'Grimmige sfeer rond voetbalwedstrijd'

Voorafgaand aan de wedstrijd in Almere tussen SC BuitenBoys B3 en SV Nieuw Sloten B1, waarbij dit weekend een grensrechter zwaar werd mishandeld, hing er een 'grimmige sfeer'.

Dat stelt voorzitter Marcel Oost van voetbalclub SC Buitenboys maandagochtend tegenover Radio 1. Waarom de wedstrijd uitliep op de zware mishandeling van een grensrechter kan Oost niet zeggen. 'Ik was er zelf niet bij. Maar ik begrijp wel dat er tijdens de wedstrijd al een grimmige sfeer hing'.

De KNVB heeft het incident in een verklaring scherp veroordeeld. 'Verschrikkelijk voor het slachtoffer, verschrikkelijk voor het voetbal in Nederland', stelt de KNVB in een eerste reactie op het ernstige geweldsincident.

'We doen er de laatste jaren alles aan om het geweld op de amateurvelden terug te dringen. In dat proces hebben we flinke stappen vooruit gedaan. Maar tegen figuren die zomaar ineens doorslaan op een voetbalveld omdat iets of iemand hen niet zint, valt niet veel te beginnen'.

De grensrechter die zondag door drie spelers van de Amsterdamse club SV Nieuw Sloten werd mishandeld zakte enkele uren na zijn mishandeling in elkaar. Hij was kort na de wedstrijd herhaaldelijk geschopt door zijn belagers. Zijn toestand is 'kritiek', aldus een woordvoerder van de politie.

Naar aanleiding van het incident zijn drie jongen van 15 en 16 opgepakt. De bewuste spelers zijn door de clubleiding voor het leven geroyeerd, het elftal is uit competitie genomen.