Bonden boos om bezuinigingen

De vakbonden zijn uiterst kritisch over het pakket aan extra bezuinigingen voor 2014 dat het kabinet vrijdag presenteerde. Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag dat hij de steun van de vakbonden zeer belangrijk vindt, maar vooralsnog noemen die de plannen onacceptabel. Met name de nullijn voor ambtenaren en zorgpersoneel valt verkeerd.

CNV Publieke Zaak zit niets in het voorstel van het kabinet om ambtenaren en zorgpersoneel in 2014 op de nullijn te zetten. "Dit zullen wij niet accepteren", liet de voorzitter van de vakbond Eric de Macker vrijdag weten.

Abvakabo FNV vindt de voorstellen, die door Rutte en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) slechts de 'inzet van het kabinet' worden genoemd, onacceptabel. "Deze werknemers hebben de afgelopen jaren al zwaar aan koopkracht ingeleverd. De bezuinigingsplannen zullen de Nederlandse economie alleen maar verder doen verslechteren en de werkloosheid doen stijgen", laat de vakbond in een reactie weten.

CNV-voorzitter Jaap Smit, met wie het kabinet moet onderhandelen om tot een sociaal akkoord te komen, mist in de plannen het perspectief voor de lange termijn. Hij wil dat het kabinet zorgt voor meer werk, minder flexbanen en een goede werkloosheidsuitkering. "De nu gepresenteerde extra kabinetsvoorstellen bemoeilijken het sociaal overleg", zegt Smit. Het CNV wil dat er alternatieven komen voor de nullijn.

Ton Heerts, voorzitter van vakcentrale FNV in Beweging wijst het extra bezuinigingspakket 'met kracht' af. "Het domste wat je nu kunt doen is nog meer miljarden bezuinigen dan ze al deden. Hiermee help je de economie om zeep", zegt hij. "Dit pakket aan maatregelen heeft gevolgen voor de verkennende gesprekken die werkgevers en werknemers zijn aangegaan met het kabinet."