The Killers zetten Amsterdam in vuur en vlam

Fans van The Killers beleefden vrijdagavond de avond van hun leven. De Amerikaanse band last binnenkort weer een pauze in, maar stond aan de vooravond van de MTV EMA nog in Paradiso. De Amsterdamse poptempel was tot de nok toe gevuld met 'victims', zoals fans van The Killers worden genoemd. Woord voor woord zongen ze mee met hits als Spaceman, Human en Read My Mind.

Zanger Brandon Flowers had er zin in, zo werd duidelijk aan de grote grijns op zijn gezicht toen hij het podium op kwam. Hij keek regelmatig de zaal rond en hoewel hij niet uitgebreid met zijn publiek praatte, was aan zijn lichaamstaal te zien dat hij genoot van elke seconde van het optreden. Dat gold ook voor Ronnie Vannucci, die drumde alsof zijn leven ervan afhing, Dave Keuning en Mark Stoermer.

"Weten jullie welke dag het vandaag is? Het is vrijdag. Op vrijdag gebeuren er fantastische dingen. Mensen dansen", zei Flowers om zijn publiek aan te moedigen, maar de zaal had die aanmoediging nauwelijks nodig. Bij elk nummer werd geklapt, gesprongen, meegezongen en gezwaaid, terwijl The Killers voornamelijk nummers van het Direct Hits-album speelden.

Na meer dan een uur spelen verdwenen de Amerikanen even van het podium, om even later onder luid gejuich te besluiten met een toegift van drie nummers: Jenny Was a Friend of Mine, When You Were Young en Mr. Brightside.

Onder luid applaus namen de bandleden vervolgens afscheid van hun toehoorders. Op het podium maakten ze nog een diepe buiging. Ronnie Vannucci bleef als laatste nog even staan, alsof hij de sfeer en het publiek nog even goed in zich wilde opnemen. Met een kushandje verdween toen ook hij.

Zondag treden The Killers nog op tijdens de MTV EMA in de Ziggo Dome. Het concert van vrijdag wordt woensdag uitgezonden in het programma MTV World Stage.