ABN AMRO keert 250 miljoen uit aan staat

ABN AMRO keert een dividend van 250 miljoen euro uit aan de staat. De genationaliseerde bank zou eigenlijk een groter percentage van de winst uitkeren aan de staat, maar wil de kapitaalbuffers versterken. ABN AMRO rapporteerde een winst van 948 miljoen euro. Dat maakte de bank vrijdag bekend.

De genationaliseerde bank heeft als doelstelling om veertig procent van de winst uit te keren aan de enige aandeelhouder. De zogeheten 'core tier 1' kapitaalbuffer van de bank steeg van 10,7 procent naar 12,1 procent. Toch zegt de bank 'voorzichtigheidshalve en in nauw overleg met de aandeelhouder' extra geld te reserveren voor de kapitaalbuffer.

Zonder de kosten van de integratie van nieuwe onderdelen in de bank en het afstoten van andere onderdelen, steeg de winst van 960 miljoen euro naar 1,3 miljard euro.

De voorzieningen voor slechte leningen en andere vorderingen die de bank vorig jaar opzij zette, daalde met 529 miljoen euro naar 1,2 miljard euro. Volgens ABN AMRO komt dat voornamelijk doordat vorig jaar nog voor bijna negenhonderd miljoen euro een voorziening moest worden genomen op Griekse bedrijfsobligaties. Zonder deze post, zouden de voorzieningen dit jaar juist met 54 procent zijn gestegen. Dat komt door de economische crisis en met name de malaise in de bouw en de vastgoedsector.