Dijksma al bezig met 'bultrugdossier'

Sharon Dijksma (PvdA) heeft zich al verdiept in het bultrugdossier. Dat zei de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken maandagmiddag na afloop van haar gesprek met premier Mark Rutte (VVD).

"Ja, daar heb ik me wel in verdiept", zei Dijksma over het noodlot dat bultrug Johannes op een zandbank bij Texel trof. De twaalf meter lange walvis kon ondanks een aantal pogingen niet worden gered, wat zorgde voor verhitte gemoederen bij tal van organisaties die zich het wel en wee van de bultrug aantrokken.

Dijksma wees erop dat vooral minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dit weekeinde 'intensief contact' met de diverse partijen heeft gehad. "Hij heeft de hele situatie nauwkeurig gevolgd." Dijksma is zich momenteel aan het inlezen over alles wat is gedaan en zich in te werken in alle dossiers. "Dierenwelzijn is een onderdeel van het pakket maar zoals u weet is het een veel breder terrein."

De kans is aanwezig dat Dijksma dinsdag al tekst en uitleg moet geven over het lot van Johannes. Marianne Thieme (PvdD) kondigde maandag aan dat ze tijdens het wekelijkse vragenuurtje de kwestie ter sprake wil brengen. Thieme wil dat de overheid een protocol instelt voor de omgang met gestrande zeezoogdieren.