Vos wielrenster van het jaar

Marianne Vos is verkozen tot Nederlands wielrenster van het jaar. Ze kreeg op het wielergala in haar geboortestad Den Bosch de voorkeur boven Annemieke van Vleuten en Anne van der Breggen. Het is de zevende keer op rij dat de 25-jarige wielrenster de Keetie van Oosten-Hage Trofee in ontvangst mag nemen.

Vos stak dit seizoen met kop en schouders boven de rest uit. Ze won in Londen de olympische wegwedstrijd, veroverde de wereldtitel in zowel het veld als op de weg en pakte de eindzege in de wereldbeker. Ook won ze de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen.

Moreno Hofland ging met de prijs voor grootste belofte aan de haal. De 21-jarige renner kreeg in de verkiezing voor de Gerrie Knetemann Trofee meer stemmen dan Daan Olivier en Michiel van der Heijden. Hofland werd dit jaar Nederlands kampioen bij de beloften. Na de winter fietst hij als prof bij de opvolger van Rabobank.

De wielrenners van het jaar worden verkozen door leden van de Club 48, een vereniging van oud-profs, en lezers van Wielerland Magazine. Bij de prijsuitreiking in het Theater aan de Parade in Den Bosch is deze keer voor het eerst ook publiek welkom.