'Sluiten nertsenhouderijen kost meer dan begroot'

Het einde van de nertsenhouderij kost de staat veel meer dan gedacht. De zogeheten nadeelcompensatie voor bedrijven die moeten sluiten kan oplopen tot tientallen miljoenen euro's per bedrijf, meldt de Nederlandse Federatie van Edelpelsdieren (NFE) maandag op basis van onderzoek dat ze heeft laten uitvoeren door adviesbureau BMC.

Voor het onderzoek werd berekend wat de hoogte van de compensatie voor zes van de 161 nertsenhouders in Nederland zou zijn. De bedragen lopen uiteen van 355 duizend euro tot 21,5 miljoen euro per bedrijf.

Voormalig staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zei eerder al dat de 28 miljoen euro die gereserveerd is voor compensatie onvoldoende is. Het bureau kon geen schatting geven van het totale compensatiebedrag.

De Tweede Kamer stemde in juli in met het verbod op de pelsdierhouderij. De Eerste Kamer buigt zich volgende week over het wetsvoorstel. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen betekent dit dat de nertsensector over tien jaar verboden is.

De Bont voor Dieren ziet met een eventueel verbod een jarenlange wens in vervulling gaan. De dierenbeschermingsorganisatie laat weten de laatste dagen alles op alles te zetten om het verbod door de senaat heen te krijgen. Er worden handtekeningen opgehaald, advertenties gezet en acties gevoerd.