Nederland geeft twee miljoen voor hulp Filipijnen

Nederland stelt twee miljoen euro beschikbaar om de slachtoffers van de tyfoon die vrijdag over de Filipijnen raasde te helpen. Het geld komt via het Rode Kruis en de Verenigde Naties beschikbaar, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond.

Het geld komt bovenop de vijftigduizend euro die het Nederlandse Rode Kruis al beschikbaar heeft gesteld om de hulp op gang te brengen. De verwachting is dat het nog enkele dagen duurt voordat de in het rampgebied aangekomen hulpteams van de Europese Unie, de VN en het internationale Rode Kruis duidelijkheid hebben over de omvang van de schade en welke hulp het hardst nodig is.

Het is volgens minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) duidelijk dat er veel hulp nodig is. "Het is van groot belang dat de slachtoffers zo snel mogelijk alle hulp en bijstand krijgen die ze nodig hebben", aldus Ploumen.

De zware tyfoon heeft veel mensen het leven gekost en heeft tot grote verwoestingen geleid. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.