Overleg VS mislukt, 'dom' snijden onafwendbaar

Het valreepoverleg van het Witte Huis en het Amerikaanse Congres om de aanstaande automatische bezuinigingen af te wenden is vrijdag mislukt. Dat betekent dat vrijdagavond 85 miljard dollar (65 miljard euro) gekort wordt op het budget van onder meer de gezondheidszorg en defensie. President Barack Obama maakte dat vrijdag bekend. Obama noemde de bezuinigingen 'dom' en 'lukraak'.

De president ontving de leiders van de Democratische en Republikeinse Partij in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden op het Witte Huis om te elfder ure tot een akkoord te komen. Maar dat liep, zoals verwacht, op niets uit. Obama gaf de Republikeinen de schuld van de mislukking. Zij zouden zich niet alleen verzetten tegen belastingverhogingen, maar ook niet bereid zijn 'schadelijke mazen' in de belastingwetgeving te dichten.

De automatische miljardenbezuinigingen die de Verenigde Staten nu te wachten staan, zijn het gevolg van een wet die twee jaar geleden werd aangenomen. De verwachting was toen dat de politici in het Congres zich genoopt zouden zien tot overeenstemming te komen, omdat de gevolgen van de bezuinigingen fors zijn.

Op 27 maart loopt een soortgelijke deadline af, die zes maanden geleden was afgesproken. Als er op die dag geen akkoord is dreigen nog ernstiger gevolgen. Verscheidene overheidsdiensten moeten dan waarschijnlijk tijdelijk de deuren sluiten.

Obama moet, nu hij er met de Congresleiders niet is uitgekomen, voor het eind van vrijdag de bezuinigingen aankondigen. Defensie, gezondheidszorg en binnenlandse veiligheid zijn de sectoren die het zwaarst geraakt worden.