Syriërs ingeënt tegen polio

Alle Syrische vluchtelingen onder de 5 jaar die Nederland binnenkomen worden voortaan ingeënt tegen polio. Zo moet worden voorkomen dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten na een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voordat de burgeroorlog in Syrië twee jaar geleden uitbrak had het land een goed lopend vaccinatieprogramma. Toen was meer dan negentig procent van de bevolking nog gevaccineerd. Nu is een groot deel van de kinderen onder de 2 jaar volgens het RIVM niet of onvoldoende ingeënt.

In Syrië en in omringende landen zijn inmiddels grootschalige vaccinatiecampagnes opgezet. Het RIVM adviseert voor de zekerheid alle Syriërs onder de 5 jaar binnen twee dagen na aankomst in Nederland een vaccinatie tegen polio te geven. Na een maand kunnen de kinderen dan worden meegenomen in het standaard vaccinatieprogramma.

In gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de biblebelt, wordt het rioolwater al standaard onderzocht op aanwezigheid van polio. Dat gebeurt voortaan ook in het Groningse Ter Apel, daar staat het asielzoekerscentrum waar de Syrische vluchtelingen Nederland binnenkomen.

Medewerkers van asielzoekerscentra hebben volgens het RIVM een verhoogd risico om in contact te komen met iemand met polio. Daarom zouden werkgevers na moeten gaan of iedereen wel is gevaccineerd.

Na binnenkomst in Ter Apel worden de vluchtelingen overgebracht naar een opvanglocatie elders in Nederland. Het RIVM raadt aan hen niet in de biblebelt te plaatsen maar in gemeenten waar wel veel mensen gevaccineerd zijn. Over het algemeen is de vaccinatiegraad in Nederland hoog. Van de bevolking is 95,4 procent ingeënt tegen polio.