Verdachte Schipholbrand vrijgesproken

De verdachte van de Schipholbrand is vrijdag vrijgesproken. Volgens het gerechtshof in Den Haag heeft hij de brand niet opzettelijk veroorzaakt. Justitie stelde eerder dat hij dat wel had gedaan door achteloos een brandende sigaret weg te gooien. Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol in oktober 2005 kwamen elf ingesloten vreemdelingen om het leven.

De zaak moest opnieuw toen De Hoge Raad stelde dat het gerechtshof in Amsterdam fouten had gemaakt. De zaak werd daarop terugverwezen. Het hof had Ahmed Al-J. in eerste instantie tot anderhalf jaar cel veroordeeld, nadat de rechtbank hem in eerste instantie een celstraf van drie jaar oplegde. Het hof stelde echter dat Al-J. niet aansprakelijk was voor het overlijden en gewond raken van de slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie is verbaasd over de uitspraak van vrijdag. ?De rechtbank in Haarlem en daarna het gerechtshof in Amsterdam hebben eerder wel opzettelijke brandstichting bewezen verklaard. De Hoge Raad heeft daar vervolgens ook niets over gezegd.? Het OM heeft twee weken de tijd om te beslissen of cassatie wordt ingesteld. "Wij gaan zeker het arrest bestuderen op aanknopingspunten hiervoor."