Federer werd daarna snel gebroken in de tweede set, maar trok de stand ook weer vrij snel gelijk. In de tiebreak was de Zwitser veel te sterk voor Del Potro: 7-2.

In de derde set moest de Zwitser opnieuw snel zijn service afstaan, maar brak ook nu weer rap terug. Federer, die dit jaar voor het eerst sinds 2002 geen grandslamfinale wist te bereiken, brak Del Potro op 5-5 opnieuw en serveerde de wedstrijd daarna met de nodige moeite uit: 7-5.

De winnaar van het duel tussen Federer en Nadal neemt het in de finale op tegen Novak Djokovic (2) of Stanislas Wawrinka (8). De halve finales staan zondag op het programma.

[PD] Ronaldo scoort 400e goal bij zege Real Madrid

Real Madrid heeft Real Sociedad zaterdag in de Primera División met 5-1 verslagen. Cristiano Ronaldo scoorde een hattrick en heeft nu 402 goals gescoord in zijn carrière. De Portugees gaf ook de assist bij de 2-0 van Karim Benzema. Sami Khedira scoorde de vierde, waarna Antoine Griezmann wat terug deed voor Sociedad.

Ronaldo staat dit seizoen na dertien wedstrijden op zestien competitietreffers, drie meer dan Atletico Madrids Diego Costa en acht meer dan FC Barcelona's Lionel Messi. De Portugees schoot er in vier groepsduels in de Champions League al acht in.

Real Madrid komt door de zege op 31 punten, drie minder dan Barça. De Catalanen spelen zondag tegen Real Betis. Atletico, dat op bezoek gaat bij Villarreal, heeft 33 punten.

[GSOD] Van Barneveld begint met zege op Evans

Raymond van Barneveld heeft de openingswedstrijd op de Grand Slam Of Darts gewonnen. Met 5-2 was hij te sterk voor Ricky Evans. De andere wedstrijd in de groep ging tussen Mervyn King en Tony O'Shea. Silverback trok de partij met 5-4 naar zich toe. 

Van Barneveld kan zich morgen plaatsen voor de tweede ronde als hij O'Shea weet te verslaan. Ook in de andere groepen spelen morgen de winnaars en verliezers van de eerste groepswedstrijd tegen elkaar. 

Vanavond worden de eerste wedstrijden gespeeld in de groepen A t/m D. Michael van Gerwen neemt het dan op tegen Vincent van der Voort. Wesley Harms treedt aan tegen Gary Anderson en Christian Kist speelt tegen Ronny Huybrechts. 

Uitslagen Groep E t/m H - Speelronde I

Groep Naam Naam Uitslag
E Mervyn King Tony O'Shea 4-5
E Raymond van Barneveld Ricky Evans 5-2
F Robert Thornton Mark Walsh 5-0
F Andy Hamilton Justin Pipe 2-5
G Wes Newton Mark Webster 2-5
G Simon Whitlock Ross Smith 5-2
H Scott Waites Ted Hankey 5-3
H Dave Chisnall Michael Smith 3-5

Noodhulp Nederlandse Rode Kruis voor Filipijnen

Het Nederlandse Rode Kruis geeft vijftigduizend euro voor noodhulp voor de door een tyfoon getroffen Filipijnen. Het geld is bedoeld voor onder meer eten, drinken en dekens, meldt een woordvoerder van de Nederlandse tak van de organisatie.

Het Internationale Rode Kruis wil in eerste instantie voor 475.000 euro aan noodhulp schenken. De vijftigduizend euro is vooralsnog de Nederlandse bijdrage. Mocht meer nodig zijn, dan wordt gekeken wat mogelijk is, aldus de zegsvrouw.

Het Internationale Rode Kruis stuurt ook een team dat gaat kijken wat voor hulp het hardst nodig is. Dat team, waarin vooralsnog geen Nederlanders zitten, vertrekt zo snel mogelijk. Over enkele dagen volgt een ander team dat spullen gaat uitdelen. Mogelijk dat wel enkele Nederlanders deel uitmaken van dat team.

13 doden bij crash Indonesische legerhelikopter

Bij een ongeluk zaterdag met een Indonesische legerhelikopter op Borneo zijn dertien inzittenden om het leven gekomen. Volgens een legerwoordvoerder vloog het toestel in brand toen het de grond raakte. Er is een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de crash.

Aan boord waren zeven militairen en twaalf burgers, die op de grens tussen Indonesië en Maleisië een nieuwe grenspost gingen bouwen, aldus de woordvoerder. Reddingwerkers hebben dertien lichamen uit de uitgebrande helikopter gehaald en zes ernstig gewonde passagiers naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht.

[Bundesliga] Bayern profiteert van misstap Dortmund

Borussia Dortmund heeft de achterstand op Bayern München zaterdag op zien lopen in de Bundesliga. Dortmund ging op bezoek bij VfL Wolfsburg met 2-1 onderuit, terwijl de regerend landskampioen in eigen huis FC Augsburg de baas was met 3-0. Bayern staat na twaalf speelronden op 32 punten, vier meer dan de belangrijkste rivaal.

Arjen Robben viel in de 66e minuut in bij Bayern, dat door een goal van Jérôme Boateng al snel de leiding nam. Franck Ribéry verdubbelde de score kort voor rust en in blessuretijd bepaalde Thomas Müller de eindstand uit een strafschop op 3-0. Bij Augsburg, dat dertiende staat, speelde Paul Verhaegh de hele wedstrijd mee.

De overwinning van Bayern betekende tevens een nieuw record. De Beierse club is nu al 37 competitieduels op rij ongeslagen. Daarmee verbeterden ze de reeks van 36 duels zonder nederlaag van Hamburger SV in het seizoen 1982-1983.

Dortmund kwam in Wolfsburg nog wel op voorsprong dankzij Marco Reus, maar na de pauze kantelden Ricardo Rodriguez en Ivica Olic de partij in het voordeel van de thuisploeg, de nummer vier van de ranglijst met 21 punten.

Het HSV van coach Bert van Marwijk en Rafael van der Vaart ging in een doelpuntrijk duel ten onder bij Bayer Leverkusen: 5-3. Uitgerekend Heung-Min Son deed zijn oude ploeg met drie treffers de das om. De Zuid-Koreaan hielp Leverkusen aan een snelle 2-0 voorsprong, maar via Maximilian Beister en Pierre-Michel Lasogga kwam HSV terug.

Via opnieuw Son en Stefan Kiessling, op aangeven van Son, nam Leverkusen toch weer afstand. Na een assist van aanvoerder Van der Vaart deed Lasogga nog wel iets terug, maar het slotakkoord was voor Gonzalo Castro van Leverkusen, dat op gelijke hoogte komt met Dortmund. HSV bezet de veertiende plek.

Jefferson Farfan luisterde zijn rentree bij Schalke 04 na ruim een maand blessureleed op met een doelpunt. De voormalig PSV-aanvaller zorgde in blessuretijd voor de beslissing tegen Werder Bremen: 3-1. Kevin-Prince Boateng maakte de andere treffers voor de formatie uit Gelsenkirchen, Felix Kroos had de bezoekers nog wel op voorsprong gezet.

Schalke klimt door de zege naar de vijfde positie met twintig punten. Bremen heeft vijf punten minder en staat achtste. De confrontatie tussen Hoffenheim en Hertha BSC, respectievelijk de nummers elf en zeven, eindigde in 2-2.

Ziekenhuis of kliniek

Het is tegenwoordig een beetje lappenmand in huize Gramps. Nee, het betreft niet mijn eigen persoontje, ik heb eigenlijk nooit wat. Afgezien dan van wat maagklachten, zo nu en dan. Maar dat heb ik dan aan mezelf te wijten en de medicatie is altijd beschikbaar. Nee, het gaat om mama. Ze heeft een vrijwel onafzienbaar medisch dossier dat zo weinig mogelijk aandacht van haar krijgt. Ze leeft voor de haren, een enorme kring van mensen en mensjes, en dat lijf, dat moet gewoon meedoen.

Jeepbestuurder ramt zeker zeven auto's bij ritje

Een 47-jarige Arnhemse automobilist heeft tijdens een ritje met zijn Jeep in zijn woonplaats zeker zeven auto's beschadigd. Een van de auto's die de man raakte, duwde een lantaarnpaal omver. De Arnhemmer raakte ook een boom. Zes auto's, waaronder die van de verdachte, moesten worden weggesleept, meldt de politie zaterdag.

Op de Klarenbeekstraat raakte de man twee auto's, op de Thomas a Kempislaan een. Vervolgens reed de man tegen een boom en raakte hij bij een kruising vier auto's, waarna hij tot stilstand kwam. De automobilist en een passagier raakten gewond en zijn voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Bij de bestuurder is een bloedmonster afgenomen, omdat wordt vermoed dat de man dronken was.

Zorgen over zes Nederlanders in Filipijnen

Vijf familieleden of vrienden maken zich na de tyfoon die vrijdag over de Filipijnen raasde zorgen over zes Nederlanders die in dat land zouden zijn. Of hen iets is overkomen, is nog volkomen onduidelijk. Met de zes kunnen ze geen contact krijgen, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze iets is overkomen, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Mogelijk ligt het telefoonnetwerk plat of is er een andere reden waarom geen contact met de Nederlanders is te krijgen. Buitenlandse Zaken heeft de gegevens van de zes genoteerd en ze doorgegeven aan de lokale Filipijnse autoriteiten. "Die zoeken het uit", aldus de zegsman.

Buitenlandse Zaken denkt dat in de Filipijnen vierhonderd tot 450 Nederlanders zijn die zich hebben laten registreren. Eind september waren er 435 Nederlanders die zich bij de Nederlandse ambassade hadden laten registreren. Registratie is niet verplicht. Onder de 435 geregistreerde Nederlanders waren zowel vakantiegangers als mensen die er wonen.

Weduwe: huisarts Tuitjenhorn was pion

Niemand was geïnteresseerd in de kant van het verhaal van de huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat een onderzoek naar hem was ingesteld. Dat zegt zijn weduwe Anneke Tromp zaterdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Hij is heel snel in een weerloze pion in een wrang schaakspel veranderd."

Anneke Tromp is zelf basisarts. Ze begeleidt coassistenten in een regionaal ziekenhuis. De zaak tegen haar man, die een terminaal zieke patiënt onder meer honderd keer de normale dosis morfine gaf, kwam aan het rollen nadat een coassistent die bij de toediening aanwezig was aan de bel trok. De terminaal zieke patiënt overleed korte tijd later.

De huisarts werd begin oktober op non-actief gesteld vanwege de zaak. Hij pleegde enkele dagen later zelfmoord. Een strafrechtelijk onderzoek tegen de huisarts werd gestaakt na zijn dood.

Na de aanklacht van moord werd Tromp volgens Nieuwsuur depressief en suïcidaal. De huisarts werd opgenomen in een psychiatrische kliniek, waar hij twee weken verbleef. Tijdens zijn verblijf werd hij wel twee keer verhoord door de politie.

Zijn weduwe zegt dat de periode een nachtmerrie was. "Niet alleen voor mijn man, maar ook voor mij en mijn kinderen en naaste familie. En dat is het nog steeds. En daar zal voorlopig nog geen einde aan komen, ben ik bang."

Shorttracker Knegt pakt brons op 1500 meter

Shorttrackschaatser Sjinkie Knegt heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Turijn brons gewonnen op de 1500 meter. In een tijd van 2.24,521 minuten moest hij Han-Bin Lee uit Zuid-Korea en John-Henry Krueger uit de Verenigde Staten voor laten gaan. Knegt toonde wel het vereiste vormbehoud voor een olympische nominatie.

Niels Kerstholt werd in de B-finale op de 1500 meter vierde. Ook Jorien ter Mors zal weinig plezier hebben beleefd aan de metrische mijl. In de halve finale kwam ze als derde over de streep, maar omdat ze geduwd zou hebben werd ze teruggezet en dus werd ze uiteindelijk twaalfde.

Op de 500 meter haalden Freek van der Wart en Kerstholt de finale niet. In de B-finale werd Van der Wart in 41,880 seconden tweede. Kerstholt (42,214) werd vierde. Dat betekende een zesde en een achtste plaats in de eindstand. Ter Mors was op de 500 meter, net als Yara van Kerkhof, in de kwartfinale al uitgeschakeld.

Arrestatie bij inval in drugslaboratorium

Een 50-jarige Tilburger is vrijdag opgepakt bij een inval in een drugslaboratorium in zijn woonplaats. Op het moment van de inval werd er net drugs geproduceerd, meldt de politie, die lang bezig is geweest met het ontmantelen van de drugsfabriek.

Het laboratorium in een loods aan de Albionstraat op een industrieterrein werd ontdekt na een anonieme tip. Agenten en medewerkers van de gemeente Tilburg roken op het terrein een scherpe chemische lucht. In het pand troffen zij de Tilburger aan. Hij zit nog vast.

Experts hebben eerst de situatie gestabiliseerd. Daarna kon worden begonnen met het voorzichtig demonteren van het laboratorium en de afvoer van de voorraad chemische stoffen. Onderzoek moet nog uitwijzen om wat voor stoffen het exact gaat.

Golfer Derksen levert in, Luiten rukt op

Golfer Robert-Jan Derksen is zaterdag in de derde ronde van het Turkish Airlines Open het zicht op een topnotering enigszins kwijtgeraakt. De Nederlandse prof ging op de golfbaan van Antalya rond in 69 slagen (3 onder par) en zakte van de negende naar de gedeelde 14e positie.

"Ik heb slecht geslapen vannacht. Wel 20 keer wakker en geen idee hoe het kwam", zei de routinier na zijn ronde op Golf.nl. "Vermoeiend. Hoe langer de dag duurt hoe meer je merkt dat de energie gewoon op is", aldus Derksen, die met een hoge eindklassering in Turkije nog kans maakt op deelname aan het lucratieve eindejaarstoernooi van de Europese Tour in Dubai.

Hij heeft een achterstand van 10 slagen op de fiere koploper Victor Dubuisson. Deze Fransman noteerde 63 slagen (-9) en is 5 slagen los van zijn eerste achtervolger, de Engelsman Ian Poulter. Een kwartet spelers, onder wie de wereldranglijstaanvoerder Tiger Woods, deelt de derde plek op 6 slagen van de leider.

Joost Luiten was zaterdag in zijn element, getuige zijn ronde van 65 slagen met 7 birdies. De Bleiswijker rukte op van de 53e naar de 26e positie in het derde toernooi uit de Final Series van de Europese Tour. Er is in Antalya veel geld te verdienen voor de profs. De winnaar incasseert 850.000 euro.

Derksen levert in, Luiten rukt op
Derksen levert in, Luiten rukt op (Foto: ANP)

Oppositie Syrië bespreekt deelname vredesconferentie

De Syrische Nationale Coalitie komt zaterdag en zondag in Istanbul bijeen om te beslissen of ze zal deelnemen aan een door de Verenigde Staten en Rusland georganiseerde vredesconferentie in Genève. De Syrische Nationale Coalitie heeft als voorwaarde om naar Genève te komen geëist dat president Bashar Assad terugtreedt als er een overgangsregering komt. De Syrische autoriteiten hebben al gezegd dat Assad tot ten minste het einde van zijn termijn op zijn post blijft en dat hij zich daarna mogelijk herkiesbaar stelt.

In Caïro zei de secretaris-generaal van de Arabische Liga Nabil Elaraby dat de speciale gezant voor Syrië van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, Lakhdar Brahimi, begin december overleg zal voeren om een nieuwe datum voor de conferentie vast te stellen.

Een woordvoerder van de Syrische Nationale Coalitie zei dat de groep nog altijd geen officiële uitnodiging voor de vredesconferentie heeft ontvangen. "We zijn altijd bereid ons in te zetten voor welk proces dan ook dat leidt tot een werkelijke oplossing van de crisis waarmee het Syrische volk heeft te maken", zei Khaled Saleh. Hij voegde daaraan toe dat als de Syrische regering serieus is over een politieke oplossing, ze 'hun goede bedoelingen moeten laten zien door bijvoorbeeld de belegering van enkele door rebellen gecontroleerde gebieden te beëindigen'.

Syrische opstandelingen startten zaterdag in de noordelijke stad Aleppo een offensief in een poging een basis in de buurt van het internationale vliegveld van de stad te heroveren. Eerder op de dag trok het Syrische leger het gebied in.

Het gaat vriezen! (een beetje)

De eerste vorst die zondagnacht zijn intrede doet kan maandag in de vroege ochtend lokaal tot lichte gladheid leiden. "Vooral in het oosten en zuiden bestaat de kans dat mist aanvriest, we geven dus een kleine waarschuwing uit", zegt een woordvoerder van de ANWB zaterdag.

In het zuidoosten kan het volgens Meteo Consult een graadje vriezen, in het oosten en midden van het land schommelt de temperatuur dan rond de nul. Neerslag wordt niet verwacht, daarom valt het met de gladheid waarschijnlijk mee. "Bruggen en viaducten kunnen door neerslaande dauw wel glad worden, maar daar wordt vaak goed tegen gestrooid", zegt een woordvoerder.

Op de Limburgse heuveltoppen landen zondagochtend volgens Meteo Consult de eerste vlokken natte sneeuw.

Zondagavond valt de wind naar verwachting weg. In de daaropvolgende nacht is het helder en koelt het snel af. De gladheid die wordt verwacht is overigens laat in vergelijking met vorig jaar. Toen moesten de eerste strooiwagens ruim twee weken eerder de weg op. Aan de grond heeft het dit seizoen overigens al gevroren, maar op waarneemhoogte, anderhalve meter boven de grond, nog niet.

Wegwerker raast met 150 langs collega's

Een wegwerker is vrijdag betrapt toen hij met 150 kilometer per uur op de A32 bij het Friese Idaerd, ten zuiden van Leeuwarden, langs wegwerkzaamheden reed. Vanwege de werkzaamheden mocht hij maar zeventig kilometer per uur rijden, meldt de politie.

De man werd tijdens een lasercontrole betrapt. Toen hij aan de kant werd gezet, bleek hij zijn oranje hesje nog aan te hebben. De 48-jarige inwoner van Sneek kon zijn rijbewijs direct inleveren. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Boze menigte probeert arrestant te bevrijden

Een groep van vijftien mensen heeft vrijdagnacht in Almere geprobeerd een gearresteerde man te bevrijden. Ze sloegen hierbij onder meer agenten. Om de gemoederen te bedaren gebruikte de politie de wapenstok en pepperspray en werd een diensthond ingezet, meldt de politie zaterdag.

De problemen begonnen met een beroving van een 24-jarige man uit Almere en een vriend op de Saint Saënsgracht. Onder bedreiging van een wapen moesten zij hun bezittingen afgeven aan drie onbekende jongens.

Gewaarschuwde agenten gingen op zoek naar de gevluchte verdachten. Op de Willem Pijperstraat troffen ze drie mogelijke verdachten aan. Een controle wees echter uit dat dit drietal niets van doen had met de beroving. Een aantal mensen waren getuige van de controle en begonnen zich ermee te bemoeien. Zo beledigden ze de agenten. Een van hen, een 55-jarige man uit Almere, werd hiervoor aangehouden.

Daarop sloeg de vlam helemaal in de pan en probeerde een groep van vijftien mensen de arrestant te ontzetten. Met behulp van collega's wisten de agenten twee verdachten, een 26-jarige man uit Almere en een 27-jarige man uit Amstelveen, op te pakken voor mishandeling, verzet en belemmering.

Man mept wervers nierstichting

Een 27-jarige man uit Etten-Leur is vrijdag opgepakt voor mishandeling, nadat hij flipte toen mensen die donateurs werven voor de Nierstichting bij hem aanbelden. De man vernielde eerst een paraplu van een van de wervers en mishandelde later de coördinatrice, meldt de politie zaterdag.

De man pakte toen bij zijn woning in de Nachtwachtstraat werd aangebeld de paraplu af van een van de collectanten. Hij vernielde de paraplu en sloot daarna zijn voordeur. De coördinatrice was in de buurt en stak de resten van de paraplu in de brievenbus van de man nadat ze het verhaal had gehoord.

Daarop ging de voordeur opnieuw open. De man sloeg de 25-jarige coördinatrice tegen de grond. Ook een 19-jarige man die het voor haar opnam moest een aantal klappen incasseren.

De man ging weer terug zijn huis in en weigerde open te doen voor gewaarschuwde agenten. Hij verstopte zich door achter een bankstel in de woonkamer te gaan liggen. Nadat de agenten de deur hadden opengebroken, werd de dronken man opgepakt. Hij is in een cel gezet.

Guangzhou wint Aziatische Champions League

Guangzhou Evergrande heeft voor de eerste keer de Aziatische Champions League op zijn naam geschreven. Een 1-1 remise bleek voor de Chinezen in eigen huis genoeg tegen FC Seoul, nadat het eerste finaleduel in Zuid-Korea in 2-2 was geëindigd.

De Braziliaan Elkeson zette de thuisploeg, waar Marcello Lippi de trainer is, na 58 minuten op voorsprong. Dejan Damjanovic uit Montenegro zette vier minuten later de eindstand op het scorebord. Beide spelers waren in het eerste duel ook al trefzeker.

China bleef tot zaterdag lang verstoken van Champions Leaguewinst. Liaoning FC was in 1990 de laatste Chinese winnaar. Guangzhou neemt de titel over van het Zuid-Koreaanse Ulsan Hyundai FC.

Guangzhou plaatste zich door de eindzege voor het WK voor clubteams in december. In de kwartfinale is de winnaar van de Afrikaanse Champions League de tegenstander. Het Zuid-Afrikaanse Orlando Pirates en het Egyptische Al-Ahly strijden zondag in Caïro om de titel.

[WTF] Rojer verliest ook derde duel in Londen

Jean-Julien Rojer heeft weinig plezier beleefd aan de ATP World Tour Finals in Londen. Samen met zijn dubbelpartner Aisam-Ul-Haq Qureshi uit Pakistan verloor de Curaçaose Nederlander ook zijn derde wedstrijd. Ivan Dodig uit Kroatië en de Braziliaan Marcelo Melo waren in een spannende supertiebreak net iets beter: 5-7, 6-3 en 9-11.

Voor Rojer en Qureshi was het eindejaarstoernooi in Londen het laatste waar ze samen aan mee deden. Rojer speelt komend seizoen met Horia Tecau uit Roemenië, terwijl Qureshi weer met Rohan Bopanna gaat spelen. Qureshi en Bopanna waren eerder ook een duo, maar Bopanna koos in 2012 met het oog op de Olympische Spelen voor een Indiase partner.

Duitsland herdenkt Kristallnacht

Mensen in heel Duitsland herdenken zaterdag dat 75 jaar geleden de Kristallnacht plaatsvond. In de nacht van 9 op 10 november 1938 kwamen honderden mensen om het leven bij door het naziregime georganiseerde aanvallen. Meer dan tweehonderd synagogen waren tijdens de anti-joodse pogrom doelwit van vandalen en duizenden joodse bedrijven werden vernield.

In veel steden en dorpen houden Duitsers zaterdag nachtwakes met kaarsen, luisteren ze naar verhalen van joodse overlevenden en ontmoeten ze elkaar bij herdenkingsplekken voor de slachtoffers van de Kristallnacht.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat Kristallnacht een gebeurtenis was 'die joden op een ongelooflijke manier vernederde'. Volgens haar werd er 'echt een dieptepunt in de Duitse geschiedenis bereikt'. Ze riep Duitsers op het verleden nooit te vergeten.

Carlsen en Anand beginnen WK schaken met remise

De openingspartij op het wereldkampioenschap schaken eindigde onbeslist. Titelverdediger Viswanathan Anand en uitdager Magnus Carlsen accepteerden na zestien zetten beiden een half punt. 

Carlsen speelde de eerste partij met wit. Anand hield zijn verdediging met zwart potdicht. Het wereldkampioenschap heeft plaatst in het Indiase Chennai, de stad waar de 43-jarige Anand geboren is. De schaaktweekamp gaat over twaalf partijen. Anand verdedigt voor de vierde keer op rij zijn titel, die hij sinds 2007 in bezit heeft. Carlsen is de aanvoerder van de wereldranglijst.

[Bundesliga] Robben maakt rentree tegen Augsburg

Arjen Robben kan zaterdag na een afwezigheid van twee duels weer in actie komen voor Bayern München.

Volgens trainer Pep Guardiola is de buitenspeler van Bayern München hersteld van zijn liesblessure. "Hij is er bij", vertelt de Spaanse coach op de officiële website van de Duitse kampioen. Bayern speelt zaterdag om 15.30 uur een thuiswedstrijd tegen FC Augsburg.

Terwijl Robben er dus weer bij is, moet Bastian Schweinsteiger het duel aan zich voorbij laten gaan. Vanwege aanhoudende problemen met zijn enkel moet de Duitse international geopereerd worden. Hij staat daardoor waarschijnlijk lang buitenspel.

Bayern München is na elf wedstrijden koploper in de Bundesliga met 29 punten. Borussia Dortmund, dat zaterdag op bezoek gaat bij VfL Wolfsburg, heeft er één minder.

De Bruyne in beeld bij Anderlecht

Anderlecht hoopt in de winterstop een aantal topspelers aan de selectie van John van den Brom toe te voegen, met het oog op het WK in Brazilië.

Van den Brom wil met manager Herman Van Holsbeeck spelers benaderen die bij hun club geen basisplek hebben en zo deelname aan het WK dreigen mis te lopen. "Het WK maakt zaken mogelijk", stelt Van Holsbeeck in Het Laatste Nieuws.

Eén van de spelers die in beeld is, is Kevin De Bruyne. Anderlecht hoopt de Belgische middenvelder te kunnen huren bij Chelsea, waar hij niet veel speelminuten krijgt. "Kevin mag 'direct' komen. Het wordt niet evident, maar het is iets dat we zeker moeten onderzoeken", aldus Van Holsbeeck.

In de Belgische competitie heeft Anderlecht zich enigszins hersteld van een slechte competitiestart. De titelverdediger staat nog wel vijfde, maar het verschil met koploper Standard Luik is nog maar vijf punten. Zondag gaat Paars-Wit op bezoek bij Racing Genk, de nummer twee op de ranglijst.

Hockeyer Baart: "Ik word beter door spelen in HIL"

Met het oog op het WK hockey van volgende zomer in Den Haag raadde bondscoach Paul van Ass zijn internationals af deel te nemen aan de lucratieve Hockey India League (HIL).  Drie internationals, onder wie Sander Baart, reizen toch af naar India. "Ik moet mijn gevoel volgen en daarheen gaan", zegt de speler van Oranje Zwart.

"Ik heb het gevoel dat ik als speler beter ga worden als ik daar een maand aan de bak ga en tegen hele goede spelers speel en heel professioneel met mijn sport bezig ben. Als ik dit jaar niet zou zijn gegaan, had ik mijn contract moeten breken. Dan zou ik niet meer in de HIL mogen spelen voor de rest van mijn leven. En dat zou heel jammer zijn."

Baart heeft zijn keuze besproken met Van Ass, maar ook met het bestuur en de coach van Oranje Zwart. "We hebben gekeken wat er allemaal mogelijk was. In de periode van de HIL hebben we geen competitie en geen programma met het Nederlands elftal dus het is gewoon mogelijk. Paul van Ass heeft aangegeven dat hij het wel een groot risico vindt qua mentale en fysieke belasting. Ik denk dat het voor ieder persoon anders is en daar moet jezelf een beslissing over nemen."

De mentale en fysieke belasting vreest Baart dan ook niet. "Ik heb er geen schrik voor. Ik ben jong en fysiek helemaal in orde. Na de World League pak ik een week rust en daarna ga ik lekker naar de HIL. Ik heb heel veel zin om die competitie te spelen en mezelf beter te maken voor het WK."

Ook van zijn collega’s heeft hij geen negatieve geluiden gehoord. "Ze zijn eigenlijk heel positief. Iedereen begrijpt de reden. Niemand heeft bezwaar gemaakt. Niemand heeft tegen mij gezegd: ‘Ben je nu helemaal gek geworden.’ En dat is wel fijn anders was de beslissing misschien wel ietsje moeilijker geweest."

'Eurofielen groter gevaar dan rechtspopulisme'

Mark Verheijen, Europa-woordvoerder van de voormalig liberale VVD, weet te melden dat niet rechtspopulisten als Wilders en Le Pen een bedreiging vormen voor een verenigd Europa, maar paradoxaal genoeg de eurofielen. Deze uitspraak deed de Limburger in Tros Kamerbreed, een politiek discussieprogramma op Radio 1.

Naar mening van Verheijen maken 'geharnaste' voorstanders van Europa het grote publiek bang voor overwicht vanuit Brussel, waardoor het draagvlak voor de samenwerking juist ondermijnd wordt. Mark denkt dan aan figuren als Guy Verhofstadt en misschien doelt ie stiekem ook wel op Alexander Pechtold.

De VVD’er deed zijn uitspraken naar aanleiding van de non-rel omtrent het wel of niet begroeten van Marine Le Pen in de Kamer door de voorzitter.

Trailer Bro's Before Ho's (van de makers van New Kids)

Steffen Haars en Flip van der Kuil, bekend van New Kids Turbo en New Kids Nitro, komen in december met een nieuwe absurde komedie: Bro's Before Ho's. Vandaag is er een officiële trailer uitgegeven met een aantal grote namen. Onder anderen Tim Haars, Daniël Arends, Sylvia Hoeks, Birgit Schuurman, Ton Kas en Theo Maassen spelen mee in de 'romantische' komedie.

In Bro's Before Ho's draait het voor videotheekmedewerker - Clerks, anyone? - Max (Tim Haars) en zijn geadopteerde broer Jules (Daniël Arends) alleen maar om blowen, zuipen en neuken. Relaties? Gadver. Zij leven het leven waar elke man van droomt, totdat ze allebei verliefd worden op dezelfde beeldschone vrouw: Anna (Sylvia Hoeks).

Bro's Before Ho's draait vanaf 5 december in de bioscoop.

'Opsporingscapaciteit OM lijdt onder vele tappen'

Politie en justitie tappen in Nederland zo veel telefoons en dataverkeer af dat het ten koste gaat van de opsporingscapaciteit. Ook de kwaliteit van de uitgewerkte taps lijdt hieronder, zegt procureur-generaal Marc van Nimwegen zaterdag tegen de regionale dagbladen.

Van Nimwegen benadrukt op zich niet tegen tappen te zijn. "Het kan heel nuttig zijn als je sterke vermoedens hebt over criminaliteit en je bewijsmateriaal wil verzamelen. Maar we tappen ons inmiddels suf in Nederland."

Het afluisteren van telefoons en dataverkeer moet volgens de topman geen 'Pavlov-reactie' worden. Door het vele tappen wordt volgens hem soms onnodig lang inbreuk op iemands privacy gemaakt.

Koning: sterke economische banden met Rusland

Het vriendschapsjaar tussen Nederland en Rusland heeft getoond hoe belangrijk beide landen ook in economisch opzicht voor elkaar zijn. Dat zei koning Willem-Alexander tijdens een bijeenkomst van kopstukken van Nederlandse en Russische ondernemingen in Moskou.

Volgens de koning laten de cijfers de verwevenheid van de Nederlandse en Russische economie ook zien. "In Nederland heb ik afgelopen maanden veel bedrijven bezocht die zaken doen in Rusland. En ook hier kom ik veel bedrijven tegen die handelen met Nederland." Volgens koning Willem-Alexander is de economische samenwerking 'het resultaat van hard werken en een constructieve benadering'.

Ook voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW toonde zich positief over de economische samenwerking tussen Nederland en Rusland. "Het Nederland-Ruslandjaar loopt ten einde maar de handel gaat door", voorspelde Wientjes. "Meer en meer Russische bedrijven investeren in Nederland en er is geen Nederlands bedrijf dat het zich kan permitteren niet in Rusland te investeren."

De Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj sneed de incidenten van afgelopen weken tussen Nederland en Rusland zijdelings aan. "Maar er zijn zo veel meer goede dingen tussen onze landen gebeurd afgelopen jaar", stelde de Rus.

De vergadering van Nederlandse en Russische bedrijven was onderdeel van het tweedaagse bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland. Met het bezoek wordt het Nederland-Ruslandjaar afgesloten. Onder meer bedrijven als Shell en KLM namen deel aan de bijeenkomst.

The Banner Saga in januari beschikbaar

Kickstarter-project The Banner Saga heeft een releasedatum gekregen. Het turn-based avonturenspel van ontwikkelaar Stoic zal volgend jaar op 14 januari uit worden gebracht. 

De multiplayerversie, The Banner Saga: Factions, is al enige tijd speelbaar. Hierdoor heeft Stoic al de nodige aanpassingen kunnen maken aan de balans en gevechten in het spel. 

De volledige versie zal ook een single-player campagne bevatten, waarbij de conversaties en keuzes die de speler maakt grote consequenties zullen hebben. 

The Banner Saga begon als een Kickstarter-project van drie ervaren Star Wars: The Old Republic ontwikkelaars. Anderhalf jaar geleden werd het doel van $100.000 doorbroken, om uiteindelijk op $723.886 te eindigen. 

Robbie Williams baalt van leeftijd

Robbie Williams kijkt niet bepaald uit naar zijn verjaardag. De zanger wordt in februari 40 jaar en vindt dat verschrikkelijk. "Zeg maar gerust dat ik veertig worden vind klinken als de dood", vertelt Williams zaterdag aan De Telegraaf.

"Of in elk geval het begin daarvan. Tik tak, tik tak... Net nu ik nog nooit zo tevreden ben geweest met mezelf en mijn leven." Williams vroeg zich meerdere malen hardop af hoeveel popsterren van boven de veertig er zijn. De zanger wil 'gewoon succesvol' blijven. "Ik wil dat men mij wil interviewen, dat men vragen heeft over mijn leven en werk. Ik wil dat mensen mijn platen kopen en naar mijn shows komen. Om wat voor reden ook, dat is belangrijk voor mij."

Williams brengt later deze maand zijn tweede swingalbum uit, Swings Both Ways. Met zijn eerste swingplaat, Swing When You're Winning, is de zanger niet gaan toeren. Een gemiste kans, vindt hij. "Ik kan niet wachten om alsnog met een orkest en al de hort op de gaan."

Die tournee wordt niet goedkoop, weet Williams. "Maar wel een die de moeite waard is. Want popmuziek is zo serieus tegenwoordig. Over de meest banale liedjes wordt met de grootste ernst gesproken. De muziekwereld heeft humor nodig en daar zal ik de komende achttien maanden voor zorgen."

Early Access van Blackguards nu beschikbaar op Steam

De Early Access van de turn-based strategy RPG Blackguards is nu te downloaden op Steam. Om toegang te kunnen krijgen moet wel 22,49 worden betaald. Hierbij zal men ook de uiteindelijke versie van het spel ontvangen.

Blackguards zal 180 unieke battlemaps bevatten, wat volgens ontwikkelaar Daedalic Entertainment meer dan veertig uur aan gameplay oplevert. Je party kan bestaan uit vijf karakters met veertig speciale vaardigheden en negentig spreuken.

"The team is incredibly proud, since now we can present the fruit of two and a half years of intensive hard work. We've created a game we really like ourselves and want to play: a turn-based strategy game with many RPG elements and an intense, gritty story."

Momenteel bevat het spel alleen het eerste hoofdstuk. Hoofdstukken twee tot en met vijf zullen vanaf eind november tot eind januari 2014 worden uitgebracht.

Ernst Daniël Smid boos om lijdensweg vrouw

Operazanger Ernst Daniël Smid kan nog steeds boos worden om de lijdensweg die zijn vrouw Roos heeft moeten doormaken voor ze vorig jaar overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. "Ik heb me erover verbaasd. Het gebrek aan voorlichting bij momenten van paniek, geen communicatie tussen artsen, een dokter die je succes wenst en zo weer vertrokken is. Iedereen doet maar wat", zegt hij zaterdag in het AD.

De 60-jarige zanger voelde zich vaak machteloos, terwijl hij juist graag 'de sterke man' was geweest. "Ik kan het maar moeilijk accepteren dat André Kuipers het complete heelal kan verkennen, terwijl niemand wat kan doen aan de pijn van deze vrouw."

Eerder werd bekend dat Smid ambassadeur wordt bij de Stichting Pijn Bij Kanker. Hij beseft zich dat hij de pijn niet zomaar weg kan halen. "Het gaat me vooral om aandacht voor het onderwerp, dat er meer voorlichting komt."

Aanstaande maandag vindt het Rozengala plaats in het Hilversumse Mediapark, waarmee Smid geld wil ophalen voor pijnbestrijding bij kankerpatiënten. Onder meer Paul de Leeuw, Simone Kleinsma, René Froger en Hans Klok treden daar belangeloos op.

"Met dit gala komt alles terug. Het is een heel emotionele tijd', zegt Smid in de krant. "Die stomme kanker vrat mijn mooie jonge vrouw op. Ik wil nog iets zinnigs uit haar dood halen."

In het interview bekent Smid dat zijn eerste gedachte na de dood van zijn vrouw was om haar gelijk achterna te gaan."Het is Joop van den Ende geweest die zei: 'Ga aan het werk! Gebruik die emotie in je voorstellingen'."

Halverwege dit jaar stortte Smid alsnog in elkaar en lag hij enkele dagen in een ziekenhuis. In Frankrijk adviseerde een dominee hem later 'om eens goed te janken'."Hij vond dat ik dalen had ontweken. 'Verdriet moet je laten gebeuren. Dan voel je je maar eens klote'. Daar heb ik veel van geleerd."

[NBA] Pacers evenaren clubrecord met zege

Indiana Pacers heeft vrijdag ook zijn zesde wedstrijd in de NBA gewonnen. In eigen huis werd Toronto Raptors met 91-84 aan de kant gezet. Met zes overwinningen en nog geen enkele nederlaag evenaren de Pacers het clubrecord. In 1970 begon Indiana voor het laatst met zes zeges aan het seizoen. Toen speelde de ploeg nog in de American Basketball Association, sinds 1976 komen de Pacers uit in de NBA.

Los Angeles Lakers liep tegen de vierde nederlaag van het seizoen aan. Op bezoek bij New Orleans Pelicans, tot afgelopen seizoen nog de Hornets, gingen de Lakers met 96-85 onderuit. Bij afwezigheid van Kobe Bryant scoorde geen enkele Lakers-speler meer dan zestien punten. Namens de Pelicans werd Anthony Davis met 32 punten topscorer.

Utah Jazz verloor voor de zesde keer op rij en is nog op zoek naar de eerste winst van het seizoen. Chicago Bulls bleek met 97 - 73 te sterk voor de ploeg.

Overige uitslagen NBA vrijdag:

Charlotte Bobcats - New York Knicks 91-101
Orlando Magic - Boston Celtics 89-91
Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 94-79
Washington Wizards - Brooklyn Nets 112-108
Detroit Pistons - Oklahoma City Thunder 110-119
Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks 116-108
San Antonio Spurs - Golden State Warriors 76-74
Phoenix Suns - Denver Nuggets 114-103
Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 104-91

Dekker komt tekort in Tokyo

Zwemster Inge Dekker heeft bij wereldbekerwedstrijden kortebaan in Tokyo niet om de prijzen mee kunnen doen. Op de 100 meter vlinderslag werd ze in 57,33 vijfde. Winnares Alicia Couts bleef met een tijd van 55,30 als enige onder 56 seconden. Het gat tussen Dekker en nummer vier Katinka Hosszu was echter ook nog een aanzienlijke 1,09 seconden.

Op de 50 meter vrije slag moest Dekker genoegen nemen met de zevende plaats in 24,31. De Australische Cate Campbell won in 23,47. Haar zus Bronte deelde het zilver met Dorothea Brandt uit Duitsland in 23,91.

Ook Sebastiaan Verschuren kon geen hoofdrol spelen. Op de 100 meter vrije slag werd hij zevende in 47,85 seconden. Winnaar Vladimir Morozov uit Rusland was in 45,65 2,2 tellen sneller.

De Australische gemengde ploeg verbeterde zijn eigen wereldrecord op de 4x50 meter wisselslag. Met 1.37,84 minuten dook de ploeg onder de oude toptijd van 1.38,02 die vier dagen geleden in Singapore tot stand was gekomen.

Anti-pieters discrimineren

Tientallen autochtonen hebben de afgelopen weken geklaagd over discriminatie door minderheden op grond van ras. De klachten komen voort uit het debat rond de vraag of Zwarte Piet racistisch is, concludeert NRC Handelsblad uit een rondgang langs antidiscriminatiebureaus.

De meeste klachten gaan over een tweet van ImaDima. "Als ik al die achterlijke reacties lees, denk ik waarom hebben de Duitsers de Hollanders niet vergast", schreef zij. In de regio Rotterdam Rijnmond kwamen 59 klachten over die tweet binnen. In Amsterdam 21 en in Utrecht achttien. In Den Haag kwamen 23 Zwarte-Piet-gerelateerde klachten binnen. Het totaal van andere regio's kwam uit op 86.

De bureaus kregen daarnaast nog eens achttien klachten van autochtone voorstanders van Zwarte Piet die zich gediscrimineerd voelen. Zij zouden het gevoel hebben dat hun Sinterklaasfeest wordt afgepakt.

De bureaus krijgen bijzonder weinig klachten van allochtone Nederlanders over Zwarte Piet. Dat zou komen doordat de discussie dit jaar zo heftig wordt gevoerd dat extra klagen niet nodig lijkt.

[WB] Nuis tegen Davis op 1000 meter

Op dag twee van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Calgary rijden de dames de 500 meter en de 1500 meter. De heren komen in actie op de kilometer en de ploegenachtervolging. In het team van de ploegenachtervolging zitten  Jorrit Bergsma, Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij. 

Nederlands kampioen Kjeld Nuis zal de 1000 meter afluiten tegen Shani Davis. Koen Verweij, die goud veroverde op de schaatsmijl, rijdt in de rit daarvoor tegen de Duitser Samual Schwarz. Michel Mulder treft in rit zes de Fin Pekka Koskela. Een rit later is Stefan Groothuis de tegenstander van de Canadees Denny Morrison.

Op de 1500 meter voor vrouwen gaat de slotrit tussen olympisch kampioen Ireen Wüst en Marrit Leenstra. Een rit eerder neemt Lotte van Beek het op tegen Christine Nesbitt. Annouk van der Weijden en Jorien Voorhuis treffen beiden een Russische tegenstander. Yekaterina Lobysheva is gekoppeld aan Van der Weijden en Skokova rijdt tegen Voorhuis. 

Margot Boer krijgt de kans om zich te revancheren tegen Jenny Wolf. Boer werd vrijdag zevende. Thijsje Oenema en Laurine van Riessen komen op dezelfde afstand al in respectievelijk de tweede en derde rit in actie. Oenema treft de Chinese Hong Zhang en Van Riessen moet zien af te rekenen met de Tsjechische Karolina Erbanova.

Bij de ploegenachtervolging rijden de mannen tegen Zuid-Korea. De ploegenachtervolging is belangrijk, want ze beste zeven landen van het wereldbekerklassement plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Sochi. Rusland is als gastland automatisch geplaatst voor de Spelen. 

Danes 500 meter

Ritnummer Buitenbaan Land Binnenbaan Land
1 Marsha Hudey Can -  -
2 Hong Zhang Chi Thijsje Oenema Ned
3 Karolina Erbanová Tsj Laurine van Riessen Ned
4 Yekaterina Aydova Kaz Maki Tsuji Jap
5 Erina Kamiya Jap Yuliya Liteykina Rus
6 Christine Nesbitt Can Judith Hesse Dui
7 Miyako Sumiyoshi Jap Heather Richardson VS
8 Jing Yu Chi Nao Kodaira Jap
9 Brittany Bowe VS Beixing Wang Chi
10 Margot Boer Ned Jenny Wolf Dui
11 Olga Fatkulina Rus Sang-Hwa Lee ZKo

Anice Das en Mayon Kuipers schaatsen in de B-groep.

Heren 1000 meter 

Ritnummer Buitenbaan Land Binnenbaan Land
1 Mika Poutala Fin Daniel Greig Oos
2 William Dutton Can Dmitry Lobkov Rus
3 Brian Hansen VS Denis Dressel Dui
4 Kyou-Hyuk Lee ZKo Tae-Bum Mo ZKo
5 Denis Kuzin Kaz Aleksey Yesin Rus
6 Pekka Koskela Fin Michel Mulder Ned
7 Stefan Groothuis Ned Denny Morrison Can
8 Sjoerd de Vries Ned Jamie Gregg Can
9 Koen Verweij Ned Samuel Schwarz Dui
10 Shani Davis VS Kjeld Nuis Ned

Dames 1500 meter

Ritnummer Buitenbaan Land Binnenbaan Land
1 Claudia Pechstein Dui Yekaterina Shikhova Rus
2 Olga Graf Rus Ayaka Kikuchi Jap
3 Bo-Reum Kim ZKo Monique Angermüller Dui
4 Luiza Zlotkowska Pol Brittany Schussler Can
5 Ida Njåtun Nor Kali Christ Can
6 Martina Sábliková Tsj Katarzyna Bachleda-Curus Pol
7 Yekaterina Lobysheva Rus Annouk van der Weijden Ned
8 Jorien Voorhuis Ned Yuliya Skokova Rus
9 Christine Nesbitt Can Lotte van Beek Ned
10 Marrit Leenstra Ned Ireen Wüst Ned

 Mannen ploegenachtervolging

Ritnummer Land Land
1 China Oostenrijk
2 VS Japan
3 Frankrijk België
4 Duitsland Italië
5 Polen Canada
6 Rusland Noorwegen
7 Nederland Zuid-Kora

Gewonde explosie theaterrepetitie overleden

Een van de 15 mensen die vrijdagavond gewond raakten bij de repetitie van een theaterstuk in Parijs, is in de nacht van vrijdag op zaterdag aan zijn verwondingen bezweken. Dat hebben Franse media gemeld. Tijdens de repetitie van de komische musical 1789 Les Amants de la Bastille ontplofte plotseling vuurwerk.

De overleden man, een lid van het theatergezelschap, kreeg een hartinfarct toen de explosie zich voordeed. Van de gewonden zouden er nog vier slecht aan toe zijn. Zij zouden onder meer brandwonden of ernstige gehoorschade hebben opgelopen. De uitvoeringen van de musical die voor het weekeinde gepland stonden, zijn afgelast. De musical over de Franse Revolutie (1789) wordt opgevoerd in het Palais des Sports in het zuidwesten van de Franse hoofdstad.

Gewonde explosie theaterrepetitie overleden
Gewonde explosie theaterrepetitie overleden (Foto: ANP)

FOK!filmtip van de dag: Der Rote Baron (2008)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Der Rote Baron

Aanstaande maandag is het alweer 95 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog en in het kader daarvan zijn er weer diverse leuke films en documentaires op de televisie. De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag dan ook naar de indrukwekkende oorlogsfilm The Red Baron, die vanmiddag om 14.05 uur te zien is bij onze Vlaamse vrienden van Één.

Der Rote Baron 1

De biografische avonturenfilm van Nikolai Müllerschön speelt zich af in het jaar 1916. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en we zien het hele gebeuren vanuit het oogpunt van de gevreesde piloot Baron Manfred von Richthofen (Matthias Schweighöfer). Voor de naieve Von Richthofen begint de oorlog als een uitdaging om op sportieve wijze tegenstanders te verslaan. Al snel heeft hij de leiding over de Duitse luchtmacht. Ondertussen krijgt hij een steeds hechtere band met verpleegster Käte Otersdorf (Lena Headey), die Von Richthofen de donkere kant van de oorlog laat zien.

Der Rote Baron 2

The Red Baron is een film waarin op imponerende wijze een tijdsbeeld wordt neergezet van de Grote Oorlog, zoals de Eerste Wereldoorlog destijds genoemd werd. Enige kleine minpuntje aan deze verder prima film is het feit dat men de Duitse acteurs Engels laat spreken. Dat komt het realisme niet ten goede. Een fijn voorproefje voor de FOK!toen van komende maandag.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Superstorm doodt zeker 100 mensen

Door een van de krachtigste stormen die de Filipijnen ooit heeft getroffen zijn al meer dan honderd doden en honderd gewonden gevallen. Hele gebouwen werden weggeveegd en huizen aan zee zijn met de grond gelijk gemaakt.

De Filipijnse burgerluchtvaarttoezichthouder zegt dat medewerkers getuige zijn geweest van de vernietiging die de tyfoon heeft aangericht. De storm ging aan land In de stad Tacloban op het eiland Leyte, zo'n 580 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Manila. Daar zouden meer dan honderd lichamen op straat liggen. Een luchthaventerminal aan zee is vernietigd.

De communicatie met de hoofdstad moet worden omgeleid via een ander vliegveld. Om de radiobatterijen te sparen wordt eens in de vijf uur gecommuniceerd.

Een regeringsfunctionaris bevestigt dat zeker rond de honderd doden zijn gevallen. Militairen helpen bij het bergen van de lichamen. Medewerker Mike Wylie van het Amerikaanse leger is aanwezig om na te gaan hoe de Verenigde Staten kunnen helpen. Hij liet weten dat de landingsbaan van het vliegveld in Tacloban ernstig is beschadigd. Militaire vliegtuigen met noodhulp kunnen volgens hem nog wel landen.

De storm heeft volgens Wylie veel schade aangericht en bomen omver geblazen. Zo'n achthondderdduizend bewoners van de archipel zijn uit voorzorg geëvacueerd. De tyfoon gaat gepaard met windsnelheden tot 235 kilometer per uur. In sommige gebieden zijn windstoten van 275 kilometer per uur gemeten. De nog altijd destructieve storm heeft inmiddels koers gezet richting Vietnam.

Lichaam gevonden bij woningbrand Amsterdam

Bij het blussen van een woningbrand in Amsterdam Nieuw-West heeft de brandweer zaterdagochtend een lichaam gevonden. Het is nog niet duidelijk waardoor het slachtoffer is omgekomen, meldt de brandweer. De woning aan de Elisabeth Boddaerstraat is door de brand volledig verwoest.

De brand werd even voor 05.00 uur ontdekt. Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al uit de woning. Om het vuur te kunnen blussen moest een deel van het dak worden gesloopt. De naastgelegen woningen liepen rook- en waterschade op. Tijdens de brand waren in die woningen geen mensen aanwezig. De politie onderzoekt de zaak.

Mokotjo: "Xabi Alonso is een grootheid"

Kamohelo Mokotjo kan zijn geluk niet op. De middenvelder van PEC Zwolle voetbalt volgende week misschien wel tegen de wereldsterren van Spanje.

Mokotjo (22) is geselecteerd voor de oefeninterlands van Zuid-Afrika tegen Swaziland en Spanje. "Dit wordt een geweldige ervaring voor mij", vertelt de spelverdeler van PEC Zwolle volgens De Telegraaf. "Voor mij is Xabi Alonso (middenvelder van Real Madrid, red.) echt een grootheid, al sinds zijn Liverpool-tijd."

"Ik ben meer dan gelukkig als ik minuten mag maken tegen Spanje, waarvoor enkele van de beste spelers ter wereld uitkomen. Van zo'n wedstrijd leer je heel veel", aldus Mokotjo, die in oktober nog moest afzeggen voor Zuid-Afrika vanwege een blessure. Hij speelde tot nu toe één interland.

Met PEC Zwolle staat Mokotjo op dit moment op de zevende plaats in de Eredivisie. De ploeg speelt zondag een thuiswedstrijd tegen FC Twente. De Tukkers staan met één punt meer dan Zwolle op de derde plek.

Sneijder mist ook kraker tegen Fenerbahçe

Wesley Sneijder is nog niet voldoende hersteld van zijn hamstringblessure. Hij mist daardoor dit weekend de derby tegen Fenerbahçe.

Sneijder viel vorige week in de competitiewedstrijd tegen Konyaspor al na negen minuten uit. Hij is ook niet opgeroepen voor de twee oefeninterlands van het Nederlands elftal. Eerder deze week miste de kleine spelmaker al de Champions League-wedstrijd tegen FC Kopenhagen, die Galatasaray met 1-0 verloor.

Volgens De Telegraaf heeft Sneijder in ieder geval nog twee weken nodig om volledig te herstellen. De burenruzie met Fenerbahçe komt daardoor veel te vroeg.

Galatasaray mag dit weekend niet van Fenerbahçe verliezen. De koploper van Turkije, waar Dirk Kuijt onder contract staat, heeft op dit moment al zes punten voorsprong op de ploeg van Sneijder. Na tien duels staat Cim Bom op plaats vijf in de Turkse competitie.

Narsingh dolblij met Oranje beloning

Luciano Narsingh stond tien maanden buitenspel met een kruisbandblessure, maar al snel na zijn rentree werd hij opgeroepen voor het Nederlands elftal.

"Het gaat snel, maar ik zie het als een beloning voor de periode van tien maanden, dat ik in een dip heb gezeten", sprak de buitenspeler van PSV tegen De Telegraaf. Narsingh kwam in oktober 2012 voor het laatst in actie voor Oranje, dat toen in en tegen Roemenië speelde.

Narsingh is naar eigen zeggen al verder dan hij zelf had verwacht. "Het WK is mijn droom, maar dat is nog ver weg. Het belangrijkste is dat mijn knie goed voelt. Ik had niet verwacht, dat ik nu al drie wedstrijden in de week zou kunnen spelen."

Bondscoach Louis van Gaal vindt de uitverkiezing van Narsingh een logische keuze. "In het begin van mijn tijd als bondscoach heeft Luciano het fantastisch gedaan en dat doet hij nu ook weer bij eerst Jong PSV en het A-team. Hoewel hij pas net weer fit is, verdient Narsingh mijn vertrouwen en om er weer bij te zijn."

Xbox One is 'bricked' bij aanschaf

Als je overweegt een Xbox One aan te schaffen moet je je goed beseffen dat je pas kunt spelen nadat je de console hebt verbonden met internet en daar een patch hebt binnengehaald. Zonder die patch doet de console namelijk helemaal niks. Een game spelen is al helemáál niet mogelijk. Dat meldt Tweakers.net.

Microsoft heeft tegenover Engadget bekendgemaakt dat de console wel degelijk op internet moet worden aangesloten. Of je om de patch binnen te halen je gegevens moet invullen bij Microsoft is niet bekend, maar wel aannemelijk. Anoniem een Xbox One aanschaffen en spelen behoort dus waarschijnlijk niet tot de mogelijkheden van de toch al geplaagde nieuwe console van Microsoft.

De reden die Microsoft geeft is dat de Xbox One momenteel wel al wordt geproduceerd, maar dat de software nog niet af is.

Hoogbejaarde krijgt excuses van NS

De NS heeft excuses aangeboden aan een 89-jarige treinreizigster omdat een conducteur haar eerder deze week uit de trein zette. De vrouw had niet ingecheckt met haar ov-chipkaart. De NS betreurt het voorval, liet een woordvoerder zaterdag weten.

De hoogbejaarde Rotterdamse deed haar beklag bij het AD. Aan de krant vertelde ze dat ze op weg was naar haar dochter in Zwolle. Ze had aan de balie een ov-chipkaart gekocht maar wist niet dat ze de kaart ook nog moest inchecken. De conducteur die haar kaart controleerde dwong de vrouw uit te stappen op Utrecht Centraal om daar in te checken. De vrouw arriveerde twee uur te laat op haar eindbestemming.

"Hier zijn geen woorden voor", aldus de woordvoerder van de NS. Het spoorwegbedrijf heeft inmiddels een bos bloemen naar de vrouw opgestuurd.

Hoogbejaarde krijgt excuses van NS
Hoogbejaarde krijgt excuses van NS (Foto: ANP)

Clasie: "In de winterstop zeker niet weg"

Jordy Clasie zegt dat hij dit seizoen gewoon afmaakt bij Feyenoord. Andere clubs hoeven zich in de winterstop niet te melden.

Afgelopen zomer stond Clasie in de belangstelling van Fiorentina. Een transfer bleef echter uit. "Ik ga tijdens de winterstop zeker niet weg. Ik wil met Feyenoord vechten voor een prijs", vertelt de kleine spelverdeler zaterdag in het Algemeen Dagblad.

"Een elftal blijft nog zelden lang bij elkaar en zeker niet in de eredivisie. Dat wij nu al anderhalf jaar bijna met dezelfde sterke groep werken, komt bijna niet meer voor. Dit kan het seizoen zijn waarin wij het voor laatst met deze groep werken. We moeten gaan voor deze unieke kans."

Zondag krijgt Feyenoord in De Kuip opnieuw de kans om de koppositie over te nemen, tegen AZ. Twee keer verzuimden de Rotterdammers dat al. "Misschien is het inderdaad wel een mentale kwestie. Het zou kunnen dat wij ons op momenten dat wij echt iets kunnen bereiken te veel druk opleggen", aldus Clasie. "Geen enkele club blijkt tot nog toe stabiel, niemand slaagt er in een fatsoenlijke serie neer te zetten. Maar ik kijk liever niet naar anderen."

Brandweer stopt met portofoons C2000

Brandweermannen in het veld praten vanaf volgend jaar onderling niet meer met C2000-portofoons, maar via andere walkietalkies. De brandweer Midden- en West-Brabant is namens bijna alle korpsen aan een aanbesteding begonnen om meer dan 6200 alternatieve walkietalkies binnen te halen, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Naast de andere walkietalkies komen er nog een 4500 nieuwe C2000-portofoons voor bevelvoerders. Leidinggevenden lopen vanaf volgend jaar volgens de krant dus met twee portofoons rond.

Het systeem C2000 vertoont regelmatig kuren, vooral bij grotere incidenten waarbij er veel van wordt gevergd. Zo had de Groningse politie vorig jaar in aanloop naar de rellen die in Haren uitbraken nog grote problemen met de communicatieapparatuur.

Ook bij de brandweer geeft het systeem volgens de krant veel problemen. Zo zouden brandweermannen niet meer onderling kunnen communiceren zodra ze een brandend pand in gaan. Uit onvrede kochten korpsen daarom al op kleinere schaal andere portofoons die wel aan de eisen voldoen. Dat lag gevoelig, maar nu zou het omzeilen van C2000 de nieuwe landelijke maatstaf zijn.

Met de nieuwe portofoons zijn inmiddels geslaagde tests gedaan. Ze zijn ook goedkoper, zegt plaatsvervangend regionaal commandant Gert-Jan Verhoeven in de krant.

Zorgverzekeraars too big to fail

Sommige zorgverzekeraars zijn te groot geworden om ze om te laten vallen. Net als sommige banken genieten zij hierdoor eigenlijk net als de banken indirecte staatssteun, zegt bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar Chris Oomen zaterdag in NRC Handelsblad.

Als voorbeeld noemt Oomen Achmea, dat in 2008 al staatssteun kreeg en een derde van de Nederlandse markt in handen heeft. "Stel, dat Achmea omvalt. Er is geen zorgverzekeraar in Nederland die de verzekerden kan overnemen. Want niemand heeft voldoende eigen vermogen om vijf miljoen verzekerden erbij te nemen. Dat vereist zo veel kapitaal, dan ben je meteen failliet. Too big to fail."

Als Achmea in de problemen komt, lijkt het erop dat de overheid dus geen keus heeft dan de knip te trekken om de verzekeraar overeind te houden. Ook ziekenhuizen worden volgens Oomen door tal van fusies te groot. "Er is niemand die elkaar daar nog kent. Dan gaat niemand mij vertellen dat dat een efficiënt werkende organisatie is. Ze zijn te groot. Dat voegt niets toe."

Het hele onderhandelingsspel rond het inkopen van zorg tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars is volgens Oomen een 'wassen neus'. "Selectief inkopen? Hoe doe je dat bij een basispolis die voor iedereen gelijk moet zijn en een wettelijk verankerde keuzevrijheid van de patiënt?"

Ook windt Oomen zich op over het stelsel waarbij verzekeraars gecompenseerd worden voor oudere of bovengemiddeld dure klanten in hun bestand. Hij wijst erop dat hij zich als verzekeraar zou kunnen richten op allochtone studenten in achterstandsbuurten. "Daar krijg je extra voor betaald en het zijn de goedkoopste. Maar als je daar als verzekeraar op inspeelt weet je toch dat daardoor de kosten in de gezondheidszorg niet dalen? Zoiets is een bewuste actie om de solidariteit in de zorg te ondermijnen. Ik vind het belachelijk dat we dit toestaan."

Het bestaan van collectieve kortingen is volgens Oomen ook een schande. "Wie gaat er nu meer of minder naar de dokter als hij collectief verzekerd is? Het betekent gewoon dat mensen korting krijgen op rekening van de ander." Waarbij de ander iemand is die zich niet collectief kan verzekeren. Bijvoorbeeld omdat hij geen werk heeft en zich dus niet via zijn werkgever collectief kan verzekeren.

Onderzoek naar gezondheidsproblemen ivf-baby's

Het Amsterdams Medisch Centrum stelt een grootschalig onderzoek in naar de gezondheid van ivf-baby's. Er zijn aanwijzingen dat reageerbuisbaby's op latere leeftijd meer kans hebben op diabetes en hart- en vaatziekten, schrijft het AD zaterdag.

Ivf-kinderen hebben een iets hogere bloeddruk dan hun leeftijdsgenootjes, zegt onderzoeker van het ziekenhuis Tessa Roseboom. Ook zijn ze over het algemeen wat dikker en is hun glucosespiegel wat hoger. Ze benadrukt dat het om normale, niet-zieke kinderen gaat. "Maar wel met een kleine, tot nu toe onverklaarbare gezondheidsachterstand."

Het onderzoek moet ophelderen waardoor die achterstand komt. Het is nog niet te zeggen hoeveel meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten ivf-kinderen op latere leeftijd hebben. De oudste reageerbuisbaby ter wereld, Louise Brown, is namelijk nog maar 35 jaar oud. De eerste ivf-baby in Nederland is dit voorjaar 30 geworden.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de vruchtbaarheidsklinieken. Het samenbrengen van de eicel en de zaadcel gebeurt niet overal op dezelfde manier. De vloeistof waarin de embryo's zich ontwikkelen kan bijvoorbeeld verschillen. Ook het zuurstofgehalte of het aantal dagen dat het embryo zich in het laboratorium bevindt, verschilt.

Syriërs ingeënt tegen polio

Alle Syrische vluchtelingen onder de 5 jaar die Nederland binnenkomen worden voortaan ingeënt tegen polio. Zo moet worden voorkomen dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten na een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voordat de burgeroorlog in Syrië twee jaar geleden uitbrak had het land een goed lopend vaccinatieprogramma. Toen was meer dan negentig procent van de bevolking nog gevaccineerd. Nu is een groot deel van de kinderen onder de 2 jaar volgens het RIVM niet of onvoldoende ingeënt.

In Syrië en in omringende landen zijn inmiddels grootschalige vaccinatiecampagnes opgezet. Het RIVM adviseert voor de zekerheid alle Syriërs onder de 5 jaar binnen twee dagen na aankomst in Nederland een vaccinatie tegen polio te geven. Na een maand kunnen de kinderen dan worden meegenomen in het standaard vaccinatieprogramma.

In gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de biblebelt, wordt het rioolwater al standaard onderzocht op aanwezigheid van polio. Dat gebeurt voortaan ook in het Groningse Ter Apel, daar staat het asielzoekerscentrum waar de Syrische vluchtelingen Nederland binnenkomen.

Medewerkers van asielzoekerscentra hebben volgens het RIVM een verhoogd risico om in contact te komen met iemand met polio. Daarom zouden werkgevers na moeten gaan of iedereen wel is gevaccineerd.

Na binnenkomst in Ter Apel worden de vluchtelingen overgebracht naar een opvanglocatie elders in Nederland. Het RIVM raadt aan hen niet in de biblebelt te plaatsen maar in gemeenten waar wel veel mensen gevaccineerd zijn. Over het algemeen is de vaccinatiegraad in Nederland hoog. Van de bevolking is 95,4 procent ingeënt tegen polio.

The Killers zetten Amsterdam in vuur en vlam

Fans van The Killers beleefden vrijdagavond de avond van hun leven. De Amerikaanse band last binnenkort weer een pauze in, maar stond aan de vooravond van de MTV EMA nog in Paradiso. De Amsterdamse poptempel was tot de nok toe gevuld met 'victims', zoals fans van The Killers worden genoemd. Woord voor woord zongen ze mee met hits als Spaceman, Human en Read My Mind.

Zanger Brandon Flowers had er zin in, zo werd duidelijk aan de grote grijns op zijn gezicht toen hij het podium op kwam. Hij keek regelmatig de zaal rond en hoewel hij niet uitgebreid met zijn publiek praatte, was aan zijn lichaamstaal te zien dat hij genoot van elke seconde van het optreden. Dat gold ook voor Ronnie Vannucci, die drumde alsof zijn leven ervan afhing, Dave Keuning en Mark Stoermer.

"Weten jullie welke dag het vandaag is? Het is vrijdag. Op vrijdag gebeuren er fantastische dingen. Mensen dansen", zei Flowers om zijn publiek aan te moedigen, maar de zaal had die aanmoediging nauwelijks nodig. Bij elk nummer werd geklapt, gesprongen, meegezongen en gezwaaid, terwijl The Killers voornamelijk nummers van het Direct Hits-album speelden.

Na meer dan een uur spelen verdwenen de Amerikanen even van het podium, om even later onder luid gejuich te besluiten met een toegift van drie nummers: Jenny Was a Friend of Mine, When You Were Young en Mr. Brightside.

Onder luid applaus namen de bandleden vervolgens afscheid van hun toehoorders. Op het podium maakten ze nog een diepe buiging. Ronnie Vannucci bleef als laatste nog even staan, alsof hij de sfeer en het publiek nog even goed in zich wilde opnemen. Met een kushandje verdween toen ook hij.

Zondag treden The Killers nog op tijdens de MTV EMA in de Ziggo Dome. Het concert van vrijdag wordt woensdag uitgezonden in het programma MTV World Stage.

Oud-trainer Ron Dellow (99) overleden

Oud-trainer Ron Dellow is donderdag op 99-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Heracles Almelo. De Engelsman streek in 1948 neer in Nederland en trainde onder meer Heracles, FC Volendam en Helmond Sport.

Dellow trainde daarnaast ook Blauw-Wit, Holland Sport, HBS en GVAV. Met Heracles won Dellow in 1974 in een beroemde wedstrijd met 4-2 van Ajax in het bekertoernooi. Als speler verdedigde hij in Engeland de kleuren van Mansfield Town, Manchester City en Tranmere Rovers.

[PD] Málaga zakt na nederlaag verder af in Spanje

Málaga heeft vrijdag voor de zesde keer dit seizoen een wedstrijd verloren in de Primera Division. Granada versloeg de ploeg in eigen huis met 3-1. Youssef El-Arabi was met drie treffers de grote man bij Granada.

Málaga, dat vorig seizoen bijna de halve finale van de Champions League bereikte, neemt met dertien punten de twaalfde plek in. Granada heeft vier punten meer en staat achtste. Oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui kwam niet in actie voor Málaga.

Almería won met 1-0 op bezoek bij Osasuna en is de nummer zestien met twaalf punten. Osasuna staat met twee punten minder achttiende, een degradatieplek.

'Cafés alleen nog open voor 18-plussers'

Veel kroegen en discotheken zijn vanaf volgend jaar alleen nog open voor bezoekers van 18 jaar en ouder. Ze willen zo voorkomen dat ze hoge boetes krijgen of zelfs moeten sluiten vanwege het verkopen van alcohol aan iemand onder de 18, concludeert de NOS uit een rondgang.

Nu mag nog zwak alcoholische drank worden verkocht aan jongeren boven de 16 jaar, maar vanaf volgend jaar mag helemaal geen alcohol meer worden verkocht aan alle jongeren onder de 18. Horecagelegenheden die dat toch doen, kunnen een hoge boete krijgen. Als een verkoper drie keer binnen een jaar wordt betrapt, kan het verkopen van drank hem tijdelijk worden verboden.

Scholierencafé De Koperen Kraan in Bussum stelt een leeftijdsgrens van 18 jaar in. In het weekeinde is het te druk om te controleren wie er stiekem bier haalt voor minderjarigen, zegt eigenaar Pieter Baaij tegen de NOS. Ook de andere kroegen in de gemeente stellen volgens hem een leeftijdsgrens in. Baaij zegt door de maatregel de helft van zijn klanten te verliezen. "Maar ik heb geen keuze."

De gemeente Bussum wijst erop dat jongeren nu nergens meer heen kunnen. "Wij vrezen meer hangjeugd en denken na over alternatieven, zoals een apart jeugdcafé", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Ook in Haarlem gaan scholierencafés straks dicht voor jongeren onder de 18. Daar zouden zeker duizend jongeren worden buitengesloten. De gemeente denkt nog na over maatregelen. In de gemeente Hardenberg is een brief aan ouders gestuurd om te voorkomen dat jongeren de zuipketen meer gaan opzoeken.

In Noord-Brabant wordt gevreesd voor alcoholtoerisme, zegt regiovoorzitter Kees Goossens van Koninklijke Horeca Nederland. Over de grens in België of Duitsland krijgen de jongeren nog wel drank ingeschonken. "Dus wat let ze om met de bus of scooter iets verderop te gaan?"

AIVD krijgt eigen Prism

De Nederlandse inlichtingendiensten hebben grootschalige afluistersystemen besteld die ze volgens de wet nog niet mogen gebruiken. Hoewel er in het parlement nog geen discussie over is gevoerd, gaan de diensten ervan uit dat de wet wordt gewijzigd, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Met het nieuwe systeem kunnen de inlichtingendiensten net als de Amerikaanse NSA grootschalig telefoon- en internetverkeer opvangen, verwerken en automatisch analyseren. Hier wordt zeventien miljoen euro in gestoken.

De toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, is niet van plan in te grijpen. Het is 'niet zo gek' dat de diensten vooruitlopen, zegt voorzitter van de CTIVD Bert van Delden in een interview met de krant.

Onder de naam Argo II willen de diensten informatie uit communicatiemiddelen verwerken tot inlichtingen. De AIVD en de militaire MIVD gaan er gebruik van maken, schreef minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in de zomer in een Kamerbrief.

Het systeem wordt volgens de krant waarschijnlijk gebouwd door het Israëlische Nice Systems, dat is gespecialiseerd in het onderscheppen, monitoren, analyseren en opslaan van data. Vervolgens wordt automatisch gewaarschuwd bij verdachte patronen. Zulke technieken mogen nu alleen nog worden gebruikt bij satellietverkeer. De MIVD luistert bijvoorbeeld satellietverkeer vanuit Afghanistan en Mali af om de troepen daar te ondersteunen.

Het grootste deel van de communicatie verloopt tegenwoordig via kabels, die nog niet mogen worden afgetapt. Volgens Van Delden is dat achterhaald. "Is het zo gek dat we met de techniek meegaan? Is het zo gek dat de diensten zich daarop voorbereiden?"

Sony biedt je meer vriendschap aan

Sony heeft gisteren de friendlist van PlayStation Network uitgebreid. Je kunt nu tot 2000 vrienden hebben. Mocht je dus vrienden sparen en er nog niet genoeg hebben, dan ben je nu weer een tijdje zoet.

De PlayStation Vita ondersteunt de lijst tot tweeduizend mensen, maar de PlayStation 3 zal enkel honderd vrienden tonen door middel van een filter. Je kunt 'echte' vrienden op PSN vastpinnen, zodat die niet weggefilterd worden.

Topdrukte eerste publieksdag Gamescom (Foto: Novum)Foto: Novum

PS4 krijgt Diablo III: Ultimate Evil Edition

Blizzard heeft voor PlayStation 4 een speciale editie van Diablo III in gedachte. De Ultimate Evil Edition krijgt naast de game zelf ook de uitbreiding Reaper of Souls.

De PlayStation 4-controller, DualShock 4, wordt gebruikt om spelers in 'op de bank co-op' op het scherm te herkennen door middel van kleuren. De touchpad wordt gebruikt om sneltoetsen te ondersteunen. Er is ook PlayStation Network support, zodat je snel online met je vrienden kunt spelen, game-uitnodigingen kunt versturen en voice-chat hebt.

De screenshots hieronder zijn van de PlayStation 4-versie.

Diablo III: Reaper of Souls

Diablo III: Reaper of Souls

Diablo III: Reaper of Souls

Diablo III: Reaper of Souls

Diablo III: Reaper of Souls

Diablo III: Reaper of Souls

Diablo III: Reaper of Souls


Echte stemmen in NBA 2K14

2K Sports 'Real Voice' brengt audio van werkelijke NBA-interviews met de stemmen van zowel de speler en coaches rechtstreeks in NBA 2K14.

Met meer dan zeshonderd in-game interviews brengt Real Voice de authenticiteit van de NBA 2K-ervaring naar een nieuw niveau op de next-gen consoles. Spelers als Lebron James, James Harden, Kevin Durant en vele andere spelers en coaches spreken tijdens de halftime en na het einde van een wedstrijd.

NBA 2K14 is beschikbaar bij de lancering van de next-gen consoles.

Hearthstone gaat mobiel

Hearthstone: Heroes of Warcraft gaat volgende maand naar open-bèta en Blizzard heeft meteen aangekondigd dat het spel naast pc, Mac en iPad ook naar iPhone en Android komt, zo ergens in de tweede helft van 2014.

In Hearthstone: Heroes of Warcraft speel je een kaartspel tegen een online tegenstander of om te oefenen tegen de computer. Door de held van de tegenstander te verslaan met aanvallen van jouw kaarten en held win je de game. Er zijn verschillende soorten kaarten, van aanvallende, verdedigende tot tactische kaarten, waarmee je bv een boost geeft aan andere kaarten of een extra kaart mag trekken. Je held heeft speciale krachten tot zijn beschikking om hett verloop van een spel alsnog geheel om te slaan.

Hearthstone: Heroes of Warcraft is free-to-play, al zijn e rnatuurlijk mogelijkheden om betere kaarten te krijgen door er geld in steken.

Heartstone

Hearthstone

Hearthstone

Hearthstone

Hearthstone

FOK! wat een weer... Na buien volgen nieuwe buien

We hebben weer een behoorlijk onrustig nachtje achter de rug met veel wind en buien. Als het even meezit is het vanmiddag even wat rustiger en droger, todat er aan het einde van de middag nieuwe buien arriveren en hierbij is er wederom kans op hagel en onweer. De wind neemt echter wel in kracht af.

In het zuiden zijn de laatste dagen vrij grote hoeveelheden regen gevallen als gevolg van een stilhangend front. De meeste regen viel echter wel ten zuiden van onze landsgrenzen. Elders in het land was het geruime tijd droog weer. Ik zei in de inleiding al wat voor weer ons vandaag te wachten staat en ik kan daar alleen nog maar aan toevoegen dat het kwik blijft steken bij ongeveer 9 graden. De westenwind is aan het begin van de avond afgenomen naar matig tot vrij krachtig.

Morgen valt er waarschijnlijk maar een enkele bui en zijn er ook lange droge perioden. Wat er na het weekend gaat gebeuren is nog enigszins onzeker. Mogelijk wordt het wat kouder en droger, maar een voortzetting van het wisselvallige weer zou ook nog heel goed kunnen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Buizerd1
Dit zijn drie prachtige foto's van een buizerd.

Buizerd2

 

 Buizerd3
Allemaal nabij Eemnes en onze Klap was er weer als de kippen bij om dit vast te leggen.

 

Blizzard laat meer Heroes of the Storm zien

Blizzard heeft meer laten zien van Heroes of the Storm. De MOBA, Multiplayer Online Battle Arena, is populair geworden door Defense of the Ancients, dat niet gemaakt is door Blizzard. Het is gebaseerd op een map van Starcraft en gemaakt door het aanpassen van Warcraft III.

Blizzard is sindsdien bezig geweest met een eigen MOBA en na vele naamsveranderingen en heraankondigingen is het nu Heroes of the Storm geworden. In deze game speel je met en tegen de bekende iconen uit Blizzard-games. Diablo, Kerrigan the Queen of Blades, Arthas, Tyrael en vele anderen. De arena's heten Battlegrounds, elk met hun eigen gevaren en soms ook hulp, zoals een stenen golem die je tegenstanders in elkaar mept.

Heroes of the Storm bèta-inschrijvingen zijn nu begonnen. 

World of Warcraft-uitbreiding aangekondigd

Tijdens Blizzcon, het jaarlijkse evenement van Blizzard Entertainment, heeft het bedrijf de nieuwe uitbreiding World of Warcraft: Warlords of Draenor aangekondigd. Spelers reizen naar Draenor, thuiswereld van de Orcs en bastion van de Draenei voordat het werd vernietigd en de Outland werd.

In de uitbreiding zullen de spelers worden geconfronteerd met nieuwe vijanden uit de Horde fort in Frostfire Ridge, thuisland van de Frostwolf clan. Ook is er Shadowmoon Valley, uitvalsbasis voor de Alliance en de thuisbasis van de Draenei met daarin de heilige tempel van Karabor.

De features van World of Warcraft: Warlords of Draenor:

  • Verken de vijandige wereld van Draenor, thuisbasis van de orcs en Draenei, zoals het vroeger bestond.
  • Bouw, commandeer en breid je eigen basis uit op Draenor, en verzamel NPC's om resources te krijgen en ze op missies te sturen
  • Upgrade één van je personages meteen naar level 90, om zo meteen aan de nieuwe uitdagingen op Draenor te kunnen beginnen.
  • Verbeterde modellen en animaties voor de speelbare rassen.
  • Ga voor level 100, de nieuwe levelcap in deze uitbreiding.
  • Nieuwe dungeons, Raids, Scenarios, Battlegrounds, Challenge Modes, en meer.

World of Warcraft: Warlords of Draenor komt uit voor pc en Mac, maar tot nu toe is er geen releasedatum gegeven.

Wilders vindt Van Miltenburg kleinzielig en laf

Geert Wilders is boos op Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Volgens de PVV-leider weigert zij om volgende week Marine Le Pen te begroeten in de Tweede Kamer. Wilders vindt dit 'kleinzielig en laf'. Van Miltenburg was vrijdagmiddag onbereikbaar voor een reactie.

Le Pen is leider van de extreemrechtse Franse partij Front National. Woensdag houden Wilders en Le Pen een gezamenlijke persconferentie na afloop van het gesprek dat zij met elkaar hebben. De twee ontmoetten elkaar in april al een keer, toen Wilders Le Pen bezocht in Parijs.

Van Miltenburg laat via een woordvoerder weten dat de Kamervoorzitter van Wilders een verzoek heeft gehad om Le Pen welkom te heten in de plenaire zaal. Dat is afgewezen, omdat gasten van individuele fracties daar nooit welkom worden geheten. "Dat gebeurt alleen met officiële delegaties van andere parlementen", legt de zegsman uit. Of Van Miltenburg ook heeft geweigerd Le Pen de hand te schudden wist de woordvoerder niet.

Wilders zocht toenadering tot het Front National omdat hij met andere eurosceptische partijen een politiek blok wil vormen in het Europees Parlement. Zo bezocht hij in augustus in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ook al Heinz-Christian Strache, de leider van de uiterst rechtse FPÖ.

Kamer: Albanië geen EU-kandidaat

De VVD-fractie van de Tweede Kamer is tegen het toekennen van het kandidaatlidmaatschap van de Europese Unie aan Albanië. Daarmee is hiertegen een Kamermeerderheid ontstaan.

Volgens VVD-Kamerlid Mark Verheijen is het kandidaatlidmaatschap 'geen optie' en is het land 'nog lang niet' klaar om toe te treden, zo schrijft het AD. Volgende maand wordt tijdens een EU-top over de status van Albanië beslist. Het kabinet houdt zich vooralsnog op de vlakte.

Omdat het CDA het VVD-standpunt deelt en ook de CU en SP uitbreiding voorlopig niet steunen - en PVV überhaupt niet - is een meerderheid van de Tweede Kamer tegen de toekenning van de kandidaatstatus. De Europese Commissie zou Albanië willen belonen voor getoonde vooruitgang maar naast het organiseren van goed verlopen verkiezingen heeft het land volgens Verheijen weinig tot niets voor elkaar. Nederland kan de statustoekenning met een veto blokkeren.

'Tyfoon Haiyan eist meer dan honderd levens'

De krachtige tyfoon Haiyan die de afgelopen twee dagen de Filipijnen teisterde, heeft mogelijk aan meer dan 100 mensen het leven gekost. Dat heeft een regeringswoordvoerder zaterdag gemeld.

De tyfoon Haiyan was de sterkste storm tot nu toe dit jaar op aarde. 680.000 bewoners van de Oost-Aziatische eilandarchipel werden geëvacueerd uit hun woningen aan de oostkust en andere getroffen gebieden.

De tyfoon raast inmiddels verder noordwaarts. De storm heeft iets aan kracht verloren op de Filipijnen, maar zal in sterkte toenemen boven de Zuid-Chinese Zee. Haiyan trekt noordwaarts en zal zondag Vietnam aandoen.

'Tyfoon Haiyan eist meer dan honderd levens'
'Tyfoon Haiyan eist meer dan honderd levens' (Foto: ANP)

Britse marinier schuldig aan moord op Afghaan

Een Britse marinier is vrijdag door de krijgsraad schuldig bevonden aan de moord op een zwaargewonde opstandeling in de Afghaanse provincie Helmand in september 2011. Twee van zijn collega's zijn vrijgesproken. Dat melden Britse media.

De marinier, een sergeant, heeft de trekker overgehaald, oordeelde de krijgsraad. De twee anderen werden eveneens vervolgd voor moord, omdat ze de sergeant zouden hebben aangemoedigd tot zijn gruweldaad. De rechter oordeelde echter anders en sprak hen vrij.

De zaak spitste zich toe op een video die met een camera op de helm van een van de mariniers was geschoten. Op de beelden is te zien hoe de opstandeling ruw van een veld wordt gesleept nadat hij bij een luchtaanval door een Britse gevechtshelikopter gewond was geraakt.

De acht leden van de Britse patrouille beschimpen de gewonde opstandeling en lachen hem uit. Daarna volgt een gesprek waarin enkele mariniers de mogelijkheid bespreken de strijder dood te schieten.

Volgens de aanklagers wachtten de militairen op dat moment tot de helikopter vertrokken is, zodat ze ongezien hun gang konden gaan. De sergeant grijpt zijn pistool en vuurt een kogel af in de borst van de opstandeling. "Daar ga je, bevrijd van aardse kwelling, jij klootzak. Niets wat je ons niet zou aandoen."

Even later zegt hij tegen zijn collega's: "Dit blijft natuurlijk onder ons, makkers. Ik heb zojuist de Geneefse Conventie geschonden."

De video werd per toeval gevonden tijdens een ander onderzoek naar videomateriaal op de laptop van een militair.

Badr Hari slaat er weer op los

Kickbokser Badr Hari heeft vrijdag bij een vechtsportevenement in Moskou de Wit-Rus Alexey Ignashov verslagen. De Marokkaanse Nederlander won het gevecht op punten. Hari stond voor het eerst sinds mei weer in de ring.

Hari had voorafgaand aan het gevecht steun uit onverwachtse hoek gekregen. Real Madrid-spelers Cristiano Ronaldo, Marcelo en Benzema namen een video op waarin ze de Amsterdammer succes wensten.

Hari wordt verdacht een reeks mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven en weet nog altijd niet of en voor hoelang hij weer de gevangenis in moet. Zijn strafzaak wordt in januari hervat. De zwaarste aanklacht is poging tot doodslag op zakenman Koen Everink tijdens Sensation White in de Amsterdam Arena.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.