Spanje krijgt veertig miljard euro

De Spaanse overheid krijgt veertig miljard euro om de noodlijdende bankensector in het land te ondersteunen. Dat heeft minister van financiën Luis de Guindos maandag bekendgemaakt bij zijn aankomst in Brussel.

Het overgrote deel, 37 miljard euro, gaat naar de vier door de overheid genationaliseerde banken, waaronder Bankia. De rest gaat onder meer naar de oprichting van een bad bank, die de slechte vastgoedbezittingen in het land moet gaan absorberen. In totaal komt de steun overeen met meer dan drie procent van het Spaanse bruto binnenlands product.

Eurocommissaris Joaquin Almunia (Mededinging) keurt de steun volgens De Guindos woensdag goed. Die eist wel dat de banken in ruil voor de steun de komende vijf jaar moeten gaan hervormen, aldus De Guindos.

De Guindos is in Brussel om te praten over de steun in Griekenland. Volgens de Spaanse minister zijn de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds zeer dicht bij een overeenkomst. "Het belangrijkste vandaag is dat we laten zien dat we Griekenland steunen en onze wil tonen dat de Grieken in de eurozone mogen blijven."


Spanje krijgt veertig miljard euro (Foto: Novum)