Obama vraagt hof homohuwelijk weer toe te staan

De Amerikaanse regering heeft het hooggerechtshof verzocht het verbod in de staat Californië op homohuwelijken ongedaan te maken. Ook vraagt de regering van president Barack Obama het hof zich met kritische blik te buigen over de verboden op huwelijken tussen homoseksuelen in andere staten. Het is voor het eerst dat de regering-Obama zich zo duidelijk pro-homorechten opstelt.

In 2008 had het hooggerechthof van Californië het licht op groen gezet voor huwelijken tussen homo's en lesbiennes. In een referendum tijdens de verkiezingen in november van dat jaar sprak een kleine meerderheid van de kiezers zich echter uit voor het zogeheten Proposition 8 amendement, waardoor homohuwelijken in de staat weer onmogelijk werden. Wel kunnen homo- en lesboparen een partnerschapcontract sluiten.

Voordat Proposition 8 van kracht werd waren in Californië al heel wat homoparen in het huwelijk getreden. Er werden vervolgens rechtszaken aangespannen tegen de wetswijziging. Het is nu aan het hooggerechtshof om zich over de geldigheid van Proposition 8 te buigen. De brief van de regering-Obama betekent een grote steun in de rug voor de voorstanders van het homohuwelijk. Het hof buigt zich op 26 maart over de grondwettelijkheid van het Proposition 8 amendement in Californië.