Ernst DaniŽl Smid boos om lijdensweg vrouw

Operazanger Ernst Daniël Smid kan nog steeds boos worden om de lijdensweg die zijn vrouw Roos heeft moeten doormaken voor ze vorig jaar overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. "Ik heb me erover verbaasd. Het gebrek aan voorlichting bij momenten van paniek, geen communicatie tussen artsen, een dokter die je succes wenst en zo weer vertrokken is. Iedereen doet maar wat", zegt hij zaterdag in het AD.

De 60-jarige zanger voelde zich vaak machteloos, terwijl hij juist graag 'de sterke man' was geweest. "Ik kan het maar moeilijk accepteren dat André Kuipers het complete heelal kan verkennen, terwijl niemand wat kan doen aan de pijn van deze vrouw."

Eerder werd bekend dat Smid ambassadeur wordt bij de Stichting Pijn Bij Kanker. Hij beseft zich dat hij de pijn niet zomaar weg kan halen. "Het gaat me vooral om aandacht voor het onderwerp, dat er meer voorlichting komt."

Aanstaande maandag vindt het Rozengala plaats in het Hilversumse Mediapark, waarmee Smid geld wil ophalen voor pijnbestrijding bij kankerpatiënten. Onder meer Paul de Leeuw, Simone Kleinsma, René Froger en Hans Klok treden daar belangeloos op.

"Met dit gala komt alles terug. Het is een heel emotionele tijd', zegt Smid in de krant. "Die stomme kanker vrat mijn mooie jonge vrouw op. Ik wil nog iets zinnigs uit haar dood halen."

In het interview bekent Smid dat zijn eerste gedachte na de dood van zijn vrouw was om haar gelijk achterna te gaan."Het is Joop van den Ende geweest die zei: 'Ga aan het werk! Gebruik die emotie in je voorstellingen'."

Halverwege dit jaar stortte Smid alsnog in elkaar en lag hij enkele dagen in een ziekenhuis. In Frankrijk adviseerde een dominee hem later 'om eens goed te janken'."Hij vond dat ik dalen had ontweken. 'Verdriet moet je laten gebeuren. Dan voel je je maar eens klote'. Daar heb ik veel van geleerd."