Sporters hebben lang voordeel bij dopinggebruik

Sporters die in het verleden anabolen steroïden hebben gebruikt hebben zelfs tien jaar na het gebruik van de verboden middelen er nog voordeel van, zo blijkt uit Noors onderzoek. Het wereldantidopingagentschap WADA heeft geld beschikbaar gesteld voor een vervolgonderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd met muizen die testosteron toegediend kregen. Drie maanden later moesten de muizen zes dagen rennen in een tredmolen, waarna hun spiermassa met dertig procent toenam. De controlegroep, die geen doping had gekregen, had een toename van slechts zes procent spiermassa. Omdat drie maanden voor een tiende van een muizenleven staat zou dit op een mensenleven ongeveer tien jaar kunnen betekenen.

Door het gebruik van doping neemt het aantal celkernen in het spierweefsel toe. Hierdoor kan het spierweefsel tijdens het trainen in grotere mate toenemen. Het lijkt erop dat de toename van het aantal celkernen langer aanhoudt dan tot nu toe bekend was. Het WADA wil nu nader onderzoek, omdat dit gevolgen kan hebben voor het straffen van dopingzondaars. Een vervolgonderzoek met studenten die dienen als proefkonijn moet meer duidelijkheid verschaffen.