FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 3 december 2012

Nürburgring rekent op Duitse GP

Het lijkt er toch op dat de Grand Prix van Duitsland volgend seizoen op de Nürburgring zal worden gehouden. Vertegenwoordigers van de race hebben vorige week in Londen met Formule 1-baas Bernie Ecclestone om tafel gezeten en zijn positief na dat gesprek.

De Nürburgring werd eerder dit jaar geplaagd door financiële problemen en afgebroken besprekingen met Ecclestone. Vertegenwoordigers van het circuit Jorg Lindner en Kai Richter hebben vorige week met de Brit om tafel gezeten in een poging een contract voor de komende jaren af te sluiten. Volgens het Duitse Spox is dit nu een grote stap dichterbij gekomen, waardoor de F1-coureur komend seizoen waarschijnlijk weer in de Eifel zullen gaan racen.

Leger Congo trekt Goma binnen

Militairen van het leger van Congo zijn maandag de belangrijke Oost-Congolese stad Goma weer binnengetrokken. De rebellen die de stad bijna twee weken geleden innamen, namen op drie kilometer afstand van de stadsgrenzen stellingen in en dreigden met een nieuwe belegering als hun eisen niet worden ingewilligd.

De militairen werden door een juichende menigte onthaald. De rebellen stemden er enkele dagen eerder mee in zich terug te trekken uit Goma. Zij zouden echter uiteindelijk onder bevel van Rwanda staan, dat bovenmatige interesse zou hebben in de minerale rijkdom van Oost-Congo.

De Congolese president Joseph Kabila heeft nog niet aangegeven of hij met de rebellen in overleg wil treden.

Chili stelt Sampaoli aan als nieuwe bondscoach

Jorge Sampaoli is de nieuwe bondscoach van het Chileense voetbalelftal. De 52-jarige Argentijn volgt Claudio Borghi op. Laatstgenoemde werd vorige maand ontslagen na teleurstellende resultaten in het kwalificatietoernooi voor het WK in Brazilië in 2014. Chili neemt momenteel de zesde plek in de kwalificatiegroep in, waarmee het overigens nog wel alle kans heeft om zich te plaatsen.

Sampaoli stapte maandag op bij zijn club Universidad de Chile om aan zijn nieuwe baan te beginnen. Mocht hij Chili naar het WK leiden, dan zal hij nog alle moeite hebben om het resultaat van twee jaar geleden in Zuid-Afrika te overtreffen. De Zuid-Amerikanen bereikten toen onder Borghi de achtste finales, waarin het werd uitgeschakeld door Brazilië.


Chili stelt Sampaoli aan als nieuwe bondscoach (Foto: Novum)

Hsl-conflict met België bijgelegd

Het conflict tussen Nederland en België over een snelle internationale treinverbinding is opgelost. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) bereikte maandag een akkoord met de NS en de Belgische vervoerder NMBS over de inzet van een snelle trein tussen Breda en Antwerpen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Op het traject gaat vanaf 8 april acht keer per dag een trein rijden. Voor de hogesnelheidslijn geldt geen reserveringsplicht of toeslag. Zondag start bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling ook de Fyra-lijn tussen Amsterdam en Brussel. Daarnaast blijft ook iedere dag de Thalys tussen Amsterdam en Parijs rijden.

Den Haag krijgt geen directe verbinding met Brussel. In plaats daarvan kunnen reizigers met ingang van de nieuwe dienstregeling makkelijker overstappen naar Rotterdam Centraal. Tussen de twee stations gaan per uur zes intercity's en vier sprinters rijden.

Het ministerie van Infrastructuur lag al sinds 2000 overhoop met België. De Belgen zeiden geen geld te hebben om afspraken uit 2005 na te komen om een trein te laten rijden tussen Den Haag en Brussel, via Breda. De lijn zou daarnaast niet rendabel zijn. Ook een tussenoplossing, alleen een trein tussen Breda en Antwerpen, werd afgekeurd.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) dreigde enkele maanden geleden nog met juridische stappen als Breda niet aan het hogesnelheidsnetwerk werd toegevoegd. Anders zou ook de Fyra tussen Amsterdam en Brussel niet gaan rijden.

In ruil voor de gemaakte afspraken heeft Mansveld besloten de juridische procedure tegen NMBS over het vervoersaanbod en de reistijdenclaim te staken. "In het belang van de reiziger heb ik ervoor gekozen om dit geschil dat al elf jaar duurde met deze oplossing te beslechten", zegt ze.

Door de afspraken wordt de reistijd tussen Breda en Antwerpen verkort tot ruim een halfuur, nu is dat nog een uur en acht minuten. Vanuit Amsterdam zijn reizigers bijna een uur eerder in Brussel dan met de huidige Beneluxtrein.

Tatjana mogelijk meest irritante BN'er

Tatjana wordt mogelijk uitgeroepen tot meest irritante BN'er in een commercial. De blondine is in de race voor een Loden Leeuw, de prijzen van consumentenprogramma Radar.

Tatjana, die reclame maakt voor een fitnessketen, neemt het onder meer op tegen haar ex-collega Patricia Paay. Ook het supermarktduo Cas Jansen en Jack Wouterse, Winston Gerschtanowitz en Jörgen Raymann maken kans op de titel meest irritante BN'er. Over twee weken is de winnaar bekend.

Voorgaande jaren gingen onder meer Frans Bauer, Joop Braakhekke, Johan Derksen en Louis van Gaal naar huis met de titel en het loden beeldje. De Loden Leeuw wordt niet alleen uitgereikt aan een irritante BN'er, ook irritante bedrijven strijden om een prijs. Dit jaar nemen Simpel, Specsavers, Zalando, de Nederlandse Energie Maatschappij en SIRE het tegen elkaar op.

Griekenland koopt schuld terug

Griekenland trekt tien miljard euro uit om zijn eigen schuld terug te kopen. Dat meldde het agentschap verantwoordelijk voor de staatsschulden maandag. Private partijen zoals banken en pensioenfondsen kunnen zich tot vrijdag aanmelden voor de omgekeerde veiling.

Het terugkoopprogramma is een van de maatregelen die vorige week werden aangekondigd om de schulden van Griekenland houdbaarder te maken. De verwachting is dat het programma de schuld met twee derde oftewel twintig miljard euro terugbrengt. Een jaar geleden gingen de private partijen al akkoord met een flinke afschrijving op de Griekse schulden.

Griekenland steunt sinds mei 2010 op leningen van het Internationaal Monetair Fonds en de eurolanden. In die maand kon Griekenland niet meer terecht op de internationale geldmarkten. Vorige week kwamen het IMF en de eurolanden een plan overeen dat de schulden omlaag moet brengen, zodat Griekenland weer zelf geld kan lenen. Naast het terugkopen van private schulden zijn de publieke schuldeisers akkoord gegaan met een lagere rente.

Monique Sluyter gaat niet zomaar uit de kleren

De sexy kalender van mannenblad Panorama met Monique Sluyter kwam niet zonder slag of stoot tot stand. "Ik ga natuurlijk niet voor een appeltje en een eitje op een kalender staan", verkondigt de blondine voor de camera van Novum Nieuws.

Panorama moest dan ook diep in de buidel tasten voor de pikante kiekjes van Sluyter, die de kalender van 2013 van het blad siert. "Ze hebben echt nog twee sponsors erbij moeten halen zodat het voor mij ook financieel interessant werd", biecht het model en de presentatrice op. "Toen werd het wel heel aantrekkelijk."

Voor de kalender zette Sluyter haar meest sexy beentje voor. Naar eigen zeggen poseerde de 45-jarige blondine nog nooit zo verleidelijk. "Het is mijn meest sexy fotoshoot ooit. Ik sta in een hele doorzichtige jurk met m'n billen naar achteren en in alleen een superstrakke latexlegging in een woestijn."

Helemaal naakt gaat Sluyter niet. "Het is toch een andere manier van erotiek. Met naakt geef je meteen heel veel van jezelf weg. De erotiek ligt niet in het naakt zijn, maar meer in het verhaal achter de foto", vertelt Monique over haar gewaagde poses.

Vanwege de vele erotiek herkent Sluyter zichzelf nauwelijks in de foto's. "In het dagelijks leven ben ik echt een heel ander meisje. Dus als ik de kalender terug zie, denk ik: ben ik dat?"

Curiosity analyseert eerste hap Marszand

De Marsrover Curiosity heeft zijn eerste hap Marszand chemisch geanalyseerd. Er is niets bijzonders ontdekt, lieten NASA-wetenschappers maandag weten op een bijeenkomst van de Amerikaanse Geofysische Bond in San Francisco.

De verkenner speurt het Marsoppervlak af naar bouwstenen van leven. Maar in de eerste hap zand die de rover nam om in zijn inwendige chemische laboratorium te analyseren zijn geen aanwijzingen voor deze bouwstenen aangetroffen. Het monster bevatte water en diverse andere mineralen, maar niet de complexe koolstofhoudende verbindingen die noodzakelijk zijn voor microbieel leven.

De rover trof wel een eenvoudige koolstofverbinding aan, maar de onderzoekers moeten nog vaststellen of het hier gaat om een op Mars voorkomende stof of om een materiaal dat van elders komt.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie liet eerder al weten dat er niets bijzonders is aan het zand dat werd getest. Het is prima om te beginnen met 'saai veilig zand van een Marsduin', zei Daniel Limonadi van NASA in oktober.

Pieters stelt rentree week uit

PSV'er Erik Pieters heeft zijn rentree een week moeten uitstellen. De 24-jarige vleugelverdediger zou maandagavond terugkeren bij de beloften, maar het duel is op het laatste moment naar een kunstgrasveld verplaatst. De international wil daarmee geen risico nemen, meldt hij op Twitter.

De voormalig speler van FC Utrecht is al lange tijd uit de roulatie vanwege een scheurtje in zijn middenvoetsbeentje. Daardoor mistte hij onder meer het EK in Polen en Oekraïne afgelopen zomer. Zijn ploeggenoot in Eindhoven Jetro Willems nam zowel bij PSV als bij het Nederlands elftal zijn plek op de linkerflank in.


Pieters stelt rentree week uit (Foto: Novum)

Jeugdzorg voorziet ontslagen en kaalslag

Door bezuinigingen verdwijnen volgend jaar honderden arbeidsplaatsen in de jeugdzorg. De zorg voor duizenden kwetsbare kinderen komt onder druk te staan. Dat stelt vicevoorzitter van Jeugdzorg Nederland Mark Bent, die de noodklok luidt.

Kinderen die jeugdzorg nodig hebben komen op een wachtlijst terecht, voorziet Bent. "Voldoende aandacht en zorg voor ieder kind dat aan ons is toevertrouwd, zijn helaas niet langer vanzelfsprekend."

Zowel het rijk als de provincies en gemeenten geven in 2013 minder uit aan jeugdzorg. Opgeteld zou het gaan om een korting van 85 miljoen euro. Het kabinet wil de ondersteuning en zorg voor de jeugd vanaf 2015 onderbrengen bij de gemeenten. "De kortingen strippen de jeugdzorg al kaal ver voor de transitie in 2015", zegt Bent. "En na de transitie wordt opnieuw een grote efficiencykorting op de zorg voor jeugd doorgevoerd, oplopend tot 450 miljoen euro in 2018."

Gemeenten korten volgend jaar bovendien stevig op preventief jeugdbeleid, zegt de vicevoorzitter. Bezuinigingen die volgens hem haaks staan op de gedachte achter de transitie, waarbij een sterk preventief jeugdbeleid de vraag naar duurdere en zwaardere zorg moet verminderen.

Nu al verdwijnen arbeidsplaats en lopen de wachtlijsten in de vrijwillige hulpverlening op. "Alle inspanningen die de laatste jaren zijn gedaan om kinderen en hun ouders goede jeugdzorg te bieden, op tijd en op maat, worden door de bezuinigingen en kortingen tenietgedaan, zegt Bent. "Als niet snel wordt ingegrepen gaan we terug naar af: een jeugdzorg met wachtlijsten en hoge caseloads. Met alle risico's van dien."

Levenslange celstraf voor moordenaar Mientjes

Fouad el M. is in Marokko in hoger beroep tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op twee bejaarde vrouwen uit Nijmegen. De straf staat gelijk aan de eis van justitie. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem, dat de zaak maandag bijwoont.

De rechters vonden dat er voldoende bewijs was voor de dubbele moord en legden net als vorig jaar een levenslange celstraf op. Toen was de doodstraf geëist. De verdachte, die altijd ontkend heeft, heeft tien dagen de tijd om in cassatie te gaan.

De twee vrouwen, die allebei Mientje heetten, werden in 2003 in de Nierstraat in Nijmegen met messteken om het leven gebracht. El M. sloeg daarna op de vlucht. Hij werd zeven jaar later opgepakt in Casablanca.

Justitie zegt in een reactie tevreden te zijn over het vonnis. "Ook is hiermee gebleken dat een vlucht naar het buitenland voor daders van strafbare feiten niet loont."

Molyneux goddelijk met kerst

Peter Molyneux, hoofd van 22 Cans, hoopt rond Kerst een speelbaar prototype te hebben van zijn kickstarter-project Project Godus. Het is zelfs de bedoeling dat er een vroege versie naar mensen gaat die het project gesteund hebben en het op deze manier verder kunnen helpen.

"Ik hoop ten tijde van Kerst een prototype te hebben die mensen kunnen downloaden en dan zeggen,'weet je wat, ze maken er echt wat van'", vertelde Molyneux tijdens een interview met Joystiq.

Met nog achttien dagen te gaan staat de teller van Project Godus echter pas op 239.614 euro, waar uiteindelijk 554.610 euro het doel is. Dat gaat dus nog een flink klus worden.

Project Godus is het beste te vergelijken met de game Populous, waarin je de rol aanneemt van een god en de wereld kunt veranderen, omgevingen kunt manipuleren, leven kunt creëren en ook weer kunt vernietigen. Alleen is het straks misschien voor het eerst mogelijk om online in een 'god'-game samen of tegen elkaar te spelen.

Complete voetbalselectie Eritrea verdwenen

De complete voetbalselectie van Eritrea is verdwenen in de Ugandese hoofdstad Kampala. De autoriteiten van dat land vermoeden dat der zestien spelers gevlucht zijn politiek asiel zullen aanvragen.

Eritrea deed in Uganda mee aan een toernooi dat was georganiseerd door Cecafa, het samenwerkingsverband van de Oost- en Centraal-Afrikaanse voetbalbonden. Nadat de wedstrijd tegen  Rwanda met 2-0 werd verloren besloten de spelers van Eritrea te gaan shoppen in Kampala, ze keerden echter niet meer terug in het hotel.

Het fenomeen is overigens niet nieuw. In het verleden grepen Eritrese atleten vaker buitenlandse evenementen aan om te vluchten.

VS veroordelen bouwplannen Israël

De Amerikaanse regering heeft maandag scherpe kritiek geuit op Israël, dat drieduizend nieuwe woningen wil bouwen op bezet Palestijns gebied. De plannen zijn 'met name schadelijk' voor het hervatten van het vredesoverleg en staan haaks op het Amerikaanse beleid, liet het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken weten.

"De Verenigde Staten zijn tegen alle unilaterale acties, waaronder bouwactiviteiten op de Westoever en het bouwen van huizen in Oost-Jeruzalem, omdat ze het hervatten van directe, bilaterale onderhandelingen bemoeilijken en de uitkomst van die onderhandelingen in gevaar brengen", zei woordvoerder Mark Toner.

Met name het bouwproject E1 ligt zeer gevoelig. De uitvoering van dit project zou een einde maken aan de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat. De verbindingen tussen Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever en het noordelijk en het zuidelijk deel van de Westoever zouden dan worden doorgesneden.

Eerste blik op seizoen drie van Game of Thrones

HBO heeft een eerste productievideo online gezet van het fantasie-epos Game of Thrones. De serie, gebaseerd op de boeken van George R. Martin, is alweer toe aan haar derde seizoen. 

In de video zijn glimpen te zien van nieuwe personages en enkele locaties. Seizoen drie is gebaseerd op de eerste helft van het derde boek uit de serie, Een storm van zwaarden en zal 31 maart 2013 voor het eerst bij HBO te zien zijn.

Microsoft zoekt tv-producer

Microsoft zoekt een tv-producer die de leuke taak krijgt om "creating a whole new category of cutting edge experiences built for Xbox 360, Kinect and Xbox Live."

Volgens de vacature moet de sollicitant, als hij of zij kans wil maken, al flinke ervaring hebben in een aantal bekende tv-IP's. Daarnaast moet diegene flinke ervaring hebben in het beheren van de productielijn van een middelgrote tot grote uitzending, bekend zijn met de financiële kant, de businessmodellen die bij het tv-werk horen. Mocht je jezelf nog geroepen voelen: ervaring met het maken van concepten, scripts en meer is ook vereist.

De geruchten gaan dat Microsoft bezig is met een goedkoper alternatief naast de next-gen console. Dit alternatief moet vooral videocontent kunnen streamen en dus een soort set-topbox zijn. Of het waar is of niet: het bedrijf wil in ieder geval zijn tv-content flink uitbreiden.

Dashboard

Langstlopende topic op FOK! volgepost

Het heeft even geduurd, maar zondag 2 december 2012 is na bijna 12,5 jaar het langstlopende actieve topic op het FOK!forum volgepost. In het forum Theater, Taal & Kunst is in het topic over de boekenserie The Wheel of Time de 300e reactie geplaatst door Morthill.

Het topic werd op 7 juli 2000 geopend door MeneerTim, met de woorden: "Iemand vertelde laatst op de chat over de serie wheel of time.. Kan iemand me daar meer over vertellen?" Gedurende bijna 12,5 jaar werd er met enige regelmaat in het topic gepost. In die periode werd het meer dan 17.000 keer gelezen. Daarmee was het het langstlopende actieve topic op het FOK!forum.

The Wheel of Time (in het Nederlands Het rad des Tijds) is een serie fantasyboeken, geschreven door de Amerikaanse auteur Robert Jordan (een pseudoniem van James Oliver Rigney Jr). In de boeken komen elementen naar voren uit zowel de Europese als de Aziatische mythologie.

De serie zou oorspronkelijk uit zes delen bestaan, maar inmiddels zijn er al dertien boeken gepubliceerd. In 2007 stierf Jordan, terwijl hij nog met het laatste boek van de serie bezig was. Aan de hand van de notities die hij achterliet, is het verhaal afgemaakt door Harriet Brandon Sanderson. Het laatste boek wordt in verband met de omvang ervan echter in drie delen uitgegeven, waarvan het laatste deel volgende maand verschijnt.

Cosplayer wordt gezicht van BioShock Infinite

Irrational Games, de ontwikkelaar van BioShock Infinite, heeft fan en cosplayer Anna Moleva ingehuurd om het gezicht van Elizabeth te zijn voor het spel.

De cosplayer uit Moskou, op Deviant Art te vinden onder de naam Ormeli, is bekend geworden door haar gedetailleerde uitdossingen voor Commander Shepard, Poison Ivy en American McGee's Alice.

Ken Levine schreef op de blog van Irrational: "We were so amazed by her dedication and her resemblance to Elizabeth that we decided to ask her if she'd like to be involved in helping bring Elizabeth to life in our box, our key art and our upcoming television ad."

Naast dat ze op de cover van het spel staat en vrij veel gebruikt gaat worden in marketing hoopt Irrational dat ze op bepaalde events haar opwachting wil maken. Volgens Moleva kostte het maken van het kostuum zo'n twee maanden.

BioShock Infinite moet 26 februari uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Anna Molevi als Elizabteh

'Serieverkrachtster dood na marathonseks'

De bekendste nymfomane van Duitsland, Antje C. (47), is dood. Haar laatste minnaar trof haar na een seksnacht levenloos naast zich aan in bed. Er is mogelijk sprake van uitputting na marathonseks, aldus Bild, de grootste Duitse krant, maandag.

C. verwierf in april bekendheid toen zij een dj gijzelde en dwong tot urenlange seks in haar woning. Zij had de deur op slot gedaan en de sleutel verstopt. De 43-jarige man kon pas de hulp van de politie inroepen nadat C. in slaap was gevallen. Agenten openden de deur van de woning. Hierop werd C. wakker en vroeg de politie om groepsseks.

De vrouw was in psychiatrische behandeling voor haar seksverslaving, maar die mocht niet baten. Op de terugweg van een therapiesessie randde zij een 31-jarige Afrikaan aan en dwong hem tot 36 uur seks. Passanten troffen de man later huilend aan op straat.

Bekendste Duitse nymfomane overleden
Bekendste Duitse nymfomane overleden (Foto: ANP)

Lara zet iedereen in vuur en vlam

Lara Croft is te bewonderen in twaalf nieuwe screenshots uit Tomb Raider . Vuur wordt een belangrijk element in het overleven op het eiland en daar zien we dan ook genoeg beelden van.

De nieuwe Tomb Raider is een reboot van de franchise en belicht voor het eerst de jonge jaren van Lara Croft. Ze is zwakker dan gamers van haar gewend zijn, waardoor de nadruk van het spel ligt op het overleven van de gevaren in de wildernis. In het spel zijn sommige wapens te upgraden met spullen die je in de wildernis vindt.

Tomb Raider komt uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Vanaf 5 maart 2013 mogen we met Lara, en vuur, spelen.

Tomb RaiderTomb Raider

Tomb RaiderTomb Raider

Tomb RaiderTomb Raider

Tomb RaiderTomb Raider

Tomb RaiderTomb Raider

Tomb Raider

Tomb Raider

Gezochte, rijbewijsloze man botst tegen politieauto

Een 22-jarige man is zondagochtend in Rotterdam tegen een geparkeerde politieauto gebotst. Hij bleek geen rijbewijs te hebben en werd gezocht door de politie.

Agenten waren in de buurt voor een melding toen de man het politievoertuig schampte in de Entrepotstraat. Toen ze een schadeformulier wilden opmaken, bleek dat de man geen identiteitsbewijs bij zich had. De naam die hij opgaf kwam niet overeen met politiegegevens.

De man werd aangehouden en op het bureau gaf hij toe een valse naam te hebben opgegeven. Hij bleek te worden gezocht door de Utrechtse politie. De man zonder vaste woon of verblijfplaats kreeg een boete voor het rijden zonder rijbewijs en voor het opgeven van een valse naam. Hij is overgebracht naar Utrecht.

LeMond ambieert voorzitterschap UCI toch niet

Greg LeMond wil Pat McQuaid toch niet opvolgen als voorzitter van de internationale wielerunie UCI. Eerder maandag liet de Amerikaanse tourwinnaar weten daar wel voor te voelen, maar daar komt hij nu op terug, meldt de NOS. "Ik wil meewerken aan de zoektocht naar de ideale kandidaat, maar ik wil zelf geen preses worden", licht hij toe.

LeMond was gevraagd door de beweging Change Cycling Now, die het mondiale wielrennen wil opschonen. De drievoudig Tourwinnaar liet in een interview in de Franse krant Le Monde weten dat het 'nu of nooit' is. McQuaids tweede termijn bij de UCI loopt in maart af.

De in Californië geboren LeMond voegde er wel aan toe dat hij niet wist of hij de juiste man voor het hoogste ambt van de UCI was. "Ik weet niet of ik politiek genoeg ben om een bond te leiden", zei hij. "Maar ik wil me inzetten om deze organisatie democratischer en transparanter te maken en de beste kandidaat te vinden om de UCI op de lange termijn te leiden."

Deus Ex in Hitman: Absolution

In onderstaande trailer zien we hoe Agent 47 wat hulp krijgt van Adam Jensen uit Deus Ex: Human Revolution in Hitman: Absolution in de vorm van DLC. 

Square Enix smelt wat spellen samen met deze DLC. De kale huurmoordenaar krijgt het pak en Zenith-wapen van Adam Jensen ter beschikking. Echt onopvallend ben je niet meer, maar Agent 47 scoort dan weer wat beter op de cool-factor. Deze spullen zijn alleen te gebruiken in de Contract-modus.

We wachten af wanneer we Agent 47 in een pakje van Lara kunnen zien rondhuppelen. De DLC is vandaag uitgekomen voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Skyrim-uitbreiding in 2013 voor pc en PS3

Skyrim: Dragonborn komt volgend jaar uit voor pc en PlayStation 3 heeft Bethesda bevestigd. Het is de volgende DLC-uitbreiding voor The Elder Scrolls V: Skyrim die morgen voor Xbox 360-spelers al te krijgen is.

Op de blog staat te lezen: "We’re also happy to announce Dragonborn will be available on PS3 and PC early next year. And we’re still not done – we look forward to sharing more Skyrim news next year."

In Dragonborn kun je draken gebruiken als vervoersmiddel en als grote fanservice is het mogelijk om naar Morrowind gaan. Het hoofdverhaal van de uitbreiding zou goed zijn voor tien uur speeltijd. Er zijn nieuwe monsters en natuurlijk meer questes te vinden. Ondertussen wachten PlayStation 3-eigenaren nog steeds op de laatst uitgekomen uitbreiding Dawnguard.

Roemeens voetbal staat op omvallen

Het Roemeense voetbal staat op omvallen. Liefst zeven clubs uit de hoogste Roemeense divisie hebben zulke grote schulden dat een faillissement dreigt. Dumitru Dragomir, directeur van de competitie wilde niet bekendmaken om welke clubs het gaat.

"De schulden zijn zo groot, dat ook de tv-gelden geen redding meer kunnen betekenen." Deze zeven clubs kunnen onmogelijk voldoen aan de administratieve en financiële voorwaarden van de Europese voetbalbond UEFA. Veelvoudig kampioen Dinamo Boekarest en haar grootste concurrent Rapid Boekarest hebben al van de UEFA te horen gekregen dat straf wacht omdat ze niet kunnen voldoen aan verplichtingen jegens andere teams, de spelers en de belastingdienst.

Launchtrailer van Guardians of Middle-earth

Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions geven vandaag de launch-trailer vrij van de nieuwe MOBA-game Guardians of Middle-earth.

De game bevat karakters uit de aankomende film The Hobbit: An Unexpected Journey. Deze MOBA-game voor consoles biedt meer dan twintig  'guardians' waaronder Gandalf, Sauron, Gollum, Thrain en vele anderen, om mee te spelen tijdens PVP-wedstrijden. Gamers kunnen met andere spelers communiceren via een in-game communicatiesysteem en hebben toegang tot het uitgebreide online stat- en leaderboardsysteem, waarmee ze onder andere overwinningen en nederlagen van vrienden kunnen volgen.

Guardians of Middle-earth is beschikbaar voor een bedrag van 14,99 via PlayStation Network op 4 december 2012 en voor een bedrag van 1200 MS Points via Xbox LIVE Arcade vanaf 5 december 2012.

Van der Garde: "Nog geen nieuws"

Giedo van der Garde weet nog steeds niet of hij komend seizoen in de Formule 1 erbij zal zijn. De Nederlander is in gesprek met Caterham dat hem snel zou gaan bevestigen voor 2013, maar de elfde plaats van Vitaly Petrov in Brazilië kan ervoor gezorgd hebben dat de kaarten opnieuw geschud gaan worden.

Van der Garde sprak met Formule1.nl. "We hadden gehoopt vorige week duidelijkheid te krijgen, maar Caterham heeft de beslissing naar voren geschoven. Zij hebben tenslotte de macht, wij kunnen niets anders doen dan afwachten. Gelukkig heb ik genoeg te doen. We zijn onlangs verhuisd, dus zijn er zijn in huis nog genoeg zaken te regelen. Daarnaast heb ik nu eindelijk tijd om iedereen weer te zien. Daar geniet ik van en geeft me afleiding. Maar als het goed is, hebben we binnen twee weken duidelijkheid."

Caterham racete dit seizoen met Petrov en Heikki Kovalainen. Zeker is wel dat tenminste een van hen het veld moet gaan ruimen, want het team heeft Charles Pic voor komend seizoen al vastgelegd. Voor de Kerstdagen zal duidelijk worden wie het tweede zitje zal gaan bezetten.

'Sluiten nertsenhouderijen kost meer dan begroot'

Het einde van de nertsenhouderij kost de staat veel meer dan gedacht. De zogeheten nadeelcompensatie voor bedrijven die moeten sluiten kan oplopen tot tientallen miljoenen euro's per bedrijf, meldt de Nederlandse Federatie van Edelpelsdieren (NFE) maandag op basis van onderzoek dat ze heeft laten uitvoeren door adviesbureau BMC.

Voor het onderzoek werd berekend wat de hoogte van de compensatie voor zes van de 161 nertsenhouders in Nederland zou zijn. De bedragen lopen uiteen van 355 duizend euro tot 21,5 miljoen euro per bedrijf.

Voormalig staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zei eerder al dat de 28 miljoen euro die gereserveerd is voor compensatie onvoldoende is. Het bureau kon geen schatting geven van het totale compensatiebedrag.

De Tweede Kamer stemde in juli in met het verbod op de pelsdierhouderij. De Eerste Kamer buigt zich volgende week over het wetsvoorstel. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen betekent dit dat de nertsensector over tien jaar verboden is.

De Bont voor Dieren ziet met een eventueel verbod een jarenlange wens in vervulling gaan. De dierenbeschermingsorganisatie laat weten de laatste dagen alles op alles te zetten om het verbod door de senaat heen te krijgen. Er worden handtekeningen opgehaald, advertenties gezet en acties gevoerd.

Acteur Jeroen Willems (50) overleden

Jeroen Willems is vanmiddag overleden. RTL Boulevard heeft zojuist het overlijden van de acteur bekendgemaakt.

Willems, die twee weken geleden zijn vijftigste verjaardag vierde, is volkomen onverwacht overleden. Tijdens de repetities voor het feest vanwege het 125-jarig bestaan van theater Carré, dat vanavond zou plaatsvinden, is de acteur ingestort wegens hartklachten.

Hij werd hierop direct naar het ziekenhuis vervoerd. Reanimatie heeft helaas niet meer mogen baten.

Willems acteerde in tal van films. Zo was hij te zien in 'Komt een vrouw bij de dokter', 'Majesteit' en 'Zomerhitte'. Internationaal brak hij door in 'Ocean’s Twelve'.

Kyteman doet beroep op fans voor videoclip

Kyteman doet voor zijn nieuwe videoclip een beroep op het publiek. Fans kunnen een bedrag doneren om de clip bij The Mushroom Cloud mogelijk te maken. Colin Benders, beter bekend als Kyteman, is op zoek naar een bedrag van in totaal 5500 euro.

"De single is in Nederland al wel een halfjaar uit, maar de clip moet een opzichzelfstaand ding worden", legt Benders uit. "We hopen ook dat we hiermee het buitenland bereiken."

Kyteman sluit zich volgende maand met zijn The Kyteman Orchestra twee nachten op in een loods om de videoclip, die eind januari moet verschijnen, op te nemen. Fans die via crowdfunding een bijdrage aan de clip leveren, krijgen daarvoor bijvoorbeeld een cd, een toegangskaart voor een optreden of een rondleiding in studio Kytopia.


Kyteman doet beroep op fans voor videoclip (Foto: Novum)

Vrolijk swingen op Call Me Maybe

Vanaf dinsdag 4 december kunnen spelers de hit 'Call Me Maybe' via de Dance Central Music Store of Xbox LIVE Marketplace downloaden voor 240 Microsoft Points. Deze routine, gechoreografeerd door Spikey Soria, bevat de energie van de (misschien wel te) übervrolijke hit, die meer dan tien miljoen keer is verkocht.

Harmonix blijft de lijst tracks voor Dance Central 3 uitbreiden: naast 'Call Me Maybe' zijn vorige week ook PSY’s 'Gangnam Style' en hits van Usher toegevoegd. Doordat de game nummers van alle vorige delen kan importeren bevat de grootste bibliotheek aan dansbare muziek.

Ninja Theory niet bezig met Onimusha

De Britste gamestudio Ninja Theory is niet bezig met het maken van een nieuwe game in de Onimusha-reeks voor uitgever Capcom. Dat heeft de gamestudio maandag naar buiten gebracht. De gamestudio werd, nu het de actiegame DmC voor dezelfde uitgever bijna af heeft, in het geruchtencircuit met Onimusha in verband gebracht.

"We werken niet aan een Onimusha-game. Alle geruchten hieromtrent zijn niet waar", liet Ninja Theory maandag optekenen. Het gerucht doet al enige tijd de ronde dat uitgever Capcom de reeks nieuw leven in zou willen blazen.

Het laatste spel in de vierdelige serie, Onimusha: Dawn of Dreams, werd in 2006 uitgegeven voor PlayStation 2. Wereldwijd zijn grofweg acht miljoen spellen binnen de reeks verkocht.

Horrorgame inSANE toch weer in de maak

Filmregisseur Guillermo Del Toro heeft een nieuwe gamestudio gevonden dat aan het horrorspel inSANE gaat werken. Dat schrijft de website Bloody Disgusting. Gamestudio Volition en de in financiële problemen verkerende uitgever THQ zagen in augustus af van verdere werkzaamheden aan Del Toro's concept voor het horrorspel.

Het is niet bekend met wie Del Toro nu in zee is gegaan. inSANE zou sterk geïnspireerd zijn op het werk van horrorschrijver H.P. Lovecraft. Opvallend aan de game is dat de speler niet een rechtlijnig verhaal hoeft te volgen. Het spel biedt een open spelwereld.

Het horrorspel werd twee jaar geleden aangekondigd als een van de grote nieuwe gamereeksen van THQ. Het eerste spel had over twee jaar uit moeten komen. Volgens Bloody Disgusting komt het spel nu op zijn vroegst in 2015 op de markt.

Naast zijn eigen horrorgame inSANE is Del Toro ook nog actief als filmregisseur. Zo werkt hij aan een eigen versie van Beauty and the Beast en de animatiefilm Pinocchio.

[Upd] Mishandelde grensrechter dood

De grensrechter die zondag werd mishandeld in Almere is aan zijn verwondingen overleden. Dat bevestigt de politie maandag. De vrijwilliger van voetbalclub Buitenboys uit Almere was door voetballers van 15 en 16 jaar in elkaar geslagen en geschopt.

Een groepje B-junioren van de Amsterdamse club Nieuw Sloten had de grensrechter volgens Omroep Flevoland tegen de grond gewerkt en mishandeld, en nadat hij in eerste instantie nog op kon staan zouden ze hem nogmaals hebben getackled en geschopt. Enkele uren na het incident werd de grensrechter onwel en zakte in elkaar. Hij werd kunstmatig in slaap gehouden in het ziekenhuis, waar hij in de loop van maandag is overleden. Drie verdachten zitten vast.

Update 17.31 uur
Volgens de NOS heeft de politie de verklaring dat de man is overleden, vervangen door eentje waarin wordt gezegd dat hij 'klinisch dood' is. Met andere woorden, hij is buiten bewustzijn en vertoont geen waarneembare tekenen van leven zoals hartslag en ademhaling. Het is op dit moment onduidelijk wat de verklaring inhoudt voor de vooruitzichten van de grensrechter, als die er überhaupt nog zijn.

Update 18.23 uur
De NOS meldt nu dat de man volgens de voetbalclub is overleden. "Onze grensrechter Richard overleed om 17:30 uur in bijzijn van zijn familie", aldus een verklaring van de club.

Israël negeert kritiek uit Europa

Israël gaat gewoon door met de bouw van drieduizend woningen in nederzettingen op bezet Palestijns gebied, ondanks stevige kritiek vanuit Europa. Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet weten dat Israël zijn belangen blijft beschermen, 'zelfs onder internationale druk'. De beslissing wordt dan ook niet teruggedraaid.

Israël maakte het besluit om tot de bouw van de woningen over te gaan zondag bekend als vergelding voor de de toekenning van een hogere status aan de Palestijnen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige week.

Denemarken heeft samen met Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden en Duitsland het besluit van de Israëlische regering veroordeeld.

Man overleden door vallende brandkast

Een 66-jarige man uit het Gelderse Huissen is maandagmiddag in Hoogvliet om het leven gekomen nadat een brandkast van enkele honderden kilo's op hem was gevallen. De kast was door nog onbekende oorzaak van een vorkheftruck gekieperd, meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde even na het middaguur bij een bedrijf aan de Leerlooierstraat. Ooggetuigen probeerden het slachtoffer nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Hij bezweek ter plekke aan zijn verwondingen. De Inspectie SZW onderzoekt de kwestie.

Comité wil rode loper Miljonair Fair blokkeren

Het Comité Stop de Miljonair Fair roept op tot het blokkeren van de rode loper tijdens de opening van het evenement.

Het blokkeren van de rode loper is voor het Comité een manier om het ongenoegen te uiten over de, in hun ogen, te grote inkomensverschillen in Amsterdam. 'Terwijl een kwart van de jongeren in Amsterdam opgroeit in armoede, weten anderen van gekkigheid niet wat ze met hun bergen geld moeten doen. Deze absurde tegenstelling schreeuwt om protest', stelt het Comité in een persbericht.

De actie wordt onder meer gesteund door de Amsterdamse afdeling van Abvakabo FNV

De Miljonair Fair, die dit jaar overigens Masters of LXRY heet, wordt gehouden van 6 tot en met 10 december. De beurs trok vorig jaar nog dik vijftigduizend bezoekers en dankzij een inzameling werd bijna zestigduizend euro opgehaald voor daklozenkrant Z!

Albert Heijn ontkent doorvoering korting

Albert Heijn ontkent dat het alsnog de omstreden korting van twee procent bij een aantal leveranciers heeft doorgevoerd. Dat zegt een woordvoerder van de supermarktketen maandag na berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

De zakenkrant schreef dat bij een aantal leveranciers de korting alsnog in de afrekening over november is terechtgekomen. Het FD baseerde zich op gesprekken met leveranciers. Albert Heijn had de korting na protest juist opgeschort.

"Dit is de arrogantie van de macht ten top", zegt een van de bronnen van de zakenkrant. "En mooi weer spelen met die acties met 99 cent over de rug van de leveranciers." Albert Heijn voert momenteel actie met aanbiedingen voor 99 cent.

De leverancier vindt dat de leden van de vereniging van levensmiddelenfabrikanten FNLI unaniem tot een leveringstop zouden moeten besluiten. Albert Heijn zegt zich niet te herkennen in de in de krant gegeven voorbeelden.

De na de zomer eenzijdig opgelegde korting moest leveranciers laten meebetalen aan de uitbreiding van Albert Heijn in Duitsland, België en ook Nederland. Het besluit leidde tot veel protest. Tientallen boeren trokken naar het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. De boeren vonden dat zij ook zonder de korting al te weinig voor hun producten kregen.

Na de opschorting van de korting werd samen met LTO Nederland een onderzoek gestart naar de prijsvorming in de keten. Dat is nog niet afgerond, zegt de woordvoerder van Albert Heijn.


Albert Heijn ontkent doorvoering korting (Foto: Novum)

Rutte naar uitreiking Nobelprijs

Premier Mark Rutte (VVD) is op 10 december aanwezig bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Europese Unie in Oslo. Dat zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst maandag. Rutte vindt het belangrijk om aanwezig te zijn omdat Nederland een van de zes grondleggers is van de EU.

Of alle leiders van de 27 lidstaten aanwezig zijn bij de plechtigheid is niet duidelijk. De prijs wordt in ontvangst genomen door EU-president Herman Van Rompuy, voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

Rutte haalt op de heenreis naar Noorwegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel op. Nadat hij haar in Berlijn heeft opgepikt bereiden ze in het vliegtuig de EU-top voor, die volgende week in Brussel wordt gehouden.


Rutte naar uitreiking Nobelprijs (Foto: Novum)

Veel file op omleidingsroute na truckongeval A20

Het verkeer op de A27 tussen Utrecht en Gorinchem heeft ook in de avondspits nog last van de nasleep na het fatale truckongeval van maandagochtend op de A20. Op de omleidingsroute stond even na 17.00 uur ruim 22 kilometer file, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

Naar verwachting duurt de vertraging nog wel even. De A20 richting Hoek van Holland bij knooppunt Terbregseplein gaat volgens Rijkswaterstaat rond 19.00 uur weer open.

De avondspits verloopt verder redelijk rustig, aldus de woordvoerder. De weersomstandigheden vallen mee, waardoor er op het hoogtepunt even na 17.00 uur naar verwachting 140 tot 150 kilometer staat.

Sytze van der V. kan huur niet meer betalen

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. kan de huur van zijn tijdelijke onderkomen niet meer betalen. Als de reclassering niet snel een aanvullende toelage regelt, staat hij op straat, zegt Van der V. maandag.

Eerder dit jaar had de 64-jarige Van der V. naar eigen zeggen onderdak geregeld in een woongroep voor senioren, maar dat ging uiteindelijk niet door. Daardoor is hij aangewezen op onderdak op campings, maar de huur daarvan is hoger dan hij met zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering kan betalen. Eind deze maand is al zijn geld op, en dreigt Van der V. uit zijn onderkomen te moeten vertrekken.

Volgens Van der V. zijn er liefdadigheidsfondsen die hem een toelage zouden kunnen geven, maar hij heeft de hulp van de reclassering nodig bij het aanvragen daarvan. De reclassering is echter te laat begonnen de fondsen aan te schrijven, stelt Van der V.

Van der V. wijst erop dat staatssecretaris van Veiligheid Justitie Fred Teeven (VVD) onlangs aan de Tweede Kamer heeft geschreven dat de reclassering hem ondersteuning biedt bij het zoeken naar vast onderdak. In de praktijk komt daar weinig van terecht, zegt Van der V. "Ze maken me het leven onmogelijk door me middenin de winter op straat te flikkeren."

Een woordvoerder van Reclassering Nederland laat desgevraagd weten dat de organisatie de klachten van Van der V. alleen wil bespreken met hemzelf en niet in de media.

Van der V., die een celstraf heeft uitgezeten wegens ontucht met minderjarige jongens, is sinds zijn vrijlating uit diverse gemeenten geweerd.

Britse prins William wordt vader

De Britse prins William en zijn vrouw Kate verwachten een baby. Dat is maandag officieel bekendgemaakt. Wegens ernstige zwangerschapsmisselijkheid is de De Hertogin van Cambridge momenteel opgenomen in een ziekenhuis in Londen. Daar zal ze naar verwachting een paar dagen verblijven.

De Britse koninklijke familie laat in een verklaring weten erg verheugd te zijn met het nieuws. Britse media hadden eerder al melding gemaakt dat Kate in verwachting zou zijn. Het paar is in 2011 getrouwd.

'Belastingdienst blokkeert rekeningen Lohan'

Lindsay Lohan kan naar verluidt niet meer bij haar eigen geld. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ heeft de Amerikaanse belastingdienst al haar rekeningen geblokkeerd vanwege een hoge schuld.

De 26-jarige actrice zou de belastingdienst 233.000 dollar schuldig zijn over de jaren 2009 en 2010, hoewel ze van dit bedrag inmiddels een ton zou hebben afbetaald. Daarnaast zou ze ook nog een onbekend bedrag over 2011 moeten betalen. Volgens bronnen is Lindsay totaal in paniek nu haar rekeningen zijn geblokkeerd.

Niemand minder dan acteur Charlie Sheen schoot Lindsay eerder te hulp. Hij gaf de actrice een ton om haar schuld mee af te betalen, maar ze kon hiermee slechts een deel dekken. Ze zouden goede vrienden zijn geworden op de set van Scary Movie 5.

Lohan kampt momenteel niet alleen met problemen van financiële aard. Ze werd vorige week opgepakt na een vechtpartij, terwijl ze nog met voorwaarden van haar proeftijd te maken heeft. Ook heeft ze drie aanklachten aan haar broek hangen naar aanleiding van een auto-ongeluk.

Chery niet akkoord met schikkingsvoorstel

Tjaronn Chery laat de tuchtzaak naar aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Twente voorkomen. De middenvelder van ADO Den Haag wees maandag het schikkingsvoorstel (4 wedstrijden, 1 voorwaardelijk) af.

Volgens een woordvoerster van ADO vindt Chery de straf te hoog, mede omdat hij geen schorsingsverleden heeft. Hij betuigde na de wedstrijd direct spijt. "Ik was te laat, de scheids kon hem geven."

Jeffrey Gouweleeuw ging wel akkoord met het schikkingsvoorstel. De verdediger staat twee duels van sc Heerenveen aan de kant. Hij accepteerde het voorstel van 3 duels, waarvan 1 voorwaardelijk. Dat deed ook MVV-speler Sven Braken.

Heracles Almelo-speler Marko Vejinovic kan vrijdag gewoon spelen tegen FC Utrecht. Hij accepteerde een voorstel voor een voorwaardelijke straf voor 1 duel.

Chery niet akkoord met schikkingsvoorstel
Chery niet akkoord met schikkingsvoorstel (Foto: ANP)

Wenger laat sterren van Arsenal thuis

Arsène Wenger geeft een flink aantal sterren van Arsenal rust voor de laatste groepswedstrijd in de Champions League, dinsdag in Griekenland tegen Olympiakos Piraeus. De Franse trainer liet Santi Cazorla, Jack Wilshere, Mikel Arteta, Lukas Podolski, Theo Walcott en Per Mertesacker maandag achter in Londen. Wenger vulde zijn selectie aan met enkele talenten, van wie vijf nog wachten op hun debuut in het eerste elftal.

"Ik doe dat om vermoeidheid te voorkomen en bovendien hebben we de luxe dat we ons dit kunnen veroorloven", zei Wenger, die zich met Arsenal al heeft geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. Olympiakos eindigt sowieso als derde in groep B en bekert na de winter door in de Europa League.

Wenger laat sterren van Arsenal thuis
Wenger laat sterren van Arsenal thuis (Foto: ANP)

Modric: "Ajax komt om te winnen"

Real Madrid-middenvelder Luka Modric verwacht niet dat het Champions Leagueduel met Ajax een makkie wordt. Dat zei de Kroaat maandag tegen Novum Nieuws. "Ajax is een geweldig team. Ik weet zeker dat ze hierheen komen om te winnen, want ze kunnen nog derde worden en dan doorgaan in de Europa League."

Modric speelde met Dinamo Zagreb al twee keer tegen Ajax en heeft een hoge pet op van de Amsterdammers. Ook voor Christian Eriksen had de Kroaat lovende woorden. "Ik vind hem een heel getalenteerde en goede speler", steekt hij zijn bewondering voor de jonge Deen niet onder stoelen of banken. "Hij is een heel belangrijke speler voor Ajax."

Hoffenheim ontslaat trainer Babbel

Markus Babbel is niet langer de trainer van Bundesligaclub 1899 Hoffenheim. De 40-jarige oud-voetballer werd maandag ontslagen na een reeks slechte resultaten. Dat meldt het Duitse voetbaltijdschrift Kicker. Later maandagmiddag geeft Hoffenheim een persconferentie om het ontslag toe te lichten.

Babbel was sinds februari trainer van Hoffenheim. De resultaten waren dit seizoen echter niet om over naar huis te schrijven. In de Bundesliga won de club slechts drie duels, waarvan de laatste begin november. De laatste vier duels gingen verloren. Hoffenheim staat in de Bundesliga met een zestiende plaats in de degradatiezone.

Maltees international levenslang geschorst

De Maltese voetballer Kevin Sammut is door de UEFA levenslang geschorst wegens matchfixing. Hij zou in 2007 hebben geholpen een EK-kwalificatiewedstrijd te fixen. Sammut was eerder tot tien jaar uitsluiting veroordeeld, maar de beroepscommissie van de Europese voetbalbond maakte daar een levenslange schorsing van. Sammut kan nog in beroep bij het CAS.

De 31-jarige middenvelder ontkent dat hij met een Kroatische bende afspraken heeft gemaakt over een wedstrijd tegen Noorwegen, die Malta met 4-0 verloor. Sammut en zijn advocaat beslissen of ze in hoger beroep gaan wanneer de UEFA later maandag met argumenten voor de schorsing komt.

Vilhena verlengt contract bij Feyenoord

Tonny Trindade de Vilhena heeft zijn contract bij Feyenoord verlengd tot de zomer van 2016. De huidige verbintenis van het zeventienjarige talent liep medio 2014 af.

Vilhena heeft dit seizoen een basisplaats veroverd in het elftal van trainer Ronald Koeman. De coach gaf eerder dit seizoen al aan te hopen dat Vilhena zijn contract zou verlengen.

"De beste weg voor een mooie carrière loopt via de Nederlandse competitie. Tonny moet niet te vroeg naar het buitenland willen vertrekken”, aldus Koeman.

Weinig militairen vertrekken vrijwillig

Van de duizenden medewerkers die Defensie moeten verlaten als gevolg van de reorganisatie, zijn er nog maar 280 vrijwillig vertrokken. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag tijdens een overleg over het personeelsbeleid van haar departement.

Het geringe animo is volgens de bewindsvrouw het gevolg van het gebrek aan duidelijkheid over welke functies precies verdwijnen. Ook de huidige stand van de arbeidsmarkt speelt mogelijk een rol. "De vrijwillige uitstroom is derhalve nog laag." Hennis-Plassschaert verwacht dat hun aantal zal stijgen wanneer de reorganisatie concreter wordt.

De minister verwacht daarover in mei meer duidelijkheid te kunnen scheppen. Dan worden de 'namen en gezichten' bekend. Raymond Knops (CDA) verweet de bewindsvrouw daarop dat zij de medewerkers heel lang in onzekerheid laat. Dit leidt tot een oplopend ziekteverzuim, wist hij.

Hennis-Plasschaert antwoordde dat de reorganisatie een proces is dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Eerder duidelijkheid geven, kan niet. De bewindsvrouw sprak verder tegen dat het ziekteverzuim zou oplopen - het is dit jaar juist gedaald. Wel stelde zij dat 2013 'geen leuk jaar' wordt. "De onrust is voelbaar in de organisatie."

Bij Defensie verdwijnen twaalfduizend functies, wat betekent dat tienduizend mensen de organisatie moeten verlaten. Natuurlijk verloop levert vierduizend banen op; de overige zesduizend staan voor een gedwongen ontslag.

De reorganisatie is een gevolg van de bezuiniging van een miljard dat het eerste kabinet-Rutte doorvoerde op de krijgsmacht. Het nieuwe kabinet voert een aanvullende bezuiniging door op Defensie, maar Hennis-Plasschaert herhaalde dat dit niet ten koste mag gaan van de operationele inzet. "Van verdere bezuinigingen op de troepen is geen sprake."

Hennis-Plasschaert nam eerder maandag de petitie Handen af van Defensie in ontvangst. Ook een groot aantal hoge officieren heeft getekend. Het hoge kader onthoudt zich normaal van commentaar op het politieke beleid, wat de ernst van de situatie volgens de initiatiefnemers onderstreept. "Na 22 jaar van bezuinigen zijn cruciale operationele capaciteiten afgestoten en kan Nederland haar NAVO-verplichtingen niet langer nakomen", is hun boodschap.

De minister zei dat de petitie een steun is in de strijd voor bredere erkenning. "Onze gezamenlijke missie is Defensie sterker uit de crisis laten komen. Ik streef naar een krijgsmacht die op orde is, die er staat als het nodig is. Nu en in de toekomst."

De kunst van de Insta-kill

CorridorDigital, gecreëerd door Niko Pueringer en Sam Gorski, heeft onlangs een bijzondere video online gezet. Deze keer ging de studio namelijk aan de haal met insta-kills van een aantal bekende games zoals Halo, Mass Effect 3 en zelfs Mario Kart.

CorridorDigital is in 2010 opgericht en bekend van hun YouTube-films. Ze hebben zich voornamelijk gespecialiseerd in het maken van geweldige special effects.


Sneijder weigert aangepast contract bij Inter

Wesley Sneijder ziet geen enkele reden om een nieuw contract bij Internazionale te ondertekenen. De aanvoerder van Oranje heeft dat maandag aan de clubleiding laten weten, tijdens een gesprek waar ook zijn manager Sören Lerby bij aanwezig was. "Op deze manier is er voor mij weinig reden om bij te tekenen", zei Sneijder in een verklaring van zijn management.

De 28-jarige Utrechter ligt nog tot de zomer van 2015 vast in Milaan. De clubleiding wil die verbintenis met 1 jaar verlengen, maar dan wel voor hetzelfde totale salaris als in zijn huidige contract. Inter lijkt Sneijder onder druk te zetten door hem al wekenlang buiten de selectie te houden. "Hoe kan ik in deze positie, waarin ik niet speel en sterker nog, niet eens bij de selectie zit een nieuw verslechterd contract accepteren?"

Sneijder hervatte begin vorige maand de training na een bovenbeenblessure. Trainer Andrea Stramaccioni heeft de spelmaker echter nog steeds niet opgenomen in zijn wedstrijdselectie, naar eigen zeggen op sportieve gronden. Technisch directeur Marco Branca zei echter vorige week dat Sneijder niet speelt zolang hij zijn aangepaste contract niet tekent. "Vervolgens wordt mij vandaag door dezelfde persoon verteld dat de keuze van de opstelling volledig door de coach wordt bepaald, los van de situatie die er nu speelt", aldus Sneijder.

Engeland treft Australië en Wales op WK rugby

In Londen heeft zojuist de loting van het wereldkampioenschap rugby 2015 plaats gehad. Gastland Engeland treft daarin vice-wereldkampioen Australië en Grand Slam Six Nations winnaar Wales. 

In totaal doen er twintig landen mee aan het WK. Twaalf zijn er direct gekwalificeerd op basis van hun prestatie tijdens het WK vorig jaar in Nieuw-Zeeland. De overige acht plekken beschikbaar voor continentale kwalificatiewinnaars. De twintig landen werden verdeeld over vier groepen van vijf landen.

Groep D is Europees georienteerd. Frankrijk, Ierland en Italië zijn aan elkaar gekoppeld als mede een Europese qualifier. Groep B is het meest continentaal doordat vijf landen uit vijf diverse continenten komen. Wereldkampioen Nieuw-Zeeland is in groep C gekoppeld aan Samoa en Argentinië. 

Het WK rugby begint op 18 September 2015. De finale is zes weken later, deze zal gespeeld worden in het Twickenham stadion. 

Groep A Groep B Groep C Groep D
Australië Zuid-Afrika Nieuw-Zeeland Frankrijk
Engeland Samoa Argentinië Ierland
Wales Schotland Tonga Italië
Oceanië 1 Azië 1 Europa 1 Amerika 1
Playoff winnaar Amerika 2 Afrika 1 Europa 2

Advocatenfamilie Moszkowicz krijgt dramaserie

Het leven van advocatenfamilie Moszkowicz wordt verfilmd. Het verhaal van de vierdelige serie wordt een mengsel van feiten en speculatieve toevoegingen die volgens de makers 'niet op gespannen voet staan met de werkelijkheid'. Scenarioschrijvers Hein Schütz en Alma Popeyus gaan met het script aan de slag.

De familie Moszkowicz is niet op de hoogte gesteld van de verfilming van hun leven, liet producent Dutch Mountain Movies maandag weten.

Pim van Hoeve, bekend van Beatrix, Oranje onder Vuur, regisseert de serie, die begint met het leven van Max Moszkowicz. Hij werd in 1926 geboren en vluchtte in de jaren dertig naar Nederland. Zijn ouders, broer en zus kwamen om in Auschwitz, maar Max overleefde het concentratiekamp. Hij werd succesvol advocaat en zijn vier zonen, Max jr, Bram, David en Robert volgden zijn voorbeeld.

De bedoeling is dat de dramaserie volgend jaar wordt opgenomen en het jaar daarop wordt uitgezonden.


Advocatenfamilie Moszkowicz krijgt dramaserie (Foto: Novum)

Meer slimme migranten in Nederland

In Nederland woonden in 2010 veel meer migranten die een universiteit hadden bezocht dan 10 jaar daarvoor. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Duitsland en Groot-Brittannië. Dat is het gevolg van beleid om hoogopgeleide migranten te 'lokken'.

Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) naar de integratie van migranten, dat maandag verscheen.

Dankzij een goede scholing hebben in de OESO-landen gemiddeld veel meer migranten een baan gekregen dan in 2000. Het werkloosheidspercentage onder migranten is veel dichter bij dat van autochtonen komen te liggen. Vrouwelijke migranten hebben veel meer moeite met het vinden van een baan, vooral in Zweden, België en Nederland.

Tarantino over gevallen Django-track

De films van Quentin Tarantino staan niet alleen bekend om de dialogen en eigen stijl, maar ook om de soundtracks. Niet alleen gebruikt de regisseur de films om te patsen met zijn grote muziekcollectie, maar ook om een specifiek soort muziek te eren in een film.

Tarantino is zeer selectief als het gaat om de soundtrack, zeker als een nummer niet het doel dient voor wat hij wilt vertellen. Zo is er voor de film Django Unchained een nummer door Frank Ocean geschreven die kennelijk de film geeneens heeft gehaald.

"Frank Ocean schreef een geweldige ballad dat liefdevol en poëtisch was op ieder mogelijk gebied, maar er was gewoon geen goede scene voor", zo legt Tarantino uit. "Ik kon het er wel ingooien om het er in te hebben, maar dat is niet waarom hij het schreef en ook zeker niet zijn intentie." De regisseur legt uit dat hij dit de schrijver niet aan wilde doen. "Maar het nummer zelf is fantastisch en als Frank besluit om het op het publiek los te laten, realiseren ze het zich ook."

Django Unchained is geklokt op 2 uur, 45 minuten en 11 seconden, maar een definitieve bevestiging van Sony hebben we nog niet ontvangen. Hoe lang de film ook mag zijn, op verschijnt 17 januari 2013 verschijnt Django in de bioscoop.

Belgische telecomprijsvechter naar Nederland

De Belgische telecomprovider Mobile Vikings betreedt deze maand de Nederlandse markt. Dat meldde het bedrijf maandag. De virtuele provider richt zich vooral op veelgebruikers van mobiel internet.

Een precieze startdatum is nog niet bekendgemaakt. In Nederland gaat Mobile Vikings gebruikmaken van het KPN-netwerk. Producten van Mobile Vikings worden niet in winkels verkocht maar via de site van de provider.

Het bedrijf biedt Nederlanders prepaidbundels aan van 25 en 40 euro. De afnemer krijgt daarvoor anderhalf gigabyte internet per maand, vijfhonderd gratis sms'jes en beltarieven van 25 of 10 cent per minuut. De bundels wijken af van het aanbod in België. Daar heeft het bedrijf inmiddels 125.000 klanten.

Valverde nieuwe trainer Valencia

Een dag na het ontslag van trainer Mauricio Pellegrino bij Valencia is Ernesto Valverde als zijn opvolger aangesteld. Dat heeft de Spaanse club maandag gemeld. Pellegrino werd zondag op straat gezet, nadat Valencia thuis met liefst 5-2 had verloren van Real Sociedad. De ploeg staat daardoor pas 12e op de ranglijst.

De 48-jarige Valverde zat sinds de zomer zonder club, nadat hij om privéredenen was vertrokken bij het Griekse Olympiakos. Hij wordt later op maandag gepresenteerd bij de Champions Leaguedeelnemer.

Aanklager eist forse straffen voor Chery en Gouweleeuw

De aanklager betaald voetbal heeft vier duels schorsing (waarvan één voorwaardelijk) geëist tegen Tjaronn Chery naar aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Twente. Chery beging in het duel met Twente een overtreding op Robbert Schilder en toonde zich na afloop schuldbewust.

"Ik schatte de situatie met Robbert Schilder verkeerd in. Eigenlijk was ik gewoon te laat, waardoor ik hem op de enkel raakte. De scheidsrechter kon daarvoor inderdaad de rode kaart geven. Eerlijk gezegd was die wel terecht", aldus Chery tegen Eredivisie Live. De aanklager betaald voetbal heeft maandag een straf van vier duels geëist, waarvan één voorwaardelijk. Als Chery deze straf accepteert dan betekent het dat de middenvelder dit kalenderjaar niet meer in actie komt voor de Hagenaren.

Ook Jeffrey Gouweleeuw kreeg afgelopen weekeinde een rode kaart. De verdediger van sc Heerenveen werd in het duel met Willem II vroegtijdig naar de kleedkamer gestuurd en kreeg een voorstel van drie duels, waarvan één voorwaardelijk. Beide spelers hebben tot dinsdag 12:00 uur om te reageren op de voorstellen.

Heracles Almelo-speler Marko Vejinovic kwam er een stuk genadiger vanaf. De middenvelder kreeg in het duel met FC Groningen rood omdat hij arbiter Higler zou hebben beledigd. De aanklager heeft de speler echter een voorwaardelijke schorsing van één duel opgelegd.

Spanje doet officieel verzoek voor bankensteun

Spanje heeft maandag het officiële verzoek ingediend voor de bijna veertig miljard euro bankensteun uit het permanente noodfonds ESM. Dat meldde het Spaanse ministerie van Economische Zaken.

Het gaat om een aanvraag van 37 miljard euro om vier banken te herkapitaliseren en nog eens 2,5 miljard euro om in de 'bad bank' Sareb te stoppen. Vorige week werd het licht op groen gezet voor de aanvraag toen de Europese Commissie de steun aan de bankensector goedkeurde.

De ministers van financiën van de zeventien eurolidstaten zijn maandag bijeen in Brussel voor overleg van de eurogroup. Zij kunnen zich direct buigen over de steunaanvraag.

Paus gaat twitteren via @pontifex

De paus heeft al even de bedoeling om met de tijd mee te gaan. Nadat hij begin dit jaar z'n eerste tweet verzond via een account van het Vaticaan, heeft hij nu zijn eigen Twitternaam: @pontifex.

Volgens communicatieadviseur Greg Burke is de naam niet alleen gekozen omdat het 'paus' betekent in het Latijn, maar ook omdat de letterlijke vertaling 'bruggenbouwer' is. Ongetwijfeld is het ook een hommage aan de heidense priesters die de titel eerder droegen, van wiens religies het katholicisme zoveel gejat heeft.

Naast de hoofdaccount in het Engels, zijn er ook accounts in het Duits, Spaans, Portugees, Frans, Italiaans, Pools en Arabisch. Daarmee gaat deze goede herder antwoorden op geloofsvragen van zijn kudde. Volgens Burke gaat Benedictus XVI zo vaak hij wil tweeten.

Dat hij nog steeds populair is bleek wel toen de naam bekend gemaakt werd: direct werd hij door honderden mensen per minuut toegevoegd. Alle FOK!kers die nu de onweerstaanbare drang voelen om met de paus te communiceren, kunnen gebruik maken van de hashtag #askpontifex.

Het twitteraccount past in een algehele modernisering van de communicatie die het Vaticaan begonnen is, met als doel meer mensen te bereiken met hun blijde boodschap. Wanneer het Vaticaan begint met een algehele modernisering van hun denkbeelden, die veelal uit de oudheid en middeleeuwen stammen, is niet bekend.

100.000e bezoeker voor Jagten

De Deense film Jagten heeft in Nederland sinds de release op 25 oktober al 100.000 bezoekers getrokken. Vandaag werd de 100.000e bezoeker in het zonnetje gezet bij EYE in Amsterdam.

Jagten is geregisseerd door Thomas Vinterberg (Festen, Submarino) met hoofdrollen voor Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen en Susse Wold. Jagten ging in wereldpremière tijdens de afgelopen editie van het filmfestival in Cannes, waar Mads Mikkelsen de prijs voor Beste Acteur in ontvangst nam.

Wanneer kleuterleider Lucas door de 5-jarige Klara ten onrechte wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.

Jagten is momenteel nog te zien in de bioscoop.

Turkse TV krijgt boete voor The Simpsons

De Turkse mediawaakhond RTUK heeft de Turkse televisiezender CNBC-E een boete van 22.700 euro opgelegd. De zender moet het bedrag betalen voor het uitzenden van een aflevering van de Amerikaanse animatieserie The Simpsons. Dat meldde de Turkse krant Hurriyet op maandag.

In de aflevering geeft God een kop koffie aan Satan, worden stripfiguren aangespoord iemand te vermoorden 'in de naam van God' en zijn brandende bijbels te zien. Volgens de waakhond is het godslastering en zet het aan tot geweld. Ook zegt de waakhond dat de aflevering jongeren aanspoort alcohol te drinken.

The Simpsons is de langstlopende Amerikaanse televisieserie. De serie telt inmiddels 509 afleveringen.

Turkse TV krijgt boete voor The Simpsons
Turkse TV krijgt boete voor The Simpsons (Foto: ANP)

LeMond wil voorzitter UCI worden

Greg LeMond wil Pat McQuaid opvolgen als voorzitter van de internationale wielerunie UCI. De Amerikaanse Tourwinnaar is gevraagd door de beweging Change Cycling Now, die het mondiale wielrennen wil opschonen. Volgens de drievoudig tourwinnaar is het 'nu of nooit', zegt hij in de Franse krant Le Monde. McQuaids tweede termijn loopt in maart af.

"Als we het vertrouwen van het publiek en sponsors terug willen winnen, moeten we snel en krachtig optreden", aldus LeMond, die zich al jaren inzet tegen doping. "Zo niet, dan sterft het wielrennen", schetst de Amerikaan een toekomstbeeld waarin steeds minder jongeren renner willen worden. "Als ik nu jonge kinderen had, zou ik ze verbieden aan wielerwedstrijden mee te gaan doen."

Of hij de juiste man is om de UCI te leiden, weet de 51-jarige LeMond niet. "Ik weet niet of ik politiek genoeg ben om een bond te leiden", zegt hij. "Maar ik wil me inzetten om deze organisatie democratischer en transparanter te maken en de beste kandidaat te vinden om de UCI op de lange termijn te leiden."

Belgische gangster blaast zichzelf op

Drie gangsters probeerden op spectaculaire wijze een geldtransport te overvallen. Helaas hadden ze beter niet een Belg als bommenexpert kunnen kiezen: de man blies naast het transport ook zichzelf op.

De drie, twee van onbekende afkomst en de Belg Concetto ‘Tino' Cianciolo, overvielen het transport van Brinks in de Franse Ardennen, bij het dorpje Signy-Le-Petit. Een eerste explosie verliep nog naar wens, zo vertelt een woordvoerder van de politie van Lille: "Om de gepantserde wagen tot staan te brengen, hadden ze springstof in het wegdek begraven. De lading werd tot ontploffing gebracht op het ogenblik dat het voertuig passeerde."

Door de explosie werd de wagen van de weg gegooid. Vervolgens hielden twee van de criminelen de geldkoeriers onder schot met kalasjnikovs, terwijl Tino semtex op de wagen plaatste. Daarmee wilde hij een gat in de wand blazen waar een man doorheen kon. Mogelijk heeft Tino een fout gemaakt met het lont of is hij gestruikeld bij het wegrennen, want het ging goed mis.

Het stuk kwam netjes los, maar ging helaas met een noodvaart door Tino's nek: hij was zo goed als onthoofd. Zijn makkers lieten zich evenwel niet uit het veld slaan, en gingen er met 500.000 euro en het lijk vandoor. Vlak bij de Belgische grens gooiden ze het lichaam in een bos.

Daar werd het een tijd later gevonden. De twee medeplichtigen zijn nog steeds spoorloos. De Franse politie is verbaasd over de gebruikte methode, die 'nooit eerder is gebruikt in ons land, noch in onze buurlanden'.

'Grimmige sfeer rond voetbalwedstrijd'

Voorafgaand aan de wedstrijd in Almere tussen SC BuitenBoys B3 en SV Nieuw Sloten B1, waarbij dit weekend een grensrechter zwaar werd mishandeld, hing er een 'grimmige sfeer'.

Dat stelt voorzitter Marcel Oost van voetbalclub SC Buitenboys maandagochtend tegenover Radio 1. Waarom de wedstrijd uitliep op de zware mishandeling van een grensrechter kan Oost niet zeggen. 'Ik was er zelf niet bij. Maar ik begrijp wel dat er tijdens de wedstrijd al een grimmige sfeer hing'.

De KNVB heeft het incident in een verklaring scherp veroordeeld. 'Verschrikkelijk voor het slachtoffer, verschrikkelijk voor het voetbal in Nederland', stelt de KNVB in een eerste reactie op het ernstige geweldsincident.

'We doen er de laatste jaren alles aan om het geweld op de amateurvelden terug te dringen. In dat proces hebben we flinke stappen vooruit gedaan. Maar tegen figuren die zomaar ineens doorslaan op een voetbalveld omdat iets of iemand hen niet zint, valt niet veel te beginnen'.

De grensrechter die zondag door drie spelers van de Amsterdamse club SV Nieuw Sloten werd mishandeld zakte enkele uren na zijn mishandeling in elkaar. Hij was kort na de wedstrijd herhaaldelijk geschopt door zijn belagers. Zijn toestand is 'kritiek', aldus een woordvoerder van de politie.

Naar aanleiding van het incident zijn drie jongen van 15 en 16 opgepakt. De bewuste spelers zijn door de clubleiding voor het leven geroyeerd, het elftal is uit competitie genomen.

Leraar hoort werkstraf eisen voor seks met leerling

Tegen een 46-jarige docent van het Bogerman College in het Friese Koudum is maandag een werkstraf van 240 uur geëist wegens seks met een leerlinge van 15 jaar. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden eiste ook zes maanden voorwaardelijke celstraf.

De leraar had ongeveer een jaar geleden een kortstondige relatie met de 15-jarige leerlinge. De twee zouden tot twee keer toe seks hebben gehad.

De in Sint Nicolaasga wonende verdachte was een soort vertrouwenspersoon voor de leerlinge, die aan anorexia leed. Omdat het vermoeden bestond dat de twee intiemer waren dan gewenst, adviseerde de schoolleiding de verdachte in december afstand te nemen.

De leraar was inmiddels verliefd geworden op het meisje. In de kerstvakantie van 2011 zou hij in een hotelkamer in Lemmer seks met haar hebben gehad. Begin februari zou dat nog een keer zijn gebeurd, toen de docent het meisje opzocht op haar oppasadres.

De verdachte zei niet meer zeker te weten of tijdens de seks sprake is geweest van penetratie. In sms- en twitterberichten zou de man hebben geprobeerd het meisje over te halen te ontkennen dat ze seks met hem heeft gehad.

Hij heeft wel toegegeven dat hij en het meisje getongzoend hebben, waarmee juridisch al sprake is van verkrachting. De man werd in eerste instantie geschorst door de school. Later werd hij ontslagen. Hij heeft zelf hulp gezocht.

Volgens een psycholoog heeft hij een persoonlijkheidsstoornis. Ook zou hij lijden aan het syndroom van Asperger, een autistische ontwikkelingsstoornis. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Het OM wil dat de verdachte reclasseringstoezicht krijgt en dat hij in behandeling blijft. Het meisje zit ook in therapie. Zij diende een schadeclaim in van bijna zesduizend euro.

De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Regisseur stapt uit remake Highlander

Juan Carlos Fresnadillo gaat toch de Highlander-remake niet regisseren. De regisseur van onder meer het zombie-epos 28 Weeks Later heeft bedankt voor de film, waarin Ryan Reynolds de hoofdrol speelt van de onsterfelijke titelheld. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Fresnadillo zou geen overeenstemming hebben kunnen bereiken met producent Summit Entertainment over de verhaallijn van de film. In het origineel met Christopher Lambert uit 1986 moest The Highlander, afkomstig van een andere planeet maar levend tussen de middeleeuwse Schotten, het opnemen tegen zijn laatste planeetgenoot om zijn onsterfelijkheid te bewaren.

Wie nu de regie van Highlander op zich gaat nemen blijft de vraag, evenals wanneer de remake in de bioscoop moet verschijnen. De meeste spin-offs van de film, waaronder zes bioscoopfilms, drie tv-series en vier computerspellen, werden de afgelopen jaren matig ontvangen door fans en pers.

Een van oudste Amerikaanse boeken geveild

Een van de oudste in de Verenigde Staten gepubliceerde boeken wordt binnenkort geveild. Het gaat om een 372 jaar oud christelijk gezangboek. De waarde wordt geschat op tien tot twintig miljoen dollar (7,7 tot 15,3 miljoen euro).

De veiling vindt plaats met toestemming van de gemeente van de Old South Church in Boston, een van de oudste in de VS. Van het gezangboek uit 1640 bestaan voor zover bekend nog elf exemplaren, twee daarvan zijn in handen van Old South Church.

Een aantal kerkleden was fel tegen de veiling. Een overgrote meerderheid bleek evenwel voor, toen het voorstel om het gezangboek ter veiling aan te bieden in stemming werd gebracht. De kerk heeft het geld nodig om in een paar belangrijke financiële behoeftes te voorzien. Naast het gezangboek, worden negentien zilverstukken uit de koloniale tijd geveild.

'Daklozenopvang in kerken en kantoren'

De Franse minister van huisvesting Cécile Duflot vraagt de katholieke kerk ongebruikte gebouwen beschikbaar te stellen voor het onderbrengen van onbehuisden. Met de winter voor de deur wil de minister ook kijken naar leegstaande gebouwen, zoals kantoren van banken en verzekeringsmaatschappijen, zegt zij in de krant Le Parisien van maandag.

Volgens het Franse bureau voor de statistiek staan dit jaar 2,3 miljoen huizen leeg in Frankrijk.

De bisschop van Evry, Michel Dubost, zei in een reactie dat de kerk niet onwelwillend staat tegenover het idee van de minister, maar dat de kerk vaak gebouwen deelt met gemeentes. Hij suggereerde dat Duflot ook eens kijkt naar gebouwen van de overheid en haar eigen ontvangstkamers.

Ombudsman onderzoekt politiegeweld

De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer heeft een onderzoek naar politiegeweld geopend. Het onderzoek moet duidelijker maken hoe ver agenten mogen gaan. Brenninkmeijer spreekt maandag van terugkerende incidenten waarbij het gebruik van handboeien, politiehonden en geweld bij aanhoudingen tot problemen leiden.

Over individuele gevallen zoals de filefuik, het schopincident in Rotterdam of het doodschieten van de 17-jarige Rishi op station Hollands Spoor wil de Ombudsman geen oordeel geven. "Wel analyseren we concrete situaties om de grenzen van politiegeweld helder te maken."

Brenninkmeijer gaat met politieleiders, agenten, opleiders en het Openbaar Ministerie in gesprek. Ook worden honderden klachten over politiegeweld van de afgelopen jaren geanalyseerd.

De Ombudsman bekijkt ook of de training in het gebruik van handboeien en op de schietbaan voldoende aansluit op de praktijk. Ook bekijkt hij of politiemensen fouten uit angst voor vervolging toedekken.

Nadat in juni een filmpje opdook waarin een Rotterdamse agente een man hardhandig tegen de grond werkt en meerdere keren in het kruis schopt stelde Brenninkmeijer een onderzoek in. Al snel concludeerde hij dat verder onderzoek niets zal opleveren omdat niet viel te achterhalen wat er werkelijk is gebeurd. De verklaringen van ooggetuigen liepen uiteen. Ook spoorden ze niet met die van de agente en haar collega.

Hij liet wel weten de indruk te hebben dat buitensporig geweld is toegepast. Hij kondigde toen al aan dat er een breder onderzoek komt naar politiegeweld.

Politie gaat driehonderd lijken opgraven voor dna

Om de identiteit van onbekende overledenen alsnog te achterhalen gaat de politie driehonderd lichamen opgraven. Na het afnemen van hun dna worden ze weer 'netjes' begraven, laat de politie maandag weten.

Het dna wordt alsnog in een databank voor vermiste personen opgenomen. Sinds 2009 wordt genetisch materiaal van onbekende overledenen verzameld. Voor die tijd zijn veel onbekende mensen begraven van wie het dna niet bekend is.

De afdeling vermiste personen van het Korps Landelijke Politiediensten wil nu het dna verzamelen van alle onbekenden die tussen 1920 en 2008 zijn begraven. Bij elkaar zijn dat er ongeveer driehonderd.

'Publiek informeren over pedo helpt niet'

Het informeren van het publiek als zedendelinquenten op vrije voeten komen, leidt er niet toe dat zij minder vaak opnieuw in de fout gaan. Pedoseksuelen verbieden te gaan wonen bij plaatsen waar veel kinderen komen, is ook zinloos. Dit blijkt uit maandag verschenen onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.

Beide maatregelen worden in de Verenigde Staten veelvuldig toegepast, maar volgens het WODC is er geen bewijs dat ze leiden tot minder recidive. Verplichte registratie bij de autoriteiten heeft bij de gevaarlijkste zedendelinquenten mogelijk wel enig effect, stellen de onderzoekers.

Toezicht en controle leiden alleen tot minder kans op recidive als ze worden gecombineerd met therapie. Libidoremmende medicatie is 'veelbelovend'. De effectiviteit van toezicht hangt verder af van de aard en intensiteit ervan, de relatie tussen delinquent en toezichthouder en randvoorwaarden zoals geschikte huisvesting.

Het informeren van het publiek kan wel zorgen voor sociale uitsluiting van zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten. Dat is minder het geval bij de aanpak die in Nederland wordt gekozen, waarbij instanties beperkt op de hoogte worden gesteld en waarbij omwonenden discreet worden geïnformeerd. Van deze aanpak is echter weer niet bekend of recidive wordt teruggedrongen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie betrekt de onderzoeksresultaten bij de uitwerking van een wetsvoorstel dat levenslang toezicht op zedendelinquenten mogelijk moet maken.

Zoon Marvin Gaye wil Lenny Kravitz niet

Marvin Gaye III, zoon van wijlen Motown-legende Marvin Gaye, wil niet dat Lenny Kravitz zijn vader gaat spelen in de biografische film Sexual Healing. Hij zou geschokt zijn dat zijn goede vriend Kravitz interesse heeft in de rol en noemt de film een beschamend project, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Vorige week werd bekend dat Kravitz is benaderd door regisseur Julien Temple voor zijn muziekfilm met als werktitel Sexual Healing. De film zou gaan over Gayes carrière aan het begin van de jaren tachtig, toen hij leed aan depressies en een zware drugsverslaving. Gaye werd in 1984 op 44-jarige leeftijd na een hevige familieruzie doodgeschoten door zijn vader.

"De makers willen een film maken over een zwarte periode in het leven van mijn vader", legt Gaye uit. "Maar ze kennen geen van allen het hele verhaal."

De 47-jarige Gaye en Kravitz zaten vroeger bij elkaar op school en zijn tot op heden vrienden gebleven. "Ik wil Lenny graag vragen waarom hij voor deze film kiest. Ik hoop eigenlijk dat hij niet eens weet dat wij ertegen zijn."

Wanneer Sexual Healing in productie moet gaan, is nog onbekend.

Mama pijpt leraar voor zoons rapport

Een 28-jarige vrouw uit Belgrado heeft een schoolmeester een pijpbeurt gegeven. De Servische hoopte hiermee de rapportcijfers van haar zoon op te krikken. Helaas bleek de beste man helemaal niet werkzaam op de basisschool van haar zoontje.

De sluwe man in kwestie nam onlangs contact op met de geile milf. Hij vertelde de jongedame dat haar zoon niet zou slagen als zij hem niet eens flink zou verwennen.

Aangezien een goede moeder alles overheeft voor haar kind, toog ze naar de onderwijzer en liet diens paarsgepunte lans gretig in haar mondje verdwijnen. Toen de beste man zijn kruit eenmaal had verschoten, realiseerde de vrouw zich dat haar bedpartner op een andere school voor de klas staat. Hij heeft haar zoon zelfs nog nooit lesgegeven.

De bedrogen moeder heeft inmiddels haar beklag gedaan bij de Servische onderwijsautoriteit. "Dit zijn ernstige beschuldigingen", zo laat een woordvoerder weten. "We zijn inmiddels een onderzoek gestart."

Roda JC wil opheldering over shirtbesluit

Roda JC wil van de KNVB verdere opheldering waarom de club zondag tegen Vitesse niet in de eigen shirts kon spelen. Dat meldt de Limburgse eredivisionist maandag. De club is verongelijkt over het incident omdat de belangen van de shirtsponsors zijn geschaad. Roda werkte de wedstrijd in rood-witte shirts van de amateurclub Arnhemse Boys af.

Roda claimt dat het eigen uittenue twee keer is goedgekeurd door de KNVB. "Onze shirts zijn niet alleen aan het begin van dit seizoen goedgekeurd, maar ook nog in de week voorafgaand aan de wedstrijd", zegt algemeen directeur Marcel van den Bunder.

De bond zou donderdag nog hebben gemeld dat de scheidsrechter van dienst, de Belg Jonathan Lardot, de shirts had gekeurd, waarop Roda het advies kreeg in de uitshirts te spelen. Lardot vond de achterkant daarvan vlak voor de wedstrijd echter te veel op de geel-zwarte shirts van Vitesse lijken.

Zwarte Piet is een 'racistisch fenomeen'.

De schmink op de gezichten van de Zwarte Pieten van Sinterklaas moet plaatsmaken voor een enkele roetveeg. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Andrée van Es maandag in Het Parool "'Het Sinterklaasfeest is ooit begonnen zonder Zwarte Piet en het wordt tijd om ermee door te gaan zonder Zwarte Piet."

Van Es is volgens de krant de eerste bestuurder die openlijk afstand neemt van het gebruik van de traditie om zwart geschminkte mensen op te voeren als knechten van Sinterklaas. Volgens de GroenLinks-politica heeft de zwarte knecht zijn langste tijd gehad.

Een onderzoeker van het Meertens Instituut noemt  "Het verschijnsel staat in de traditie van een oude opvatting dat een dienende rol donkergekleurde mensen nu eenmaal het beste past."


Wethouder wil alleen roetveeg op gezicht Pieten (Foto: Novum)

'Facebook neemt WhatsApp over'

Hoewel het hier nog om een gerucht gaat, staan diverse sites zoals Twitter vandaag helemaal in het teken van het bericht dat Facebook mogelijk de bekende berichtenservice WhatsApp wil overnemen.

Het zal wel een opmerkelijke zet zijn als Facebook daadwerkelijk deze stap zal maken, gezien het feit dat beide een totaal andere insteek hebben. Facebook slaagt er niet in om mobiele diensten goed aan de man te brengen. Facebook Messenger voor Android en iOS is lang niet zo populair als WhatsApp. WhatsApp heeft sinds 2009 sms'en overbodig gemaakt en heeft tegenwoordig dagelijks meer dan honderd miljoen gebruikers.

Wat het natuurlijk wel zou kunnen verklaren is dat het advertentiemodel van Facebook niet is geworden wat het had moeten zijn en dat WhatsApp aan het kijken is hoe zij hun inkomstenmodel met advertenties kunnen gaan combineren.

WhatsappFacebook

Jan Smit: andere vrouw zoenen is raar

Jan Smit vond het onwennig om voor zijn debuutfilm Het Bombardement met een andere vrouw te zoenen dan zijn Liza. "Het is wel heel gek als je niet met je eigen vrouw zoent", vertelt de nieuwbakken acteur voor de camera van Novum Nieuws. "Het lijkt me ook heel raar om het straks met Liza en familie terug te zien."

De 26-jarige Volendammer heeft samen met tegenspeelster Roos van Erkel wat intieme scènes achter de rug, maar erg warm werd Smit er niet van. "Er staat een mannetje of twintig om je heen, en op een halve meter afstand staat een cameraman met een geluidsman. Heel intiem vind ik het dus niet."

De opnamen verliepen makkelijker dan de zanger had verwacht. "Als je in een film mensen ziet zoenen, ziet dat er wel heel heftig uit", aldus Smit. "Wij hadden geen heftige vrijscènes, dus dat viel hartstikke mee. Maar het feit blijft wel dat je moet zoenen. En of het nu een filmzoen is of niet, het ziet er gewoon heel raar uit."

Ondanks dat Jan het vreemd vond om te doen, heeft hij de zoenscène van tevoren niet besproken met Liza. "Nee, je weet dat een zoenscène erin zit", legt de Volendammer uit. "Het is allemaal voor de film."

Het Bombardement is vanaf 20 december te zien in de bioscoop.

Jochem Myjer dolblij met uitslag scan

Jochem Myjer is dolgelukkig met de uitslag van een mri-scan. "Zojuist in m'n schoentje een schone halfjaarlijkse mri-scan gekregen!", twitterde Myjer maandagochtend.

"Dank u sinterklaasje!", jubelt hij. "Ik ben blij man." De 35-jarige komiek onderging vorig jaar in augustus een operatie vanwege een tumor in zijn ruggenmerg.

De cabaretier liet eerder weten dat er een kans blijft bestaan dat de tumor terugkomt. "Die tumor is gemaakt van ruggenmerg, die kun je niet helemaal weghalen", vertelde Myjer. "Het is altijd afwachten of er nog iets gaat groeien ja of nee."

Gyasi: "Nog geen snellere back gezien"

Edwin Gyasi ontpopt zich tot een plaag voor de Nederlandse verdedigers. De 21-jarige vleugelaanvaller werd bij De Graafschap weggeplukt om het beloftenelftal van FC Twente te versterken, maar rammelt in plaats daarvan op de deur bij het eerste. Hij heeft inmiddels zes optredens in de Eredivisie achter zijn naam staan.

"Elke minuut dat ik speel is meegenomen en zie ik als een gelegenheid om mijn visitekaartje af te geven. Of ik de snelste speler ben in de eredivisie? Dat weet ik niet. Wildschut en Narsingh zijn ook heel snel, maar ik ben in ieder geval nog geen snellere rechts- of linksback tegengekomen. Mijn snelheid is een belangrijk wapen. Het is een natuurlijk talent, maar ik probeer er ook nog steeds op te trainen en zo mijn startsnelheid te vergroten."

Duurste LEGO-blokje ooit

Als je al blij was met je LEGO-videospel of LEGO-pakket: het kan altijd duurder. Op een site is een LEGO-blokje van 4 bij 2 verkocht voor ruim veertienduizend dollar. Dat het blokje van veertienkaraats goud is en erg zeldzaam helpt wel mee aan de prijs.

Het LEGO-blokje werd tussen 1979 en 1981 gegeven aan medewerkers die vijfentwintig jaar in dienst waren en een paar bijzondere zakenpartners. Er schijnen er zo'n twee per jaar uitgegeven zijn. Van wie dit blokje is, is niet bekend, maar het leverde hem of haar een leuke verlate jubileumbonus op.

De nieuwe eigenaar zal blij zijn. Het werkt namelijk prima samen met de normale LEGO-blokjes en het wordt in een chique doosje geleverd met het logo van LEGO destijds.

LEGO

Vettel wil Oostenrijk terug op F1-kalender

Sebastian Vettel zou graag de Grand Prix van Oostenrijk weer op de kalender willen zien. De race werd in 2003 voor het laatst gereden, toen op de A1 Ring die inmiddels omgedoopt is tot de Red Bull Ring. Het circuit is nu in handen van Red Bull-baas Dietrich Mateschitz.

Vettel sprak met laola1.at over het nabij Spielberg gelegen circuit. "Ik was bij de heropening van de baan en had toen de kans om even te rijden. De baan is volledig Formule 1-waardig. Ik weet niet waarom we er niet naar toe gaan. Voor ons als Red Bull Racing zou het geweldig zijn om onze thuis Grand Prix te kunnen rijden."

Wii U-basispakket verkoopt slecht

Het basispakket van de Wii U is niet erg in trek, zo blijkt uit de cijfers van de verkopen in Groot-Brittannië. Slechts tien procent van alle verkochte Wii U’s blijkt maar uit de 8 gigabyte grote basisversie te bestaan. Ruim 60 procent van alle verkochte Wii U’s worden met Nintendo Land verkocht. Het duurdere ZombiU-pakket is goed voor de laatste 30 procent.

Dat blijkt uit de cijfers van retail monitor Chart-Track. Als je nu op het punt stond om een Wii U te kopen, voor welke editie zou jij dan gaan?

THQ Humble Bundle laat aandelen stijgen

De aandelen van THQ zijn gestegen na de release van de Humble Bundle, een actie die eens in de zoveel tijd gestart wordt om goede doelen te ondersteunen. Dit keer was THQ bereid om goede doelen, en zo blijkt ook zichzelf, te helpen.

In de bundel zijn spellen als Darksiders, Company of Heroes, Company of Heroes: Opposing Fronts, Company of Heroes: Tales of Valor, Metro 2033, Red Faction: Armageddon en als je meer dan de gemiddeld geboden prijs gaf: Saints Row: The Third. De bundel heeft de eerste 16 uur zo'n twee miljoen dollar opgeleverd voor goede doelen. 

De aandelen van THQ stonden op 28 november, voor de release van de bundel, op 1,07 dollar. Op 29 november bij de release van de bundel werden ze 1,60 dollar waard. Dat is een stijging van bijna 38 procent. Op vrijdag de 30ste waren de aandelen nog 1,45 dollar waard, nog steeds een stijging voor de release van de bundel. Tot nu toe is er drie miljoen dollar opgehaald met iets meer dan een half miljoen digitale exemplaren die met het pay-what-you-want-principe zijn verkocht.

De aandeelhouders zijn in ieder geval te spreken over de actie. Wat vind jij van de Humble Bundle voor pc?

Saints Row: The Third

Fikse daling autoverkopen houdt aan

Het aantal autoverkopen is vorige maand opnieuw flink afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt maandag uit cijfers van de brancheorganisaties BOVAG en RAI.

In november werden 30.247 auto's verkocht, een daling van ruim 26 procent op jaarbasis. In oktober en september lagen de dalingen met respectievelijk ruim 38 en bijna 28 procent ook al heel hoog.

In de elf maanden tot en met november staat de teller op 484.222 verkochte auto's. Dat is een daling van 10,1 procent op jaarbasis. Veel consumenten en bedrijven die dit jaar een nieuwe auto wilden kopen, hebben dat gedaan voor 1 juli. Op die datum werden de normen voor de fiscale regeling voor zuinige auto's strenger.

Clinton waarschuwt Syrië om chemische wapens

De Amerikaanse regering accepteert de inzet van chemische wapens door het regime van de Syrische president Bashar Assad onder geen beding. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton maandag gezegd. Ze zei echter niet of er nieuwe bewijzen zijn opgedoken van de mogelijke inzet van het chemische wapenarsenaal.

In Praag herhaalde Clinton de verklaring van president Barack Obama dat met de inzet van chemische wapens voor de Verenigde Staten een grens wordt overschreden. Dit zal tot actie leiden, aldus de minister. "Onze visie is kraakhelder: dit is een rode streep voor de Verenigde Staten", aldus Clinton. "Ik ga niet zeggen wat we precies gaan doen in het geval er geloofwaardig bewijs is dat het regime-Assad chemische wapens heeft ingezet tegen de eigen bevolking. Maar het volstaat te zeggen dat we zeker actie ondernemen als dit gebeurt." Clinton ging niet in op nieuwsberichten dat er bij de wapendepots van het Syrische regime sprake is van verhoogde activiteit.

Naar verluidt beschikt Syrië over honderden ballistische raketten die met een chemische lading kunnen worden uitgerust. Het wapenarsenaal vormt niet alleen voor de Syrische bevolking een bedreiging, maar ook voor buurlanden Turkije en Israël, belangrijke Amerikaanse bondgenoten. Volgens Clinton komt het conflict met de inzet van chemische wapens in een nieuwe fase terecht. "We waarschuwen opnieuw in de zwaarst mogelijke bewoordingen dat dit gedrag (van het regime, red.) verwerpelijk is, dat hun acties tegen de eigen bevolking tragisch zijn. Maar er is geen twijfel dat er een grens bestaat tussen de verschrikkingen die het Syrische volk nu al te verduren heeft gekregen en het overgaan tot het inzetten van hun chemische wapens, wat internationaal veroordeeld zou worden."

Xbox Music ook in combinatie met SkyDrive

Binnenkort is het mogelijk om Microsofts Xbox Music in combinatie met cloud-mogelijkheden te gebruiken. Daarnaast wil Microsoft de muziekdienst, ook gaan combineren met hun al bestaande clouddienst SkyDrive.

Het is LiveSide namelijk gelukt om code te achterhalen van bepaalde diensten in SkyDrive en toevallig kwamen ze ook een regel die refereerde aan een "MusicPlayer" tegen. Er werden naast de code ook diverse afbeeldingen gevonden die verdacht veel op een musiek speler leken.

Microsoft daarentegen heeft zelf nog niks bekendgemaakt over zulke functionaliteiten binnen SkyDrive.

Xbox Music

Gewonden na ontsporing Zweedse trein

Een trein met 132 passagiers is maandag in het oosten van Zweden gedeeltelijk ontspoord. Een passagier moest met onbekend letsel naar het ziekenhuis, een stuk of tien anderen konden ter plekke worden behandeld, meldt spoorwegmaatschappij SJ.

De trein was op weg van Goteborg naar het skioord Storlien bij de grens met Noorwegen toen het ongeluk zich bij het stadje Stode voordeed. De oorzaak van het ontsporen van de drie achterste wagons wordt nog onderzocht.

Aanhoudingen bij geheime bijeenkomst PKK in Zeeland

De recherche heeft maandagochtend in Zeeland 55 bezoekers van een geheime bijeenkomst van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK aangehouden. De AIVD had justitie getipt dat de in Nederland verboden beweging er een bijeenkomst hield, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

De PKK staat sinds 2002 op de Europese lijst van terroristische organisaties en is sinds 2007 ook in Nederland verboden. De bijeenkomst werd gehouden in een recreatiepark in het dorp Ellemeet op Schouwen-Duiveland. Bij de actie om de bijeenkomst te verstoren werden honderdvijftig politiemensen ingezet. De aangehouden bezoekers worden verhoord.

De bijeenkomst was vrijdag begonnen en zou nog een week duren. De PKK strijdt in Zuidoost-Turkije en Noord-Irak tegen de Turkse overheid. De beweging rekruteert volgens justitie ook in Nederland jonge en minderjarige Koerden voor de gewapende strijd.

Crysis 3 pc-specs bekendgemaakt

De minimale, aanbevolen en godlike pc-specificaties voor Crysis 3 zijn bekendgemaakt. Windows XP is in ieder geval uit de gratie, voor het betere grafische geweld wordt er gebruikgemaakt van 8GB aan werkgeheugen en quadcore-processoren.

Het spel komt in februari 2013 beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.


Minimale specificaties Aanbevolen specificaties
Windows-versie  Windows Vista, 7 of 8  Windows Vista, 7 of 8
Grafische kaart DirectX 11-kaart met 1Gb RAM  DirectX 11-kaart met 1Gb RAM
CPU Dual core CPU  Quad core CPU
RAM 2GB (3GB met Vista)  4GB
     
Voorbeeld
Intel/Nvidia
Intel Core2 Duo 2.4 Ghz (E6600)
Nvidia GTS 450
 Intel Core i3-530
 Nvidia GTX 560
Voorbeeld    
AMD/Radeon
AMD Athlon64 X2 2.7 Ghz
AMD Radeon HD5770
 AMD Phenom II X2 565
 AMD Radeon HD5870
 
 Onder high-end pc-wordt verstaan:
 
  High-end specificaties
Windows-versie  Windows Vista, 7 of 8
Grafische kaart Nieuwste DX11-kaarten
CPU Nieuwste quad core CPU
RAM 8GB
   
Voorbeeld    
Intel/Nvidia
Intel Core i7-2600k
NVidia GTX 680
Voorbeeld    
AMD/Radeon
AMD Bulldozer FX4150
AMD Radeon HD7970

'Hari kende doodgeschoten man niet'

Badr Hari is geen kennis van de crimineel Patrick Brisbane die zondagochtend werd doodgeschoten in Diemen-Noord. Dat laat Hari's advocaat Bénédicte Ficq maandag weten in een verklaring. Diverse media berichtten zondag na de liquidatie dat de twee elkaar zouden kennen.

"Dat is onjuist. Badr Hari kende Brisbane niet", laat Ficq weten. Wel zou hij op vragen van de politie tijdens zijn verhoor in oktober Brisbane hebben genoemd. De 40-jarige crimineel zou iets over Hari hebben beweerd, waarop Hari ontkennend reageerde "Welke Patrick? Wie is die Patrick? Is het die Patrick bij wie ze dat geld in het plafond gevonden hebben?" Nieuwe Revu meldde eerder dat Hari ook zou hebben gezegd dat er geruchten gaan dat Brisbane 'transporten' zou doen.

Ficq laat weten dat Hari ten onrechte wordt gekoppeld aan personen en zaken waar hij niets mee te maken heeft. Over de zaken waar Brisbane bij betrokken was willen politie en justitie geen uitspraken doen.

Hari zit sinds juli vast voor een reeks geweldsincidenten waaronder de mishandeling van miljonair Koen Everink op dancefeest Sensation. Drie weken geleden besloot de rechtbank in Amsterdam dat de 27-jarige vechtsporter zijn proces in vrijheid mocht afwachten. Drie dagen later werd hij echter weer opgepakt en vastgezet, omdat hij in strijd met de voorwaarden twee horecagelegenheden had bezocht en contact had gehad met twee getuigen in de zaak.

Bijzondere vertoning Vertigo in EYE

Op 7 december aanstaande leidt Kees ’t Hart een bijzondere vertoning in van de film Vertigo in het EYE Filminstituut Nederland. Dit doet hij ter promotie van zijn meest recente boek over de film.

't Hart schreef onlangs Hotel Vertigo, een literair eerbetoon aan Hitchcock, zijn meesterwerk en het San Francisco van de jaren vijftig. Kees ’t Hart zal vertellen hoe de roman en de film met elkaar verweven zijn.

In Hotel Vertigo raakt de Nederlandse uitwisselingsscholier Vincent van Zandt als manusje-van-alles betrokken bij de crew van Vertigo, waarvoor in augustus 1957 opnames worden gemaakt in San Francisco. Maar alles loopt anders dan hij had gehoopt en hij wordt uiteindelijk op beschuldiging van vandalisme en spionage de Verenigde Staten uit gezet. Na meer dan vijftig jaar keert Van Zandt terug naar de stad die zijn leven heeft getekend. Zijn er nog sporen te vinden van zijn verblijf en van de opnames van Vertigo?

Op vrijdag 7 december om 17.00 uur wordt de film Vertigo vertoond. De film wordt gespeeld vanaf de 70mm-rol, duurt 128 minuten, is Engelstalig en bevat geen Nederlandse ondertitels. Klik voor meer informatie even hier.

'Dreiging aanslag op Tweede Kamer'

De Somalische terreurorganisatie Al-Shabab heeft gedreigd een aanslag op het Nederlandse parlement te plegen. Volgens Afrikaanse media is de beweging woedend dat een Kamermeerderheid het verbod op godslastering wil schrappen. De PVV heeft bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering gevraagd.

Het afschaffen van het verbod zal 'grote consequenties' hebben, waarschuwt een woordvoerder van de islamitische beweging, genaamd sjeik Fuád Mohamed Khalaf Shongole. Om wat voor aanslag het zou gaan zegt hij niet.

De PVV wil van Opstelten weten wat de bedreiging precies inhoudt en welke maatregelen er worden getroffen tegen de terreurdreiging. Ook wil de partij van Geert Wilders weten of er in Nederland woonachtige Somaliërs betrokken zijn bij de mogelijke aanslag.

Asielzoekers zetten actie door in kerk

Zo'n tachtig uitgeprocedeerde asielzoekers die tot eind vorige week in een tentenkamp in Amsterdam-West bivakkeerden zetten hun acties voort. Sinds maandag zijn ze bijeen in een kerk in Bos en Lommer, die hen opvang heeft aangeboden.

De eigenaar van de kerk heeft gezegd dat hij geen aangifte zal doen, zo meldt actiegroep De Steunkerk. Bij het initiatief zijn ook de Protestantse Kerk Amsterdam en enkele andere kerken en organisaties betrokken.

"Wij zijn van mening dat onuitzetbare asielzoekers niet op straat mogen belanden. Zolang daar geen betere oplossing voor is, steunen wij de vluchtelingen in hun protest", zegt Paul van Oosten, directeur van de Protestantse Diaconie.

Over de aard van de acties is nog niets bekendgemaakt. Wel hebben de asielzoekers aangegeven dat ze in de Jozefkerk aan de Erik Roodenstraat blijven tot er een 'bevredigende politieke oplossing' is.

Microsoft werkt aan grote gamereeks

Microsoft is begonnen met de productie van een nieuwe gamereeks die de grootte van de Halo-serie moet evenaren. Het bedrijf heeft zijn studio in Vancouver hernoemd tot Black Tusk Studios en binnen afzienbare tijd werken daar 110 mensen aan de nieuwe spelserie. Dat schrijft de Canadese krant The Vancouver Sun.

"We willen de volgende Halo hier in Vancouver maken", zei studiobaas Mike Crump tegen de krant. Het spel wordt volledig opgebouwd in de kantoren van Black Tusk Studios.

Andere gamebedrijven, waaronder Rockstar Games en Radical Entertainment, hebben in het afgelopen jaar hun studio's in Vancouver gesloten. In Montreal en Toronto genieten gamebedrijven belastingvoordeel die zij in Vancouver niet krijgen, maar volgens Crump is dat geen reden de stad te verlaten. "In Vancouver zit tientallen jaren gamehistorie. Er zit veel talent hier", meent hij.

Wanneer Black Tusk Studios zijn game zal onthullen, is nog niet bekend. Om zich te kunnen meten aan de Halo-reeks moet er flink uitgepakt worden. Halo heeft in elf jaar 3,6 miljard dollar opgeleverd.

'Mourinho vertrekt bij Real Madrid'

Volgens het Spaanse Marca zal José Mourinho na dit seizoen vertrekken bij Real Madrid. De Portugees staat sinds het seizoen 2010/11 aan het roer bij De Koninklijke.

Mourinho ligt onder vuur bij de fans van Real. Afgelopen zaterdag stapte de oefenmeester voor de wedstrijd tegen Atlético Madrid (2-0) het veld op om zich te laten uitfluiten door de eigen fans. Groepen supporters maakten graag van die gelegenheid gebruik.

De succestrainer begon in 2010 aan zijn klus bij Real Madrid en is inmiddels bezig aan zijn derde jaar. Afgelopen seizoen veroverde hij de landstitel met de Spaanse grootmacht. Europees succes is vooralsnog uitgebleven.

Prolongatie van de landstitel lijkt dit seizoen vrijwel onmogelijk. Na veertien speelronden staat Real Madrid al elf punten achter koploper FC Barcelona. Het gat van de nummer drie met Atlético Madrid is sinds dit weekend vijf punten.

'Ramos, Alonso en Casillas niet tegen Ajax'

Real Madrid zal tijdens de laatste groepswedstrijd in de Champions League tegen Ajax niet op volle sterkte aantreden. Trainer José Mourinho spaart in ieder geval Xabi Alonso en Sergio Ramos, die bij een eventuele gele kaart de heenwedstrijd in de achtste finales moeten missen.

Hun posities worden waarschijnlijk ingenomen door Raphaël Varane en Luka Modric. Verdediger Alvaro Arbeloa mist het duel tegen Ajax vanwege een schorsing. De Spanjaard werd twee weken geleden tegen Manchester City met een rode kaart van het veld gestuurd.

Verder overweegt Mourinho om doelman Iker Casillas te sparen. Zijn plek onder de lat zal worden overgenomen door de talentvolle Antonio Adan. De kans is wel groot dat Cristiano Ronaldo gewoon van de partij zal zijn.

Real Madrid is samen met groepswinnaar Borussia Dortmund al zeker van de knock-outfase van de Champions League. Ajax is met Manchester City verwikkeld in de strijd om een ticket voor de Europa League. De Amsterdammers hebben op dit moment één punt meer dan City, dat dinsdag op bezoek gaat in Dortmund.

Raad van Cultuur wil Mediafonds behouden

De Raad van Cultuur is het oneens met het besluit van het kabinet om het Mediafonds op te heffen. Het adviesorgaan van de regering betreurt de beslissing en wil dat het fonds, dat documentaires, tv-drama en (-)films steunt, blijft bestaan. Dat schrijft de raad in een maandag gepubliceerd, ongevraagd advies.

Voorzitter en oud-omroepbestuurder Joop Daalmeijer en algemeen secretaris van de cultuurraad Jeroen Bartelse, richtten de brief aan staatsecretaris van media Sander Dekker (VVD). Ze lieten weten weinig voordelen te zien in het alternatief voor het fonds, waarbij de taken worden overgenomen door de Nederlandse Publieke Omroep (NPOI).

"De NPO suggereert dat het een eigen, nieuw systeem gaat optuigen", schrijft de raad. "Maar waarom een nieuwe systematiek optuigen als het Mediafonds al een goed functionerende heeft?" Bovendien, waarschuwen de adviseurs, is nog onduidelijk hoe de publieke omroep er na de bezuinigingen van in totaal driehonderd miljoen euro uit gaat zien.

"De raad adviseert u dan ook, totdat helder is hoe de structuur en inrichting van de publieke omroep er uit zal komen te zien, het Mediafonds intact te laten", stelt de raad voor in het ongevraagde advies. Het zou 'kapitaalvernietiging' zijn om de expertise van het fonds niet te gebruiken, terwijl bij de NPO een soortgelijke nieuwe structuur wordt opgebouwd.

Volledige synopsis Django Unchained vrijgegeven

Eerder hadden we al een eigen synopsis geschreven voor Django Unchained, maar dit weekend heeft Sony de officiële, volledige versie vrijgegeven. Lees hieronder waar de meest recente Quentin Tarantino-film over gaat.

Na een succesvolle jacht bevrijdt Schultz (Christoph Waltz) Django (Jamie Foxx), maar de twee kiezen ervoor om bij elkaar te blijven. Sterker nog, Schultz bezoekt de grootste criminelen van het Zuiden met Django aan zijn zijde. Maar Django blijft gefocust op één doel: het vinden en redden van zijn vrouw Broomhilda (Kerry Washington), die hij lange tijd geleden uit het oog is verloren door de slavernij. De tocht van Schultz en Django brengt hen uiteindelijk bij Calvin Candle (Leonardo DiCaprio), de eigenaar van 'Candyland', een beruchte plantage. Ze gaan onder valse voorwendselen het gebouw binnen en worden opgemerkt door Stephen (Samuel L. Jackson), de betrouwbare huisslaaf. Django en Schultz worden gevolgd en een verraderlijke organisatie organisatie sluit hen in. Als ze kunnen ontsnappen met Broomhilda, dan moeten ze kiezen tussen vrijheid en solidariteit, tussen opofferen en overleven.

Django Unchained verschijnt op 17 januari 2013 in de bioscoop.

Django Unchained

FIFA schorst Koreaan na olympisch incident

De Zuid-Koreaanse voetballer Jongwoo Park is door de FIFA voor twee duels geschorst. De wereldvoetbalbond maakte die sanctie maandag bekend. Reden is een politieke uiting na de wedstrijd om het brons op de Olympsche Spelen in Londen.

Park overtrad de fair play-regels toen hij een plakkaat omhooghield met de tekst 'Dokdo is ons gebied'. Dat verwees naar de omstreden Liancourt-eilanden. Door Zuid-Korea worden de rotsen in de Japanse Zee Dokdo genoemd, Japan spreekt van Takeshima. Beide landen claimen de twee eilandjes.

Park, voetballer van Busan IPark in de Koreaanse K-League, mag door de schorsing twee duels niet voor Zuid-Korea voetballen. De FIFA heeft besloten de schorsing van de 23-jarige ook te laten gelden voor het 'grote' nationale elftal aangezien Park vanwege zijn leeftijd niet meer in aanmerking komt voor een plaats in de olympische ploeg. Park moet ook een boete betalen van 3500 Zwitserse frank, ruim 2900 euro.

Octomom in de race voor pornoprijzen

Octomom maakt kans op vier pornoprijzen. Nadya Suleman, die in 2009 beviel van een achtling, nam eerder dit jaar een pornofilm op om uit de financiële problemen te komen. Ze laat aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ weten 'compleet verrast' te zijn dat ze kans maakt op vier AVN Awards.

De 37-jarige moeder van veertien kinderen maakt kans op de prijs voor beste celebrity sekstape, beste solorelease, beste dvd extra's en beste marketingcampagne. Suleman is ervan overtuigd dat ze 19 januari in ieder geval de prijs voor beroemdheden mee naar huis neemt.

"Ik zie mezelf niet als een beroemdheid, maar de andere genomineerden ken ik helemaal niet", zegt Octomom, die niet van plan is ooit nog een pikante video te maken. "Dus ik denk dat ik een goede kans maak om te winnen."

'Feyenoord aast op zoon Henke Larsson'

Feyenoord richt zich op talenten uit Zweden en Noorwegen. De Rotterdamse club heeft onder meer de zoon van oud-spits Henke Larsson op het oog.

De 15-jarige Jordan Larsson speelt momenteel bij Hogaborgs en is regelmatig te gast bij de Feyenoord Acadamy. Eerder dit seizoen trainde de succesvolle Zweedse jeugdinternational al mee met Feyenoord. Jordan werd geboren in Rotterdam, vlak voordat zijn vader De Kuip verruilde voor Celtic.

Larsson junior kan op zestienjarige leeftijd de overstap maken naar Feyenoord, meldt het Algemeen Dagblad. Komende zomer bereikt Jordan die leeftijd. Feyenoord heeft ook interesse in de 14-jarige Noor Emil Hansson. Het talent van Brann Bergen is al diverse keren op stage geweest in Rotterdam.

In de achtervolging en de Groeten Van Mike!

Vandaag ontvingen we een stukje uit De Groeten Van Mike!. De kerstfamiliefilm van de makers van Kruimeltje en Pietje Bell verschijnt volgende week in de bioscoopzalen.

Mike heeft maanden in het ziekenhuis gelegen en mag nu eindelijk naar huis, maar zijn moeder komt hem maar niet ophalen. Een lieve verpleegkundige schakelt uit bezorgdheid Jeugdzorg in en het lijkt erop dat Mike naar een pleeggezin moet. Belachelijk, vindt Mike. Hij weet ook wel dat zijn moeder soms wat teveel drinkt, maar hij kan toch ook voor zichzelf zorgen? Samen met zijn kamergenootje Vincent, bedenkt hij allerlei manieren om de plannen van Jeugdzorg te dwarsbomen. Lukt het hem om kerst thuis bij zijn moeder te vieren?

De Groeten van Mike! verschijnt op 12-12-2012.

Oud-minister Sorgdrager leidt KNWU-commissie

Oud-minister Winnie Sorgdrager leidt een onderzoek naar dopinggebruik in het Nederlandse wielrennen. Dat heeft de wielerunie KNWU maandag bekendgemaakt. Ook sportarts Edwin Goedhart en hoogleraar sportontwikkeling Maarten van Bottenburg nemen zitting in de commissie. Uiterlijk 1 juni moet het eindrapport worden gepresenteerd.

De KNWU-commissie wordt ingesteld naar aanleiding van het USADA-rapport over Lance Armstrong en het afhaken van Rabobank als sponsor van het wielrennen. Volgens de onderzoeksopdracht moet het trio 'onderzoek doen naar de feiten en bevindingen ten aanzien van dopingcultuur en de antidopingaanpak zoals die in de Nederlandse wielersport functioneerde'.

Doel van het onderzoek is niet om individuele overtreders op te sporen, benadrukt de KNWU. Wel is er de mogelijkheid voor dopingzondaars om, eventueel anoniem en vertrouwelijk, hun verhaal te doen voor de commissie.

Merkel worstelt met homorechten

Eigenlijk had de partijdag van regeringspartij CDU uit moeten lopen op de grote Angela Merkel show maar onenigheid over onder meer homorechten overschaduwt nu al het congres dat maandag begint.

Bondskanselier Merkel en haar getrouwen zien niets in het idee van fiscale gelijkstelling voor geregistreerde partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht. Voorstanders willen het heikele onderwerp evenwel uitgebreid ter sprake brengen op het congres.

"Er wordt geen kind minder geboren als geregistreerde partnerschappen fiscaal gelijkgesteld worden", stel bondsdagafgevaardigde Jan-Marco Luczak. Het argument van de bijzondere beschermde status van het huwelijk, zoals tegenstanders van fiscale gelijkstelling inbrengen, gaat volgens hem niet op. Doorslaggevend moet zijn dat gelijke plichten ook gelijke rechten opleveren, aldus de CDU-parlementariër.

Merkel worstelt met homorechten
Merkel worstelt met homorechten (Foto: ANP)

Minder treinen door winterweer

Vanwege het winterse weer rijden maandagochtend minder treinen in de Randstad. Reizigers op langere afstanden moeten rekening houden met een vertraging van een kwartier tot een halfuur, meldt de NS.

De beperkingen gelden onder meer tussen Den Haag Centraal en Dordrecht, Rotterdam Centraal en Hoek van Holland en tussen de centrale stations van Rotterdam en Utrecht. In een groot deel van het land valt natte sneeuw. Het gaat volgens een NS-woordvoerder om een preventieve maatregel. "We hebben nu nog geen problemen, maar als er een trein of een wissel uitvalt hebben we meer ruimte om het op te lossen."

In de middag wordt meer winterweer verwacht, maar dan vooral in het oosten van land. Het is volgens de woordvoerder nog te vroeg om te zeggen of in de middag ook minder treinen rijden. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten en als het nodig is nemen we maatregelen. Vooralsnog lijkt een andere regeling in de middag niet nodig."

Nederlander tevredener over politie

De tevredenheid over de politie is vorig jaar toegenomen. De jaren daarvoor was steeds sprake van een kleine daling van het percentage dat tevreden was over het contact met de politie. Dit blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook op andere gebieden zijn Nederlanders iets positiever over de politie.

Dertig procent van de bevolking had vorig jaar contact met de politie in de eigen gemeente. Dat kan gebeuren bij een controle, bij het doen van een aangifte of bij het maken van een praatje met een agent op straat. Ruim zestig procent was tevreden over dit contact. Van 2008 tot 2010 was dit gedaald van bijna zestig procent naar 57 procent.

De tevredenheid over het functioneren van de politie steeg van 42 naar 44 procent, maar is nog net niet terug op het niveau van 2008. Verder zijn mensen het minder vaak eens met stellingen als 'de politie komt snel als je ze roept (achttien procent) of 'de politie heeft hier te weinig tijd voor allerlei zaken' (28 procent).

Bijna veertig procent vindt dat de politie te weinig uit de auto komt. Bijna de helft vindt dat de politie te weinig in de buurt komt.


Nederlander iets tevredener over politie (Foto: Novum)

Ferguson ziet in Mourinho mogelijke opvolger

Manchester United-manager Sir Alex Ferguson ziet in José Mourinho een mogelijke opvolger. De Schot deed de uitspraken over de trainer van Real Madrid tegen ITV4.

"Hij kan overal trainer zijn, absoluut, zonder enige twijfel. Ik doe geen voorspellingen over wat er zal gebeuren bij deze club. Natuurlijk zal ik hier niet eeuwig doorgaan, maar het staat buiten kijf dat José overal kan werken. Ik had nooit gedacht dat iemand zonder ervaring als topvoetballer zulke successen als trainer zou kunnen behalen. Maar met zijn sterke persoonlijkheid compenseert hij heel veel. En dan te bedenken dat hij nog vijftig moet worden, hij ligt twintig jaar achter op mij. Als Mourinho zo doorgaat, verovert hij 42 prijzen. Krankzinnig, toch?"

Mourinho heeft in Madrid nog een contract tot medio 2016. Hij wil niet zijn hele leven in Spanje een club blijven trainen, maar zint op een toekomstige terugkeer in de Premier League. De Portugees had Chelsea al eens onder zijn hoede. "Mijn loopbaan is tot nu toe bijna perfect. Ik zou sowieso nog eens een keer de Champions League willen winnen met een Engelse club."

Meeste Nederlandse mannen te dik

Meer dan de helft van de Nederlandse mannen kampt met overgewicht. Vorig jaar was 54 procent van de mannen boven de twintig te dik. Bij de vrouwen is met 43 procent bijna de helft te zwaar. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De afgelopen twintig jaar steeg het aantal mensen met overgewicht flink. Twintig jaar geleden was nog 39 procent van de mannen te zwaar tegenover 31 procent van de vrouwen. Gemiddeld wogen mannen vorig jaar 84 kilo, een stijging van 5,6 kilo ten opzichte van 1991, en vrouwen zeventig kilo, een toename van 3,7 kilo.

Bovendien steeg het aantal mensen met ernstig overgewicht relatief sterk. Ernstig overwicht heeft iemand van 1,81 meter bij 98,3 kilo of meer, en iemand van 1,68 meter bij een gewicht van minimaal 84,7 kilo.

Ook de gemiddelde lengte van zowel mannen als vrouwen is de afgelopen twintig jaar toegenomen. De gemiddelde man was vorig jaar 1,81 meter lang, de gemiddelde vrouw 1,68 meter. Vergeleken met 1991 is dat voor mannen een stijging van 2,1 centimeter. Vrouwen tellen sindsdien gemiddeld 0,6 centimeter meer. Het gemiddelde gewicht nam de afgelopen twintig jaar echter meer toe dan de lengte, waardoor meer overgewicht is ontstaan.

[Upd] Problemen op ringweg Rotterdam

Twee vrachtwagens en een auto zijn maandagochtend bij knooppunt Terbregseplein op elkaar gebotst op de A20. De cabine van een vrachtwagen is in brand gevlogen en de A20 richting Hoek van Holland is hierdoor afgesloten. De ANWB vreest dat dit op de hele ringweg rond Rotterdam voor files gaat zorgen. "Dit gaat zich als een olievlek uitbreiden", verwacht een woordvoerder.

Bij het ongeluk is mogelijk de bestuurder van de auto omgekomen, zegt een politiewoordvoerder. Zij kon hier nog geen uitsluitsel over geven. De vrachtwagen vervoerde voor zover bekend geen gevaarlijke stoffen. Ook de rijbaan in de andere richting is afgesloten. Het is nog niet duidelijk of dat alleen is om de hulpdiensten ter plaatse te laten komen of dat de afsluiting langer duurt.

Eerder werd verwacht dat gladheid in de spits voor problemen zou zorgen, maar dat valt volgens de woordvoerder erg mee. "De dagelijkse files zijn iets langer, maar het loopt nog niet echt uit de hand. De problemen rond Rotterdam zijn een stuk vervelender."

Update 11:15
Ook het verkeer in de avondspits zal worden gehinderd door het dodelijke truckongeval dat maandagochtend bij knooppunt Terbregseplein op de A20 richting Hoek van Holland gebeurde. De vrachtwagen die op een auto botste is geladen met een grondstof voor wasmiddelen. De vrachtwagen kan pas worden weggesleept als de lading is overgepompt, meldt de ANWB.

Bij het ongeval kwam de bestuurder van de auto om. Beide rijbanen waren om 10.30 uur nog afgesloten. De verwachting is dat de rijbaan richting Gouda rond 11.30 uur weer open gaat.

Het overpompen van de lading gaat heel langzaam, zegt een woordvoerder. Waarom dat zo is, is niet bekend. "Maar Rijkswaterstaat verwacht pas om 19.00 uur klaar te zijn. Verkeer kan omrijden via Den Haag over de A13, maar daar staat normaal al file dus dat wordt heel druk. Een andere omleiding is via Gorinchem over de A27. Ook daar staat vaak een file."

De avondspits gaat daarom flinke last hebben van de nasleep van het ongeluk, verwacht de zegsman. In de middag wordt meer natte sneeuw en regen verwacht, maar die is volgens de woordvoerder voor de avondspits uit de drukkere gebieden verdwenen.

Destructieve Star Trek-poster vliegt binnen

Vandaag is er een nieuwe poster vrijgegeven voor Star Trek Into Darkness. Het destructieve beeld toont niet veel goeds voor het team van de Enterprise.

Als de crew van de Enterprise terug naar huis wordt geroepen, vinden ze een sterke kracht van terreur binnen de eigen organisatie die alles en iedereen vernietigt. Met een persoonlijke vete leidt kapitein Kirk een klopjacht door een door oorlog opgebroken wereld om een allesvernietigende man te pakken. De helden van de Enterprise starten zo een spannend avontuur waar leven, dood en liefde op het spel staan, vriendschappen op de proef worden gesteld en offers genoodzaakt zijn voor de enige familie die Kirk nog heeft: zijn crew.

Star Trek Into Darkness verschijnt op 6 juni 2013 in de bioscoop.

Star Trek Into Darkness

Ecclestone onder vuur van Di Montezemolo

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft stevige kritiek te verwerken gekregen van Ferrari-baas Luca di Montezemolo. De Italiaan hekelt het feit dat de Brit meteen de kant van Red Bull koos toen Ferrari autosportfederatie FIA om opheldering van het vermeende inhalen onder geel van Sebastian Vettel.

Volgens Di Montezemolo speelt de leeftijd van Ecclestone (82 jaar, red.) hem nu parten. "Je moet respect hebben voor de ouderen, vooral wanneer ze die fase in hun leven bereiken wanneer ze niet meer goed weten wat ze zeggen. Het is echter duidelijk dat een hoge leeftijd niet samengaat met bepaalde verantwoordelijkheden."

Ferrari stuurde vorige week een brief naar de FIA zodat deze een einde zou kunnen maken aan de speculaties over de mogelijk illegale inhaalactie van Vettel op Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne. De Italianen dienden geen officieel protest in en hebben dan ook vrede met de uitkomst. "De FIA heeft geoordeeld dat er geen overtreding heeft plaatsgevonden. Mijn felicitaties gaan dus uit naar Vettel en Red Bull, die de titel terecht hebben gewonnen."

Obama eert David Letterman en Dustin Hoffman

Presentator David Letterman en acteur Dustin Hoffman zijn zondagavond in het zonnetje gezet door de Amerikaanse president Barack Obama. Ze kregen Kennedy Center Honors, belangrijke Amerikaanse culturele prijzen. Ook de band Led Zeppelin werd geëerd.

De prijs werd ook uitgereikt aan bluesmuzikant Buddy Guy en ballerina Natalia Makarova. Obama kreeg de lachers op zijn hand toen hij de groep beschreef als 'buitengewone mensen die geen enkele reden hebben om met elkaar op een podium te staan'.

Ook bedankte de president de leden van Led Zeppelin, die in het verleden weleens een hotelkamer ruïneerden, dat ze zich hebben gedragen in het Witte Huis. Letterman liet op zijn beurt weten dolblij te zijn met prijs. "Ik heb nog niet veel awards gewonnen."


Obama eert David Letterman en Dustin Hoffman (Foto: Novum)

[NBA] Magic verslaat Howard en Lakers in LA

Orlando Magic heeft zondag in Los Angeles gewonnen van LA Lakers. Lakers-speler Dwight Howard zag zijn oude club met 113-103 zegevieren. De center, die deze zomer van Orlando overstapte naar de Lakers, was goed voor 21 punten, maar miste in de slotfase een tweetal cruciale vrije worpen.

De eerste helft gingen de Lakers en de bezoekers uit Florida nog exact gelijk op, maar al snel na de rust liep de thuisploeg uit. Aan het begin van de vierde periode was het gat zelfs zes punten voor de Lakers. Orlando kwam echter sterk terug en scoorde in het vierde kwart liefst veertig punten om alsnog met de zege aan de haal te gaan.

New York Knicks blijft het uitstekend doen en haalde zondag al de twaalfde zege van het seizoen. Aan de hand van Carmelo Anthony klopten de Knickerbockers Phoenix Suns met 106-99. Anthony maakte 34 punten, maar viel vooral op door zijn uitstekende werk in de verdediging.

Nijhuis fluit CL-wedstrijd Chelsea

Scheidsrechter Bas Nijhuis heeft woensdag de leiding over het Champions Leagueduel tussen Chelsea en FC Nordsjaelland. Dat heeft de KNVB maandag bekendgemaakt. Nijhuis wordt tijdens de wedstrijd op Stamford Bridge bijgestaan door Angelo Boonman en Rob van de Ven. Bas van Dongen is de vierde official, Pol van Boekel en Richard Liesveld staan bij de doelgebieden.

Chelsea moet het duel tegen Nordsjaelland winnen om nog kans te maken op Europese overwintering. De bekerhouder is daarbij wel afhankelijk van het resultaat tussen Shakhtar Donetsk en Juventus.

Chivas ontslaat Cruijff als adviseur

De Mexicaanse voetbalclub Chivas Guadalajara heeft Johan Cruijff als adviseur ontslagen. De club bracht zondag een verklaring uit waarin staat dat het contract van Cruijff is beëindigd.

Cruijff was negen maanden geleden in dienst gekomen om te helpen de club weer op het goede spoor te krijgen. De voetballers bereikten de playoffs, maar werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Eigenaar van Chivas Jorge Vergara huurde Cruijff in. Hij zei destijds dat de voetbalgrootheid een contract van drie jaar heeft gekregen als deeltijdadviseur. Cruyff wees er toen op dat geduld nodig is en liet verder weten dat hij niet de trainer van de club wilde worden.

Op zijn advies werd trainer Ignacio Ambriz vervangen door John van 't Schip. De club laat weten dat er in de trainingsstaf niets verandert. Chivas heeft elf keer de landstitel veroverd. Dat is vaker dan iedere andere Mexicaanse club. De laatste jaren gaat het echter slechter met de club. Vergara is hard op zoek naar een manier om het nieuwe stadion van de club vol te krijgen.

'Lindsay Lohan weigert af te kicken'

Lindsay Lohan weigert zich op te laten nemen in een afkickkliniek. Bronnen vertellen aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat haar vrienden haar aansporen af te kicken, maar de 26-jarige actrice heeft daar geen oren naar. Ze ontkent verslaafd te zijn aan alcohol.

Lohan zit weer in de problemen en als ze zich zou laten opnemen, zou dat een goede indruk maken op de rechter. De actrice werd vorige week gearresteerd nadat ze betrokken raakte bij een gevecht in een nachtclub, terwijl ze nog te maken heeft met voorwaarden uit haar proeftijd.

Volgens geruchten slaat Lohan twee liter wodka per dag achterover, maar de actrice zelf ontkent een alcoholprobleem te hebben. Dat ze onlangs drie films heeft opgenomen, bewijst volgens Lindsay dat het goed met haar gaat.

Lohan zou zich wel zorgen maken over de hoorzitting die eraan zit te komen. Ze riskeert een celstraf nu ze weer in de boeien is geslagen. De maatregelen gelden nog omdat ze vorig jaar een ketting heeft gestolen. Vorige week werd ze ook nog eens aangeklaagd wegens liegen tegen de politie.

'Plaatsen Patriots kan weken duren'

Het opstellen van Patriot-eenheden in Turkije kan enkele weken duren. Dat stelde een hoge Amerikaanse functionaris maandag. Turkije heeft de NAVO gevraagd om de inzet van het luchtafweersysteem, dat de Turken moet beschermen tegen beschietingen uit Syrië.

"Als de NAVO positief reageert op het verzoek, duurt het minstens enkele weken", aldus de bron. Mogelijk stuurt ook Nederland dan Patriot-eenheden naar Turkije. Binnen de NAVO beschikken alleen de Duitsers, Amerikanen en Nederlanders over het systeem.

De overheidsbron benadrukte dat Nederland en Duitsland zelf beslissen over de inzet van het systeem. Beide landen hebben een missie naar Turkije gestuurd, om plaatsing van Patriots te onderzoeken. Volgens de bron wordt de knoop mogelijk doorgehakt op een NAVO-bijeenkomst in Brussel, die op dinsdag en woensdag plaatsvindt. "Maar dan worden ze niet onmiddellijk opgesteld", benadrukte hij.

'Plaatsen Patriots kan weken duren'
'Plaatsen Patriots kan weken duren' (Foto: ANP)

VVD: arts thuis na medische misser

Artsen naar wie een onderzoek loopt naar medische missers, moeten tijdens dat onderzoek op non-actief worden gesteld. Dat staat in een initiatiefvoorstel van de VVD dat later deze week wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf. Nu worden artsen pas op non-actief gesteld als uit het onderzoek blijkt dat ze de fout in zijn gegaan.

Bij een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijke medische misser zou het medisch beroepsgeheim ook sneller moeten kunnen worden opgeheven, via een soort kort geding. Nu zouden artsen zich te lang achter het beroepsgeheim kunnen verschuilen. Bij sterfgevallen zou niet de behandelend arts, maar een andere arts de doodsoorzaak moeten vaststellen. De partij zegt een cultuurverandering in de zorg te willen. Het initiatiefvoorstel is geschreven met patiëntenfederaties, de Orde van Medisch Specialisten, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het Openbaar Ministerie.

De veiligheidscultuur moet volgens VVD-Kamerlid Anne Mulder vergelijkbaar worden met die in de luchtvaart. Ze wijst erop dat incidenten daar uitgebreid worden onderzocht. De resultaten van het onderzoek worden dan naar alle piloten ter wereld gestuurd.

De meldplicht bij een niet-natuurlijke dood moet volgens de partij worden verruimd. Incidenten zouden verplicht in het medisch dossier van de patiënt moeten worden vermeld. Ook moeten artsen met elkaar kunnen meekijken in geanonimiseerde patiëntendossiers.

3000 banen weg bij KLM

KLM heeft geen vastomlijnd plan om banen te schrappen. Wel verdwijnen bij de luchtvaartmaatschappij door natuurlijk verloop arbeidsplaatsen omdat er al geruime tijd een vacaturestop geldt.

Dat zei een woordvoerder van KLM maandagochtend naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. De krant schreef dat KLM van plan is om 3000 banen te schrappen. Daarbij zouden geen gedwongen ontslagen vallen.

Zaterdag werden de cao-onderhandelingen tussen KLM en de vakbonden opnieuw afgebroken. Met het grond- en cabinepersoneel is al wel overeenstemming bereikt over onder meer versobering van de arbeidsvoorwaarden, maar met de piloten nog niet.

KLM: geen vastomlijnd plan banenverlies
KLM: geen vastomlijnd plan banenverlies (Foto: ANP)

'Thuisstudeerinstellingen geven te snel diploma'

Studenten hebben de afgelopen jaren veel te gemakkelijk hbo-diploma's gekregen van thuisstudeerinstellingen zoals het LOI en het NCOI. De studielast bij de aanbieders van verkorte hbo-opleidingen was gemiddeld 45 procent te laag, concludeert de onderwijsinspectie volgens de Volkskrant uit een onderzoek naar dertien opleidingen.

Bij die opleidingen hebben de afgelopen jaren vijfhonderd mensen een hbo-diploma gehaald. In het onderzoek werden reguliere en particuliere hbo-opleidingen meegenomen. In het gewone hbo zou het om incidenten gaan. Bij de particuliere aanbieders ziet de inspectie 'aanwijzingen' voor structurele problemen.

Het onderzoek, dat drie jaar geleden begon, is donderdag gepresenteerd aan vertegenwoordigers van de scholen en wordt maandag openbaar gemaakt.

De studenten zouden in veel gevallen met meer studiepunten worden beloond dan op basis van de omvang van hun vakken mag worden verwacht. Ook kregen studenten soms studiepunten simpelweg omdat ze 'aan het werk' zijn.

Sommige instellingen geven diploma's af terwijl studenten minder hebben gestudeerd dan wettelijk verplicht is. Ook is er kritiek op vrijstellingen die te gemakkelijk zouden worden verstrekt.

Het onderzoek werd onder meer opgestart vanwege slogans van particuliere instellingen waarin snel en gemakkelijk een hbo-diploma wordt beloofd. Bij veel instellingen kan een student in drie jaar tijd naast zijn werk een hbo-diploma halen. De inspectie vroeg zich af of zo'n diploma evenveel waard is als een hbo-diploma waar iemand vier jaar voltijd voor moet studeren.

In het rapport worden nog geen namen van instellingen genoemd. Over vijf weken worden de rapporten over de scholen openbaar.


'Thuisstudeerinstellingen geven te snel diploma' (Foto: Novum)

FOK! wat een weer... Regen en sneeuw

Goedemorgen! Vandaag is het even oppassen geblazen in het verkeer. Er gaat een neerslagzone passeren en op veel plaatsen begint deze neerslag als (natte) sneeuw. Dit met uitzondering van de kustprovincies, want daar zal bijna alle neerslag gewoon als regen gaan vallen.

Elders in het land valt in eerste instantie dus (natte) sneeuw. Op plekken waar het de afgelopen nacht tot -3 graden is afgekoeld kan de sneeuw ook even blijven liggen. Dit is dus een reden om even de berichtgeving goed in de gaten te houden. Later in de middag gaat de neerslag overal weer over in regen en zullen de temperaturen ook weer gaan oplopen. In de neerslag is het niet warmer dan 1 of 2 graden, terwijl het in het westen dan al 3 tot 4 graden zal zijn. Bewolking en wind zorgen ervoor dat de temperatuur daar al vrij snel oploopt. In de loop van de middag en in de avond zal het overal zachter gaan worden en de hoogste temperaturen zullen pas diep in de avond gehaald gaan worden. In het westen zal het ook dan het warmst gaan worden, rond de 7 graden. De wind is ook goed aanwezig vandaag en draait in de loop van de dag van zuid naar west en neemt toe tot krachtig of hard aan zee.

De komende dagen blijft het een beetje kwakkelen. Er valt geregeld neerslag en vooral in het binnenland kan hier soms ook sneeuw tussen zitten. Langs de kust valt er meestal regen, maar daar is er dan weer kans op onweer. De temperaturen liggen hierbij tussen de 3 en 6 graden. In de nachten vriest het licht en dus is er kans op gladheid.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

BuienluchtenDe hele dag waren er mooie buienluchten zichtbaar. Er kwam ook onweer bij voor.

Launchtrailer voor Aero Porter

Gamestudio LEVEL-5 heeft de launchtrailer uitgebracht voor Aero Porter. In de video legt ontwikkelaar Yoot Saito eerst uit wat zijn visie achter het spel is geweest. Daarna krijgen we de gameplay van het spel te zien.

Aero Porter is een eShop-spel waarin je de bagagebanden van een vliegveld moet managen. Je moet de juiste bagage bij de vliegtuigen krijgen en mogelijke gevaren uit de weg ruimen. Het spel is vanaf vandaag voor 4,99 euro te downloaden in de Nintendo eShop.

Het bedrog van Cheryl Cole

Er is een verschil tussen legaal remixen (het maken van covers of gelijkende, maar niet dezelfde muziek) en schaamteloos plagiaat. Zo heeft Marco Borsato weliswaar elk van de grote hits in de eerste tien jaar van zijn carrière, schaamteloos gejat van Italiaanse en Engelse nummers uit de jaren '80 en '90, van "Dromen Zijn Bedrog" (1982) en "Waarom Nou Jij" (1974) tot "Ik Leef Niet Meer Voor Jou" (1980) en "Vrij Zijn" (1992). Maar omdat dat woord voor woord en noot voor noot exacte covers zijn, mag dat, daar we mogen aannemen dat de Italianen gecompenseerd worden.

Meerdere doden door instorten tunnel Tokio

Door het instorten van een autotunnel in Japan zijn zeker negen doden gevallen. Dat meldden Japanse media maandag.

Volgens de politie zijn in totaal negen lichamen gevonden in verschillende voertuigen, onder wie een vrachtwagenchauffeur en drie senioren. Een paar mensen zijn naar een ziekenhuis overgebracht.

Door de instorting kwamen auto's vast te zitten en brak er brand uit. De reddingsoperatie moest enige uren worden onderbroken wegens het gevaar van een nieuwe instorting.

De bijna 5 kilometer lange Sasago-tunnel ligt circa 80 kilometer ten westen van Tokio. De oorzaak van de instorting, waarbij een deel van het dak van de tunnelbuis naar beneden kwam, is nog onduidelijk. In Japan doen zich geregeld aardbevingen en aardverschuivingen voor. Maar voor zover bekend hadden die zich zondagochtend in het gebied niet voorgedaan.

Reddingswerkers in de tunnel hebben gemeld dat 110 meter aan betonnen platen naar beneden is gekomen. Zeker twee voertuigen zouden daardoor zijn verpletterd.

Nederlandse atleet gepakt met coke in bagage

De Nederlandse atleet Brian Mariano is zaterdag op de luchthaven van Curaçao opgepakt met 720 gram cocaïne in zijn bagage. Dat is zondagavond bevestigd door familie van de atleet.

Sprinter Mariano, afkomstig uit Curaçao, deed voor Nederland in 2012 mee aan de Olympische Spelen in Londen. Na verhoor is de atleet vrijgelaten. De zaak wordt verder onderzocht.

Atleet gepakt met drugs in bagage
Atleet gepakt met drugs in bagage (Foto: ANP)

Atleet Mariano opgepakt met drugs

Atleet Brian Mariano is op de luchthaven van Curaçao opgepakt met 720 gram cocaïne in zijn bagage, zo meldt zijn familie aan RTL Nieuws. De sprinter is na verhoor weer vrijgelaten. De zaak zal verder onderzocht gaan worden.

Mariano komt sinds 2010 uit voor Nederland. Hij won dit jaar goud op de 4x100 meter op het Europees kampioenschap in Helsinki. Ook liep hij mee in de estafetteploeg die tijdens de Olympische Spelen in Londen een zesde plaats behaalde. Verder won hij in de afgelopen vier jaar de 60 meter sprint op het Nederlands kampioenschap indoor.

[Serie A] Fiorentina thuis niet langs Sampdoria

Fiorentina heeft de kans laten liggen om op te schuiven naar de derde plaats in de Serie A. De ploeg uit Florence bleef weliswaar thuis ongeslagen, maar drie punten bleken er tegen Sampdoria niet in te zitten: 2-2. Mounir el Hamdaoui speelde bij Fiorentina de hele wedstrijd mee.

Beide doelpunten van de thuisploeg werden gemaakt door Stefan Savic. De Montenegrijnse spits opende in de 21e minuut de score. Door goals van Nenad Krsticic (48e) en Gonzalo Rodriguez (72e) kwam Sampdoria brutaal op voorsprong, waarna Savic een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker zorgde.

Fiorentina bezet met 29 punten uit vijftien duels de vierde plaats. De achterstand op koploper Juventus bedraagt zes punten. Sampdoria staat in de middenmoot.


Fiorentina thuis niet langs Sampdoria (Foto: Novum)

[Primera División] Negatieve hoofdrol Loovens bij Zaragoza

In Spanje in de Primera División eindigde de wedstrijd tussen Real Mallorca en Real Zaragoza in 1-1. Glenn Loovens speelde een negatieve hoofdrol.

De voor Zaragoza spelende Nederlandse verdediger moest al na dertien minuten met twee keer geel van het veld. Dankzij Helder Postiga kwam Zaragoza met tien man toch op voorsprong. Victor, die eerder een strafschop had gemist, maakte vijf minuten voor tijd gelijk.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.