Benedictus ontspant, Vaticaan gonst

Terwijl de even tevoren afgetreden Benedictus XVI zich aan het gebed, het televisiejournaal en de piano wijdde maakte zijn 'camerlengo' donderdagavond na achten alles gereed voor een pausloos tijdperk. Behalve voor Benedictus' kamerheer brak ook voor de deken van het college van kardinalen een drukke tijd aan. Hij riep zijn ambtgenoten vrijdag officieel samen in het Vaticaan.

Deken Angelo Sodano verwacht de kardinalen die in conclaaf zullen gaan om een nieuwe paus te kiezen maandag in Rome voor een voorbespreking, schreef hij hen vrijdag. Pas als zij allen zijn gearriveerd prikken ze de dag dat het conclaaf begint.

Ondertussen nam de rechterhand van de pauselijke kamerheer, Benedictus' vertrouweling Tarcisio Bertone, de leiding over het Vaticaan over. Bertone verzegelde de studeerkamer en slaapkamer van de paus en nam het Apostolisch Paleis symbolisch in bezit tot hij dat aan Benedictus' opvolger kan overdragen.

Alleen het buitenverblijf Castel Gandolfo laat Bertone voorlopig links liggen, aangezien de emeritus paus daar de komende twee maanden verblijft. Benedictus versoepelde op de valreep de voorschriften voor de camerlengo, zodat die Castel Gandolfo voorlopig ongemoeid mag laten.

In het pauselijk buiten, in de heuvels ten zuiden van Rome, doodde Benedictus ondertussen de tijd met bidden en ontspannen. De eerste paus in zeshonderd jaar die niet in het harnas wilde sterven hield zich volgens Benedictus' secretaris Georg Gänswein ook na zijn aftreden aan zijn gewone regelmaat. Na achten at hij een hapje, keek het televisiejournaal en maakte een ommetje. De emeritus sliep vervolgens als een roos. Dat de ex-paus eindelijk weer eens achter de piano kroop toont hoe ontspannen hij is, zei Gänswein.

Benedictus mag kennelijk vrede hebben met zijn besluit, de kritiek is niet verstomd. De Australische kardinaal George Pell waarschuwde vrijdag dat hij er niet op zit te wachten dat 'de opvolger van Petrus (de paus, red.) komt en gaat'. "Ik hoop dat we niet overgaan op een reeks van pausen die het spoedig na elkaar voor gezien houden." Pell verwacht daarom dat de kardinalen een jongere paus verkiezen.

Het Vaticaan heeft verzekerd dat Benedictus zich na zijn aftreden niet met zijn opvolger zal bemoeien. Maar hij blijft wel binnen de muren van het Vaticaan wonen en zal zich weliswaar niet in het openbaar vertonen, maar wel zijn vrienden en collega's blijven ontmoeten. Ook behoudt hij enkele pauselijke privileges.