De Sims 3 Vooruit in de tijd

Het laatste uitbreidingspakket voor De Sims 3, Vooruit in de toekomst, neemt je Sims mee naar... de toekomst! Tijdreizen was nog nooit zo makkelijk. Stap met je Sims in de TARDIS... eh, het Tijdportaal en kijk wat de stad van de toekomst, Oasis Landing, te bieden heeft.

Zodra je een opgeslagen spel hebt opgestart, verschijnt er een mysterieus portaal in de tuin van je Sims. Al snel maken ze kennis met de tijdreiziger. Het portaal is helaas stuk gegaan terwijl hij naar de huidige tijd reisde, en de tijdreiziger vraagt jouw Sims om hulp. Nadat ze het Tijdportaal samen weer werkend hebben gekregen, reist de tijdreiziger verder de toekomst in naar Oasis Landing.

Je kunt met meerdere Sims naar de toekomst toe, ook baby's en kinderen kunnen mee. Er zijn echter behoorlijk wat dingen te ontdekken in Oasis Landing, zeker als je besluit de tijdreiziger te helpen met zijn onderzoek. Ik vond het zelf handiger om dit gewoon met één van mijn Sims te doen, dus mevrouw Sim bleef thuis met de baby. Achteraf had ik hier wel een beetje spijt van. De Sim in de toekomst verouderd namelijk gewoon, terwijl het spel voor de achterblijvende Sims gepauzeerd wordt. Hierdoor was meneer Sim na een tijdje dus behoorlijk wat dagen ouder dan mevrouw Sim. Heel logisch natuurlijk, maar stiekem baalde ik er wel een beetje van.

De Sims 3 Vooruit in de tijd

Er is van alles te doen en te zien in Oasis Landing. En natuurlijk zijn er ook een boel nieuwe spullen om uit te proberen. Het leuke is dat je deze spullen ook gewoon thuis in je eigen tijd in je huis neer kunt zetten. Alles ziet er futuristisch en erg strak uit. Veel voorwerpen zijn in gebruik niet heel veel anders dan voorwerpen uit het heden. Een stoel is nog steeds gewoon een stoel en het enige dat je ermee kunt doen is erop zitten. Computer en televisie zijn holografisch, maar ook hier is weinig veranderd wat beschikbare acties betreft. Koken is een heel ander verhaal; dat hoeft namelijk niet meer. Met behulp van voedselsynthese tover je in een handomdraai de lekkerste gerechten en drankjes tevoorschijn.

Dromen zijn bedrog?
Het bed van de toekomst heeft er wel een compleet nieuwe functie bij gekregen. Je Sim kan er namelijk ook in gaan liggen dromen. Natuurlijk dromen je Sims in het heden ook wel terwijl ze slapen, maar met de DroomPod kun je de dromen van je Sim beïnvloeden. Allereerst kun je een thema om van te dromen kiezen. Terwijl je Sim aan het dromen is, kun je deze droom positief of negatief beïnvloeden. Dromen kunnen effect hebben op het humeur van je Sim, en ze kunnen zelfs de karaktereigenschappen van je Sim permanent veranderen. Handig als je toch al niet zo blij bent met het karakter van je Sim. Bij mijn Sim pakte het helaas averechts uit. Hij werd wakker met allerlei heel vervelende eigenschappen. Nog een droom, waarmee mijn Sim een tegengesteld karakter zou krijgen maakte het alleen maar erger. Gelukkig had ik inmiddels al aardig wat Levenslange Blijdschapspunten verdiend, waardoor mijn Sim snel weer de oude was.

De Sims 3 Vooruit in de tijd

Je verplaatsen in Oasis Landing doe je natuurlijk niet op de fiets. Met een Jetpack, Zweefbord of een futuristische auto ben je snel op de plaats van bestemming. Het Zweefbord is wat langzaam, maar de Jetpack is echt heel fijn in gebruik. Je selecteert simpelweg een plekje om te landen, en een paar seconden later is je Sim er al. Heerlijk, hoe snel dat gaat! Om met al deze nieuwe technologie om te kunnen gaan, zul je een nieuwe vaardigheid moeten leren. De geavanceerde technologievaardigheid leer je door veel gebruik te maken van al het nieuws dat Oasis Landing te bieden heeft. In het begin, wanneer je de vaardigheid nog niet zo goed beheerst, gebeuren er weleens 'ongelukjes'. Zo gaat vliegen met de Jetpack niet meteen vlekkeloos en val je soms van je Zweefbord af. Erg grappig om te zien! Hoe beter je deze vaardigheid beheerst, hoe makkelijker het is om de apparatuur in de toekomst te bedienen.

RoboNanny
De toekomst zou de toekomst niet zijn zonder robots. In Vooruit in de tijd bouw je zelf je eigen robots, Plumbots genaamd. Je kunt je Plumbot voorzien van verschillende Eigenschappenchips. Erg handig, vooral omdat je het station waar je ze mee kunt bouwen ook gewoon in het heden in je eigen huis kunt gebruiken. Met de Eigenschappenchips tover je jouw Plumbot om tot schoonmaakster, kok en nanny in-één. Een Plumbot telt mee als gezinslid en heeft ook behoeftes (zo moet je hem af en toe opladen of bijstellen) maar deze zijn veel makkelijker bij te houden dan die van je menselijke Sims. Het aanpassen van de Eigenschappenchips van een Plumbot doe je trouwens met een wel heel bijzondere tool: een sonische schroevendraaier! En zo zitten er nog wel meer erg leuke verwijzingen naar andere media (en zelfs naar De Sims 4) in.

De Sims 3 Vooruit in de tijd

In de meeste films en series over tijdreizen is men vaak (terecht) nogal huiverig voor de gevolgen die veranderingen in het verleden of de huidige tijd kunnen hebben voor de toekomst. In Vooruit in de tijd mag je daar zoveel mee experimenteren als je maar wilt en ik kan je vertellen dat het heel leuk is om dat ook te doen! Toen mijn Sim (getrouwd en vader van een dochtertje) voor het eerst naar de toekomst reisde, trof hij daar vier afstammelingen aan. Mijn Sims waren in het heden echter niet echt rijk, en dat was duidelijk te zien aan het armoedige onderkomen van de verre familieleden. Een paar reisjes heen en weer, een paar loten (gekocht na de loterij-uitslagen in de toekomst geraadpleegd te hebben) en de geboorte van een zoon later leverde nog eens vier afstammelingen op, die ook nog eens zeer rijk waren. Ook de afstammelingen die eerst armoede leefden, woonden nu in een mooi groot huis met meerdere slaap- en badkamers.

Nou zijn dit natuurlijk relatief kleine veranderingen. Je kunt het ook groter aanpakken. Met behulp van de tijdreiziger kun je de toekomst veranderen in een dorre stinkboel of in een prachtig paradijs. Of je laat het gewoon zoals het is, dat kan natuurlijk ook. Wanneer je bepaalde doelen in het heden behaalt, kan het maar zo zijn dat je vereeuwigd wordt in steen. In de toekomst kan je Sim zijn of haar eigen Erfenisstandbeeld vervolgens bewonderen.

Conclusie
Er is genoeg te doen in Vooruit in de tijd en het is allemaal prima uitgewerkt. Experimenteren met oorzaak en gevolg is erg leuk, vooral omdat de uitkomst soms nogal verrassend kan zijn. Fans van De Sims zijn met deze uitbreiding wel weer even zoet, al is de vraag natuurlijk of het genoeg is om de tijd tot de release van De Sims 4 te overbruggen. Het antwoord daarop ligt in de toekomst.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Tijdreizen is tof - Behoeftige Sim is behoeftig 8
+ Veel nieuwe content - Gevolgen zijn niet altijd even prettig 
+ De toekomst ligt in jouw handen  - Geen Doctor


Gespeeld op een Windows-pc, ook beschikbaar voor MacOS X


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.