'Atheïsten wereldwijd gediscrimineerd'

Afgelopen maandag presenteerde de International Humanist and Ethical Union (IHEU) een schokbarend rapport aan de VN- Mensenrechtenraad (UNHRC). Volgens hun onderzoek worden atheïsten, humanisten en niet-gelovigen om hun overtuigingen in veel landen gediscrimineerd en in enkele zelfs vervolgd .

"Uitgebreide discriminatie door overheden tegen atheïsten, humanisten en niet-religieuze mensen gebeurt wereldwijd," zo valt in het rapport te lezen. IHEU wijst erop dat in Afghanistan, Iran, de Maldiven, Mauretanië, Pakistan, Saudi-Arabië en Sudan atheïsten de doodstraf kunnen krijgen wegens hun wereldbeeld, alhoewel dat tegen internationale verdragen in gaat.

Daarnaast, zegt IHEU in het rapport, wordt in verschillende andere landen met wettelijke maatregelen 'atheïsme en het uitdrukken en uitdragen van atheïstische overtuigingen praktisch gecriminaliseerd' of leiden die maatregelen tot systematische discriminatie tegen de vrijdenker.

Het rapport is een reactie op de roep vanuit de moslimwereld om strenger op te treden tegen het blasfemie en 'islamofobie'. Leiders van de islamitische Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) pleitten daar de afgelopen maanden meermaals voor. Volgens IHEU wordt zulke wetgeving in veel moslimlanden echter reeds misbruikt om atheïsten en andere niet-moslims te discrimineren.

De effectiviteit van een pleidooi tegenover de UNHRC is echter twijfelachtig. 15 van de 47 leden van de raad zijn ook lidstaten van de OIC, en drie van de zeven landen waar atheïsten de doodstraf kunnen krijgen (de Maldiven, Mauretanië en Pakistan), zijn lid van de raad.