Italiaanse voetbalbond wil biologisch paspoort

Frank (franklop)

De Italiaanse voetbalbond overweegt sterk om het biologisch paspoort in te voeren. Het onderwerp staat hoog op de agenda voor de bestuursvergadering van volgende week. Volgens Pino Capua, president van de antidopingcommissie, wordt momenteel al gewerkt aan een project, waarbij het Italiaanse nationale team het eerste proefkonijn zou kunnen zijn.

De voetbalbond zegt dat het komend jaar voor 941 voetbalwedstrijden testen gepland heeft, met een totaal aantal testen van 2804. De totale kosten zijn op zo'n anderhalf miljoen euro geraamd.

Eerder maakte de internationale voetbalbond FIFA al bekend dat het komende zomer bij de Confederations Cup een biologisch paspoort wil invoeren. De voetbalwereld was even daarvoor in opspraak geraakt, toen een voormalig voorzitter van Real Sociedad onthulde dat de Spaanse club jarenlang gebruikmaakte van de diensten van de dopingarts Eufemiano Fuentes.

Het biologische paspoort wordt onder meer al bij het wielrennen en het schaatsen ingezet. Daarbij worden van alle afgenomen dopingtests bepaalde waarden opgeslagen zodat gecontroleerd kan worden op afwijkingen die op dopinggebruik kunnen wijzen. Toptennissers als Roger Federer en Andy Murray pleitten al voor de introductie van het biologisch paspoort in hun tak van sport.