Leraar hoort werkstraf eisen voor seks met leerling

Tegen een 46-jarige docent van het Bogerman College in het Friese Koudum is maandag een werkstraf van 240 uur geëist wegens seks met een leerlinge van 15 jaar. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden eiste ook zes maanden voorwaardelijke celstraf.

De leraar had ongeveer een jaar geleden een kortstondige relatie met de 15-jarige leerlinge. De twee zouden tot twee keer toe seks hebben gehad.

De in Sint Nicolaasga wonende verdachte was een soort vertrouwenspersoon voor de leerlinge, die aan anorexia leed. Omdat het vermoeden bestond dat de twee intiemer waren dan gewenst, adviseerde de schoolleiding de verdachte in december afstand te nemen.

De leraar was inmiddels verliefd geworden op het meisje. In de kerstvakantie van 2011 zou hij in een hotelkamer in Lemmer seks met haar hebben gehad. Begin februari zou dat nog een keer zijn gebeurd, toen de docent het meisje opzocht op haar oppasadres.

De verdachte zei niet meer zeker te weten of tijdens de seks sprake is geweest van penetratie. In sms- en twitterberichten zou de man hebben geprobeerd het meisje over te halen te ontkennen dat ze seks met hem heeft gehad.

Hij heeft wel toegegeven dat hij en het meisje getongzoend hebben, waarmee juridisch al sprake is van verkrachting. De man werd in eerste instantie geschorst door de school. Later werd hij ontslagen. Hij heeft zelf hulp gezocht.

Volgens een psycholoog heeft hij een persoonlijkheidsstoornis. Ook zou hij lijden aan het syndroom van Asperger, een autistische ontwikkelingsstoornis. Daardoor is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

Het OM wil dat de verdachte reclasseringstoezicht krijgt en dat hij in behandeling blijft. Het meisje zit ook in therapie. Zij diende een schadeclaim in van bijna zesduizend euro.

De rechtbank in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.