Palestijnse premier vlucht voor traangas

anoniem_22072019025900

Een naar adem happende Palestijnse premier Salam Fayyad is vrijdag geëvacueerd nadat hij tijdens een demonstratie op de Westelijke Jordaanoever traangas had binnengekregen. Het Israëlische leger had het gas afgevuurd om de betogers uiteen te drijven.

Fayyad nam deel aan een demonstratie in Bilin, ter gelegenheid van de achtste verjaardag van de Palestijnse protesten tegen de veiligheidsmuur die Israël op de Westoever heeft gebouwd. De premier sprak op de betoging om de wekelijkse protesten van de dorpelingen te steunen. Maar het traangas benam hem de adem. Hij werd ter plekke behandeld en vervolgens haastig in veiligheid gebracht.

Elders op de Westoever eisten Palestijnen voor de zoveelste dag op rij de vrijlating van een aantal volksgenoten die uit protest tegen hun opsluiting in Israëlische cellen in hongerstaking zijn gegaan. Verscheidene demonstranten bekogelden Israëlische soldaten met stenen en brandbommen. Tientallen betogers hadden volgens de Rode Halvemaan verpleging nodig omdat ze door traangas en rubberkogels waren getroffen.