Demonstranten beletten weghalen stuk Muur Berlijn

Bouwvakkers hebben vrijdag het verwijderen van een klein deel van een van de weinige overgebleven stukken van de Berlijnse Muur moeten afbreken. Enkele honderden demonstranten maakten hun het werken onmogelijk. De politie heeft drie betogers aangehouden.

Een twintig meter lang gedeelte van de zogenoemde East Side Gallery moet plaats maken voor luxe appartementen en weer elders worden neergezet. De bouwvakkers moesten hun werkzaamheden staken nadat zij pas anderhalve meter hadden weggehaald. Een demonstrant hield een bord omhoog met de vraag 'Heeft cultuur geen waarde meer?', met daaronder in kleine letters, 'Sterf, yuppie-tuig'.

De 1,3 kilometer lange openluchtgalerie is het langste stuk van de muur dat nog overeind staat en is een van de populairste toeristische trekpleisters in de ooit verdeelde Duitse hoofdstad. Het betreffende stuk stond aan de oostelijke kant en bleef daardoor verschoond van de graffiti die de westelijke kant sierde. Enkele maanden na de val van de muur op 9 november 1989 werd het omgetoverd in een kunstwand, die nu bedekt is met schilderingen van meer dan honderd kunstenaars. Het werd nog niet zo lang geleden op kosten van de stad voor ruim twee miljoen euro gerestaureerd.


Demonstranten beletten weghalen stuk Muur Berlijn (Foto: Novum)