Poolse heldinnen stoppen stuurloze bus

Twee Poolse vrouwen die een bus onder controle wisten te krijgen waarvan de chauffeur onwel was geworden, zijn lokale heldinnen geworden. Door het kordate optreden van de vrouwen is een groot ongeluk waarbij veel mensen gewond hadden kunnen raken voorkomen, aldus Piotr Topolewicz van de busmaatschappij PKS Gdansk.

De meeste passagiers raakten in paniek en begonnen te schreeuwen toen de chauffeur plots van zijn stoel viel terwijl de bus door Kierzemark denderde. Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe Irena, een vrouw van middelbare leeftijd, het stuur grijpt terwijl het voertuig op de tegengestelde rijbaan terechtkomt en een auto schampt. Vervolgens raakt de bus een verkeersbord waardoor de voorruit aan diggelen gaat. Met behulp van medepassagier Gabriela Donke-Banach lukt het Irena het voertuig onder controle te krijgen en de bus de juiste rijbaan op te sturen.

De chauffeur, die niet veel leek te mankeren, is voor testen in het ziekenhuis opgenomen.

"Ik weet niet hoe ik het heb gedaan, ik was in shock", zei Irena tegen TVN24 en voegde eraan toe dat ze niet eens een rijbewijs heeft. Veel Poolse televisiestations hebben de beelden van de bewakingscamera's uitgezonden en zetten Irena neer als de grote heldin. Irena wilde, mogelijk uit bescheidenheid of om haar privacy te waarborgen, haar achternaam niet geven. Op de vraag waarom Donke-Banach, een twintiger, Irena te hulp schoot antwoordde zij: "Het was een instinctieve daad om de vrouw te helpen en om te leven, want ik wil leven."

De vrouwen mogen als dank vanaf nu gratis met de bus reizen.