Griekenland koopt schuld terug

Griekenland trekt tien miljard euro uit om zijn eigen schuld terug te kopen. Dat meldde het agentschap verantwoordelijk voor de staatsschulden maandag. Private partijen zoals banken en pensioenfondsen kunnen zich tot vrijdag aanmelden voor de omgekeerde veiling.

Het terugkoopprogramma is een van de maatregelen die vorige week werden aangekondigd om de schulden van Griekenland houdbaarder te maken. De verwachting is dat het programma de schuld met twee derde oftewel twintig miljard euro terugbrengt. Een jaar geleden gingen de private partijen al akkoord met een flinke afschrijving op de Griekse schulden.

Griekenland steunt sinds mei 2010 op leningen van het Internationaal Monetair Fonds en de eurolanden. In die maand kon Griekenland niet meer terecht op de internationale geldmarkten. Vorige week kwamen het IMF en de eurolanden een plan overeen dat de schulden omlaag moet brengen, zodat Griekenland weer zelf geld kan lenen. Naast het terugkopen van private schulden zijn de publieke schuldeisers akkoord gegaan met een lagere rente.