LeMond wil voorzitter UCI worden

Greg LeMond wil Pat McQuaid opvolgen als voorzitter van de internationale wielerunie UCI. De Amerikaanse Tourwinnaar is gevraagd door de beweging Change Cycling Now, die het mondiale wielrennen wil opschonen. Volgens de drievoudig tourwinnaar is het 'nu of nooit', zegt hij in de Franse krant Le Monde. McQuaids tweede termijn loopt in maart af.

"Als we het vertrouwen van het publiek en sponsors terug willen winnen, moeten we snel en krachtig optreden", aldus LeMond, die zich al jaren inzet tegen doping. "Zo niet, dan sterft het wielrennen", schetst de Amerikaan een toekomstbeeld waarin steeds minder jongeren renner willen worden. "Als ik nu jonge kinderen had, zou ik ze verbieden aan wielerwedstrijden mee te gaan doen."

Of hij de juiste man is om de UCI te leiden, weet de 51-jarige LeMond niet. "Ik weet niet of ik politiek genoeg ben om een bond te leiden", zegt hij. "Maar ik wil me inzetten om deze organisatie democratischer en transparanter te maken en de beste kandidaat te vinden om de UCI op de lange termijn te leiden."