Lenie 't Hart betreurt 'lijkenpikkers' uitspraak

Dierenactivist Lenie 't Hart betreurt dat ze de medewerkers van Naturalis in de commotie rond de gestrande bultrug bij Texel heeft uitgemaakt voor lijkenpikkers. "Ik ben in mijn werk altijd vrij emotioneel, maar dat had ik niet mogen zeggen", zegt ze maandag.

Naturalis is van plan het skelet van de bultrug tentoon te stellen. Op Twitter sprak 't Hart zondag na het overlijden van de bultrug van lijkenpikkers, maar dat neemt ze terug.

Verder ontkennen 't Hart en directeur van Ecomare Martin Fröberg dat er sprake is van een lang slepende ruzie tussen Ecomare en de zeehondencrèche Lenie 't Hart. Burgemeester van Texel Francine Giskes stelde op Radio 1 dat over de rug van de bultrug oude ruzies worden uitgevochten. Er zouden verschillen van mening zijn over hoe zeehonden moeten worden opgevangen.

Fröberg wijst erop dat er goed wordt samengewerkt met de zeehondencrèche. "Als de een kampt met overbezetting en de ander met onderbezetting, vangen we elkaars zeehonden op." Daarbij stipt hij aan dat Ecomare meer een dokterspost is en de crèche meer een ziekenhuis. "Wij richten ons meer op educatie. Hier komen jaarlijks duizend scholen op bezoek."

't Hart zegt niet te weten waarom de burgemeester kritiek op haar heeft. "Ik heb haar maar een keer aan de lijn gehad en toen hing ze op, verder hebben we niet gesproken." Volgens haar moeten mensen meer over hun eigen schaduw heenstappen en durven samenwerken met anderen.