Ook fastfoodketens testen vlees op paard

Ook fastfoodketens hebben extra onderzoek gedaan op hun rundvleesproducten om er zeker van te zijn dat er geen paardenvlees in zit. Eerder donderdag bleek al dat de grote supermarkten extra laboratoriumonderzoeken doen op de eigen kant-en-klaarmaaltijden vanwege het paardenvleesschandaal.

McDonald's heeft toeleveranciers gesommeerd een dna-test uit te voeren op hun vlees. "De resultaten die we tot nu toe hebben ontvangen, geven geen indicatie dat er paarden-dna in ons rundvlees aanwezig is", aldus een woordvoerder van de hamburgerketen, die in Nederland zo'n 230 vestigingen heeft.

Ook Burger King heeft een aantal weken geleden, toen paardenvlees werd aangetroffen in rundvleesproducten, in verschillende landen onaangekondigde bezoeken gebracht aan de leveranciers van het rundvlees en monsters afgenomen. Alle tests waren volgens een woordvoerder van het bedrijf negatief. Er zijn ruim vijftig Burger Kings in Nederland.

Burger King en McDonald's wilden of konden niet zeggen of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) langs is geweest voor het nemen van monsters. Snackbarketen Febo bevestigt dat wel. "En daar hebben we niets meer van gehoord, dus we gaan ervan uit dat het goed zit", aldus een zegsman.

De drie bedrijven geven bovendien aan sowieso doorlopend onderzoek te doen naar het vlees dat ze gebruiken voor onder meer hun hamburgers.

De NVWA heeft ondertussen bij drie bedrijven paarden-dna in rundvlees aangetroffen. Inmiddels zijn ruim 370 monsters afgenomen bij bedrijven, variërend van slachthuizen tot supermarkten.


Ook fastfoodketens testen vlees op paard (Foto: Novum)